Zimní vycházka na Říp
FOTO: Alena Tollarová

Zimní vycházka na Říp

9. 1. 2017

Hora Říp trčí z roviny kolem Labe u Roudnice nad Labem a vypadá tak trochu jako buřinka. Říp je označován jako hora, ačkoliv dosahuje výše pouhých 456 m n.m. I tak je ovšem viditelný zdaleka, a jelikož je to navíc hora opředená pověstí o praotci Čechovi, přitahuje poutníky ze široka daleka. Trousí se sem po celý rok a patří k dobrému vychování každého Čecha vylézt nahoru aspoň jednou v životě. Nápis na hospůdce na vrcholu (viz foto) hovoří jasně. Já tam chodím tak jednou měsíčně. Však už jsem se vás před časem pokoušela zlákat k návštěvě článkem Letem světem kolem Řípu až na vrchol, kde jsou uvedeny nějaké ty podrobnější informace a na který odkazuji. Tehdejší lákání se mi docela podařilo, protože jsme výpravu s i60 na Říp v září 2015 uspořádali. Moc pěkně o ní napsala Helenka Červenková.

Říp a jeho okolí mám fotograficky zmapované ve všech ročních obdobích. Jen skutečně BÍLÁ zima je u nás vzácným hostem, a proto jsem v pondělí 2. ledna zajásala při pohledu ven. Sníh! Tak to nesmím váhat ani chvilku a s nabitým foťákem hurá na Říp.

Cesta začíná za parkovištěm v Krabčicích-Rovném. Je tu malý rybníček a za ním už se dáme starou lipovou alejí až k úpatí Řípu. Je nasněženo jen lehce, ale přece je krásně bílo a navíc se právě začínají honit sněhové vločky. Přede mnou kráčí alejí trojice - žena, muž, pes. Jsem nadšená z jejich barevných outfitů a fotím jako o život. Méně nadšení pak ovšem skýtá pohled na Říp na konci aleje, resp. o pohledu se moc mluvit nedá, protože to vypadá, že tam žádná hora není. Šipku na stromě na okraji lesa na samém úpatí raději míjím, ale WC tam určitě někde bude. Stoupám pomalu nahoru sněhovým královstvím a tají se mi dech. Čerstvý sníh téměř beze stop, zasněžené stromy, všechny větvičky obalené ledovými krystaly. Rotunda sv. Vojtěcha a sv. Jiří na vrcholu je oděná ve slavnostním bílém rouchu. Mezitím přestalo sněžit a já se vydávám nejprve k Pražské vyhlídce a poté i k Roudnické. Jsem tu úplně sama, nikde živá duše, kladu nohy do doposud neporušeného bělounkého sněhu. Je tichoučko, jen od jednoho stromu najednou slyším hlasité zvuky. Zní podobně, jako kdyby tam poklepával datel. Okukuji ho a opatrně obcházím. Ani živáčka. To živé dřevo praská mrazem a vydává hlasité zvuky.  Užívám si ty chvíle stejně jako v létě. Takovouhle výzdobu tu opravdu často nespatříte. Z vyhlídek sice není vidět příliš daleko, ale mně to vůbec nevadí.

Teprve cestou zpátky potkávám více lidiček směřujících nahoru. A dokonce se lehce protrhaly mraky a vykouklo sluníčko. Alej prosvítilo a vypadala úplně jinak, než když jsem šla nahoru.

Chcete-li, projděte se se mnou ...

cestování fotografování
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dora Piperková
Zimní vycházka na Říp - článek se povedl a fotky ještě více ! Děkujeme Alenko.
Marie Bartošová
Nádhera!
Soňa Prachfeldová
Byli jsme s partou na Řípu a je tam poměrně strmé stoupání, někteří pěkně funěli. Ale stojí to za to - fotky jsou krásné.
Anna Čípová
Ali, krásná procházka a fotodokumentace proměn zimní krajiny suprová. A letos musím zdolat Říp i já.
Věra Lišková
Jednou, v mládí jsme byli na Řípu na výletě. Líbilo se mi tam moc a ráda jsem si cestu vyšlápla znovu. Díky článku a podmanivým fotkám.
Alena Vávrová
Mám málo hězdiček, tak přidávám zde ***** dalších 5! Byla jsem tam víckrát, ale v zimě nikoliv, a to ani na dostřel. Skutečně jsi to vystihla, mělas pohádkově zimní kulisy a máš pohádkové zimní fotky. A to sluníčko na závěr a za odměnu také nemělo chybu.
Elena Valeriánová
Ty se prostě máš, Říp, kaplička a spousta jiných krásných míst. A umíš se dívat. A podělit se s námi o tu krásu, za to děkuji. Bezva fotky, ale ta alej, kde ti tak krásně přálo dobré světlo, ta je nejkrásnější.
Marie Novotná
Říp = Tollarová. :-) Je to ale krása,krásná procházka.Takže já už tam (jako) byla-sice jen Tvýma očima a díky Tvým fotkám.Díky .
Marie Seitlová
Když jsem přečetla název, hned jsem věděla, že je to článek Alenky. Díky ti za krásnou zimní procházku. Já jsem tam byla v létě, ale už je to asi 10let. Krásně doplněno fotkami.
Naděžda Špásová
Álo, máš velkou výhodu, že máš Říp za humny. I když já si na nedostatek kopců taky nemůžu stěžovat. Muselo to být kouzelné, jít nahoru sama. A to ticho. Fotky jsou moc hezké.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%