Jak pečovat o vlasy v zimě
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak pečovat o vlasy v zimě

9. 1. 2017

Zima není jen období, kdy čekáme na léto a slunce. Má i své kouzlo, které si nejlépe vychutnáme třeba během dovolené na zasněžených horách. Zatímco proti zimě se chráníme teplým oblečením, vlasy v mínusových teplotách trpí. Suché, nebo naopak rychle se mastící vlasy, zplihlost či podrážděná pokožka hlavy. Právě tyto vlasové nešvary se v zimních měsících týkají drtivé většiny žen. Inspirujte se našimi záchrannými tipy!

Nejen vaše pleť dostává v zimě zabrat. Ledově chladný vítr, teploty pod nulou, suchý vzduch ve vytopených místnostech, tlusté pletené čepice… to vše vlasy i samotnou pokožku hlavy namáhá. Vlasy jsou v zimě nadměrně zatěžované, což se přirozeně projevuje i na jejich vzhledu. Začínají být vaše jindy tak zdravé kadeře suché, mají nulový objem, působí unaveně a postrádají lesk i tvar? Nepropadejte panice, stačí pár jednoduchých pečujících triků a těmto příznakům předejdete.

Extrémně suché či mastné vlasy
Nejvíce dostává v mrazivém počasí zabrat pokožka hlavy. Vlivem chladu, suchého vzduchu a častého střídání teplot má tendenci více se vysušovat a šupit se. Vysušená pokožka však může vést i ke zcela opačnému scénáři, a to ke zvýšené produkci kožního mazu. Paradoxně se proto vlasy mohou mastit mnohem více než jindy.

„Doporučuji na podzim a v zimě pozměnit vlasovou péči a zahrnout do ní i produkty určené pro suché a poškozené vlasy,“ radí Renata Gaucká, vlasová expertka profesionální vlasové kosmetiky Nouvelle. „Zdravý vlas obsahuje dostatečné množství molekul vody. Vlivem chladu a suchého vzduchu se voda z vlasů odpařuje, vlasové vlákno křehne a vznikají na něm trhlinky. Dochází také k úbytku živin, proto kadeře ztrácejí lesk a pružnost. Vlas je ve výsledku tenčí a náchylnější k dalšímu poškození,“ vysvětluje Gaucká. „Doporučuji proto šampon na poškozené vlasy z řady Double Effect, která obsahuje základní stavební živiny, keratin a výtažek z chmele. Samozřejmostí je pak nasazení intenzivně pečující a regenerační péče v podobě kondicionérů a masek,“ doplňuje Gaucká.

Nulový objem
Ráno si vlasy pečlivě vyfoukáte, ale jen co vyjdete ven, ukázkový účes se rozpadne a jednotlivé prameny zplihnou? Předně omezte přes zimu frekvenci mytí vlasů. Čím více je budete umývat, tím více se budou kořínky mastit a prameny plihnout. Každodenní mytí působí více škody než užitku, protože vlasy zbavuje přirozeného ochranného filmu a výsledkem bude opět nedostatečná hydratace. Optimální frekvence použití šamponu je jednou za dva až tři dny.

Přecitlivělá pokožka, lupy a svědění
Nadměrné vysoušení pokožky hlavy může vést k podráždění, zarudnutí a dokonce i tvorbě svědivých lupů. Pokud i vy bojujete s neustálým nutkáním škrábat se ve vlasech, kupte si v lékárně speciální zklidňující šampony proti lupům. Šetrně vlasovou pokožku vyčistí a zamezí opětovnému výskytu nepříjemných šupinek.

Myslete na správnou stravu
Ženy se suchými a křehkými vlasy by měly dbát na jídelníček bohatý na železo, zinek a vitaminy B a C. Najdete je hlavně v mořských plodech, bramborách či citrusových plodech. Mastnější ryby, jako je tuňák, makrela nebo sardinky, jsou nenahraditelným zdrojem omega 3 mastných nenasycených kyselin, které kadeřím velmi prospívají. V případě jemných a lámavých vlasů neočekávejte výsledky pestrého a vyváženého stravování přes noc. Chce to trpělivost a čas, než bude patrné viditelné zlepšení. To může trvat i několik měsíců.

vlasy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Vlasy jsou ozdobou ženy, to bylo vždy. Je dar, když má někdo hustou kštici, ale hlavně, že nejsme plešaté :-)
ivana kosťunová
i mé vlasy dostávají zabrat, mě zase pomáhá občas vlasová maska s ceratinem.
Hana Rypáčková
Vytáčí mě vnučky, které si často myjí hlavu! V zimě ráno halabala osuší a jdou ven .Já si kupuji šampon pro barvené vlasy L'Oréal Paris Elseve Color-Vive 700 ml za 158 Kč .
Hana Čadová
Jsem ráda, že mám dost vlasů. Od 15 let na vlasy nanáším barvu! Dostávají zabrat a zatím žádnou újmu nevidím! Pokrývky hlavy nosím celoročně!
Zuzana Pivcová
Ženy, které i ve zralém věku mají bohatou kštici, mají opravdu velký dar. To já bohužel ne. V prvé řadě je to genetická záležitost, pak na to mají vliv hormony, zvláště estrogen, takže po klimakteriu už většinou vlasy zeslábnou a prořídnou. Pokrývky hlavy vlasům nesvědčí, protože se pod nimi zahřívají a plihnou, na druhé straně však zase chrání před chladem a nastuzením a rýmou. Tak co s tím? Po téhle stránce zimu jako roční období opravdu nemám ráda. Zde doporučené tipy určitě neuškodí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...