Senioři Univerzitního klubu Ostrava se vzdělávají v tradiční čínské medicíně
Foto: autor

Senioři Univerzitního klubu Ostrava se vzdělávají v tradiční čínské medicíně

9. 3. 2017

Univerzitní klub seniorů (UKS) při Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity si kromě dalšího vzdělávání ve Virtuální U3V organizuje i vlastní přednášky, besedy, exkurze aj. V pátek 20. ledna se uskutečnila velice zajímavá přednáška Mgr. Daniely Pilařové z TCM Academy s názvem Vztahy podle pěti elementů tradiční čínské medicíny.

Senioři UKS si pozvali do své domácí fakultní učebny OSU erudovanou lektorku Mgr. Danielu Pilařovou, která mj. bude přednášet v letošním 1. pololetí v půlročním cyklu pro širokou veřejnost na TCM Academy základům tradiční čínské medicíny (škola se nachází v centru Ostravy na Šubertově ulici v blízkosti známé Stodolní ulice). 
V úvodu své dvouhodinové přednášky seznámila 45 seniorů s teoretickými, filozofickými a duchovními východisky TCM (taoismus, jin - jang, pět elementů) a zdůraznila jim, že tradice východního léčebného systému v žádném případě nezpochybňuje obrovský přínos moderní medicíny pro zdraví, ale nabízí holistický přístup ke zdraví pacientů.
V další části přednášky se věnovala pěti elementům Oheň, Země, Kov, Voda, Dřevo, jejich cyklům a vazbám, jejich přiřazením k orgánům lidského těla a jednotlivým ročním obdobím s cílem, aby mohl každý posluchač těchto znalostí využívat ve svém životě.
Lektorka se soustředila především na využití 5 elementů na oblast vzájemných mezilidských vztahů, používala celou řadu praktických příkladů z manželského a rodinného života, včetně svého (matka, otec, dvě dcery), na kterých ukázala přímou závislost těchto vztahů na oněch pěti elementech.
V závěru přednášky si posluchači s lektorkou i zacvičili se zaměřením na ledviny, které patří spolu se slezinou k nejdůležitějším orgánům těla, které odpovídají za velkou řadu našich chorob. Posluchači byli nadšeni obsahem i metodikou přednášky Mgr. D. Pilařové a požádali ji, aby v přednáškách v rámci činnosti UKS pokračovala i v dalších tématech TCM.

vzdělávání
Autor: Jiří Bárta
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Boháček
Taky jsem byl příznivcem čínské medicíny, ale zjistil jsem, že naše evropská je silnější. Akupunktura a akupresura pomáhá - to říkám bez výhrad, ale ostatní nám nemůže tolik pomoci, protože jsme jinak genově stavění a magnetismus prostředí a místa je taky jiný. Feng shui je pro nás nesmysl a je to vyloženě módní záležitost, která u nás nemá místo.
Elena Valeriánová
Taky jsem "studentkou" VU3.V a měli jsme i čínskou medicínu. Moc nás to bavilo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.