Hrátky s češtinou - páry
Ilustrační foto: pixabay.com

Hrátky s češtinou - páry

6. 1. 2017

Prosím, páry si představte ne jako páry ponožek či páry nad hrncem. Mám na mysli živé páry, konkrétně zvířecí. A jedna hrátka s češtinou může začít. 

Jistě budete souhlasit, že v češtině platí, že přidám-li k samci příponu  -ice, dostanu jeho samičku. Tak tady máme první páry:  slon-slonice, medvěd-medvědice, kos-kosice, osel-oslice, holub-holubice, čáp-čápice, pštros-pštrosice,  tygr-tygřice, pes-psice...a jéje už to začíná skřípat! A tyhle páry jsou úplně nejlepší! Had-hadice, beran-beranice, jelen-jelenice, lev-levice, krab-krabice, tučňák-tučnice...Co to, biologie dostává pěkně za zadek! Jistě i vy najdete další biologicky nevyvedené páry.

Tak půjdeme z druhé strany. Pakliže k samici přidáme příponu -ák, dostaneme jejího samečka. Labuť-labuťák, opice-opičák, myš-myšák, žába-žabák...ale asi ani tudy cesta nepovede, biologové už si rvou vlasy, když čtou:  želva-želvák, sova-sovák, husa-husák, žirafa-žirafák, lama-lamák, vydra-vydrák, štika-štikák, žížala-žížalák, kráva-kravák, koza-kozák, vrána-vraňák, slepice-slepičák, ovce-ovčák, krůta-kruťák, zebra-zebrák nebo žebrák?...jistě najdete další povedená zvířecí manželství.

A co teprve až se nám zvířátka začnou množit. Platí ve všech případech, že mládě dostaneme příponou -átko? Budou mít páry párátka? Pštrosa s pštrosicí a pštrosíčaty zná každé malé dítě. Slon se slonicí budou mít slůňátka, orel s orlicí orlátka, kočka s kocourem koťátka, koza s kozlem kůzlátka, medvěd s medvědicí medvíďátka, holub s holubicí holoubátka, opice s opičákem opičátka, zubr se zubřicí zubřátka, ježek s ježicí ježátka, slepice se slepičákem slepičátka, kapr s kapřicí kapřátka, vepř s vepřicí vepřátka, kůň s kůnicí kůňátka, kráva s kravákem kravátka nebo kravatky?...a ovce s ovčákem? Žeby Ovčáčka?

Tak si hrajme, milí přátelé, kdo si hraje, nezlobí!

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Já mám z vás takovou radost !!!!!
Soňa Prachfeldová
Helenko to je teda majstrštyk :-)
Elena Valeriánová
A teď jsme e pobavila i u vašich komentářů, děkuji.
Elena Valeriánová
Helenko, u mě máš ne pět, ale hned padesát hvězdiček. Pobavila jsem se velice, čeština je krásná, košatá jako náš národní strom - lípa. Bezvadný článek.
Lenka Hudečková
čeština je krásně bohatý jazyk... .-)
Marie Seitlová
Zajímavé hrátky.
Jiří Hudeček
Hezké zamyšlení a hrátky...
Eva Mužíková
Helenko, co dodat... skvělé, bavíš mne... Ovce se bahní, samice králíka se kotí, fena tuším jen rodí???
Eva Balúchová
Souhlasím s Helenkou,kdo si hraje,nezlobí.A hrát si je fajn.
Zdenka Jírová
Naše česká řeč má bohatou slovní zásobu, což může být pro cizince, kteří se učí česky, dost velký oříšek. Pro nás zase může být úsměvná např. němčina. která nahrazuje nedostatek speciálních výrazů slovy složenými. Někdy je to dost úsměvné. Pamatuji se, jak jsem kdysi slyšela takovou parodii na složená německá slova, je to dlouhé, nemohu to celé psát jen na ukázku: ředitel cukrovaru - der Zukerrüberfabriksdirektor.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...