Mrazivý víkend
Ilustrační foto: Anna Čípová

Mrazivý víkend

19. 1. 2017

Počasí o prvním letošním víkendu bylo na východní Moravě skutečně zimní. Sněhová pokrývka asi 10 cm, silný mráz /v noci -20 a přes den -12 stupňů/, jasno a krásně modrá obloha. Pro amatérské fotografy téměř ideální podmínky. V sobotu odpoledne jsme se toulali po pasekách v okolí Rožnova pod Radhoštěm a v neděli jsme uskutečnili výšlap na trase Stračka /Zašová/ – Randusky /Zubří/ – Stračka.

Rožnov pod Radhoštěm leží v malebném údolí řeky Rožnovská Bečva na úpatí památné hory Radhošť. Ve městě, kde žije necelých 17 tisíc obyvatel, se nachází Valašské dřevěné muzeum s Jurkovičovou rozhlednou, První pivní lázně a mnoho sportovních zařízení včetně golfového areálu. Turisté oceňují snadnou dostupnost Moravskoslezských Beskyd, Vsetínských a Veřovických vrchů a především krásnou valašskou krajinu.

V obci Zašová, která se nachází 8 km od Rožnova v podhůří Veřovických a Vsetínských vrchů, žije asi 3000 obyvatel. V širokém okolí je známá díky prameni Stračka s velmi kvalitní a stále studenou pitnou vodou. K prameni se váže následující pověst. Matka Boží zde zachránila zbloudilého rytíře tím, že ho dovedla ke studánce a ten nabyl nových sil. V blízkosti pramene je vysvěcená jeskyně se sochou Panny Marie a prostor je od roku 1895 poutním místem.

Randusky - oficiálně se jedná o ulici města Zubří. Ve skutečnosti jsou to paseky, na kterých vedle starých zemědělských usedlostí jsou i nová moderní stavení. Zubří je městem od roku 2002, leží tři km od Rožnova a žije zde přibližně 5,5 tisíc obyvatel. Město se proslavilo zuberskou výšivkou, pletením metel a házenkářským klubem.

Ve stručnosti jsem přiblížila místa našeho zimního putování. Snad z malé fotoreportáže bude patrné, že je na Valašsku krásně i v zimě. Nebojte se, určitě neprochladnete.

Beskydy cestování
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Krásná mrazivá zima. Ráda se dívám v teple domova. :-)
Alena Tollarová
Doufám, že to v červnu klapne a kousek tohoto krásného kraje s Tebou i Tvým souputníkem projdeme! Ale šla bych klidně i teď.
Hana Rypáčková
Nádherný víkend !
Olga Štolbová
Zááávidím... *****
Marie Seitlová
Aničko, krásná procházka, krásné fotky.
Drahomíra Stínilová
Krásný, můj oblíbený, kraj, krásné fotky i zajímavý článek.
Eva Mužíková
Aničko, krásné fotky, zase jsem shlédla kus neznámé krajiny..super
Elena Valeriánová
Aničko vábničko, ty nás krásně ladíš. Představuji si červen tam u vás a už se těším, velice se těším. Snad nám to všem vyjde. Krásná foto procházka. Lidičky to musí být skvělé!
Anna Potůčková
Moc hezké fotky, takovou procházku bych si také nechala líbit.
Ladislav Vesecký
Moc hezké. Fota kouzelná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...