Meteorologové varují před silným sněžením, hrozí bílá tma
Ilustrační foto: pixabay.com

Meteorologové varují před silným sněžením, hrozí bílá tma

3. 1. 2017

Na většině území České republiky bude od dnešního večera až do čtvrtka intenzivně sněžit. Ve vyšších polohách se mohou tvořit závěje a sněhové jazyky. Do středy bude také foukat silný vítr. Na celém území pak od středečního večera do čtvrtečního rána hrozí tvorba náledí. V průběhu úterního večera a noci na středu se podle meteorolgů sněžení rozšíří na celé území a na horách zesílí. Intenzivně bude sněžit až do čtvrtka.

 

Maximální výška sněhové pokrývky se bude v nižších polohách pohybovat do sedmi centimetrů převážně mokrého sněhu, ve vyšších polohách při celodenním mrazu napadne pět až 20 centimetrů prachového sněhu. Na horách bude sněžit trvale a vydatně, napadne tam 20 až 50 centimetrů prachového sněhu. V Jizerských horách, Krkonoších a Orlických horách pak připadne místy i více než půl metru.

Výstraha ČHMÚ s vysokým stupněm nebezpečí před novou sněhovou pokrývkou platí pro polohy od 800 metrů nad mořem v Pardubickém, Královéhradeckém a Libereckém kraji, a to od dnešního poledne do čtvrtečních 09:00. Ve zbytku republiky s výjimkou Jihomoravského kraje je pak v platnosti výstraha s nízkým stupněm nebezpečí od dnešních 20:00 do čtvrtečního rána.

Do středečního večera se v polohách do 400 metrů nad mořem přechodně vyskytnou srážky smíšené nebo dešťové a sníh bude při plusových teplotách odtávat. Ve středu večer a v noci na čtvrtek se budou místy vytvářet zmrazky nebo náledí.

Při větrném počasí a intenzivním sněžení se budou až do čtvrtečního večera vytvářet od středních poloh (nad 500 m n. m.) sněhové jazyky, na horách závěje, uvádí ČHMÚ.

Řidiči by v následujících dnech neměli vyjíždět bez zimní výbavy. Meteorologové očekávají na horách kalamitní situaci. Ve sněhových bouřích se vyskytnou náhlé poryvy větru, náhlý pokles dohlednosti (bílá tma), tvorba nové sněhové pokrývky a sněhových jazyků, jízda může být velmi obtížná a nebezpečná," varují hydrometeorologové. Lidé by také podle nich měli omezit horské túry, nevydávat se do hřebenových partií a dodržovat pokyny Horské služby.

počasí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Křapová
Jarmilko, sněží :-) I u nás, kde navzdory předpovědím bylo stále sluníčko a po inverzi ani sněhu ani památky, sněží :-) I když zatím je to asi jen deset cm.
Anna Potůčková
Jen at je, myslím, že ji přežijeme. Potřebují dostat na frak hlodavci, hmyz . Bez nich nám pak v létě bude lépe.........
Lidmila Nejedlá
V lednu nás meteorologové varují před zimou? Měli by ji jen konstatovat.
Jarmila Fialová
Stručně - nevěřím :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.