Zimní taneční zábava a "tučňáci"
Ilustrační foto: pixabay.com

Zimní taneční zábava a "tučňáci"

20. 1. 2017

Kulturní zařízení města Boskovice pořádají obvykle dvakrát do roka taneční zábavu (nejen), pro seniory a to v hezkém prostředí Zámeckého skleníku. Řekla jsem si, nebudu jen sedět doma sama, vyjdu si mezi lidi a alespoń si poslechnu dechovou hudbu Boskověnka.

Protože v našem městě se chodníky moc neuklízejí, tak cesta není nejbezpečnější. Přečetla jsem si nedávno radu odborníků, že na náledí máme chodit jako tučňáci a to tímto způsobem: "Člověk je mírně předkloněný a těžiště má na přední noze." A tak chodím tuto zimu stále v mírném předklonu, jinak to ani v mém věku 70 let nejde a pozoruji ledové chodníky.

Asi před 15 lety jsem ještě nevěděla, jak mám správně chodit po náledí podle "odborníků" - běžela jsem v kozačkách na podpatku a těžiště se mi dostalo asi na zadní nohu a byl z toho ihned veliký pád a pravá ruka dlouho v sádře. Takže Vám také všem radím s úsměvem - používejte to správné "těžiště".

Sál Zámeckého skleníku byl příjemně vytopen, vstupné minimální, ale účastníků moc nebylo. Jen několik málo starších párů a jinak většinou ženy jako já - vdovy. Se známými jsem si hezky povídala, dva páni od našeho stolu mne i vyzvali k tanci, což jsem ráda uvítala. Ale protože párů bylo skutečně v sále minimum, tak ženy seniorky nelenily a začaly tančit spolu. Zpočátku jsem se na ně dívala tak jen "trochu", ale pak pro mne přišla tančit paní o 12 let mladší - když jsem doma mívala první vnučku, tak jsem s ní jezdívala na saních u jejich bytovky a tam jezdívala i ona se svými dětmi.

Velmi nás tanec zaujal a už jsme se v kole jen a jen míhaly. Už mi to nepřišlo vůbec divné, protože tak tančila většina žen. Dokonce i maminka mé tanečnice - veliká sportovkyně - takže pohyb má také stále v krvi. A tak jsem tančila a tančila o sto šest. Jen u stolu jsem říkala, že jsem si myslela, že budu hudbu jen poslouchat, tak jsem si obula dvoje ponožky a vysoké boty s kožešinou - bylo mi přímo horko. Na to i má sousedka u stolu říká, že má také kozačky - také si říkala, že bude hudbu jen poslouchat.

Ale bylo to pro nás všechny moc hezké taneční odpoledne, a protože jsme byly dobře oblečené, tak i cesta zpět v mrazu nám nedělala problém, a to už i proto, že jsme šly všechny do svých domovů velmi opatrně - skutečně jako ti tučńáci.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Milá Evičko, já jsem tančila asi po prve se ženou, ale vytancovaly jsme se obě dobře jako i ostatní ženy, jinak máte pravdu, že bychom celé odpoledne při hudbě musely jen sedět...
Marie Ženatová
Milá Haničko, když jsem byla mladá, také jsem chodila v kozačkách na "nižších jehlách nevím jak jsem to zvládala, chodila jsem v zimě jen v silonkách, ale nebyla ani nemocná ani jsem si nic nezlomila - asi mne chránilo mládí???
Marie Ženatová
Milá Zuzanko, také jsem dostala na vánoce tzv. návleky na boty, ale tak jako vy je moc nevyužívám protože moc "klapou". A ledovatých chodníků máme mnoho
Eva Mužíková
Uplně ten styl chůze vidím a určitě jsem jej nevědomky použila i já. To zmiňovaně tančení ženy se ženou, nebo jen tak volně, je v našem seniorském svazu běžné. Jinak bychom seděly celou dobu, mužů je u nás opravdu málo.
Hana Rypáčková
Hezký zážitek pro odvážné. Dříve ženy se sebou tančily jen v Rusku po válce, ale i na parketu u nás se do toho odvážné dají... A to těžiště je opravdu důležité. Taky mě napadlo, jestli nemám sešlapané paty na botách..A bude to to těžiště. Jak jsme chodily kozačkách na jehlách ????
Zuzana Pivcová
Mám s chůzí po zledovatělém povrchu špatné zkušenosti a pádu se obávám. Už jsem si koupila i tzv. nesmeky, návleky na boty, avšak ty se do města moc nehodí, protože jejich hroty na dlažbě klapou a také se ničí. Takže raději chodím drobnými neelegantními krůčky, skutečně asi jako tučňák. :-)))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.