Internet a Vy, 2. díl: Jak si založit profil na Facebooku?
Ilustrační foto: facebook.com

Internet a Vy, 2. díl: Jak si založit profil na Facebooku?

25. 1. 2017

Slyšeli jste někdy od svých vnoučat věty jako: „Babi podívej, mám novou profilovku na Facebooku!“ nebo „Dědo počkej, dopíšu zprávu na Facebooku a jdu ti pomoct.“? Pokud máte pubertální vnoučata, tak nejspíš ano, ale co to ten Facebook vlastně je?

Facebook je jedna z nejznámějších sociálních sítí, která se může pyšnit přibližně 1,5 miliardami uživatelů. Pokud jste již někdy uvažovali o založení profilu na této stránce, jste tu správně. Díky Facebooku totiž získáte novou možnost, jak se spojit se světem. Na svůj profil si můžete přidávat fotky i videa, můžete se zúčastnit diskuzí na určitá témata, můžete si psát a volat s přáteli a rodinou a navíc se můžete dozvědět o mnoha akcích, jako jsou koncerty, divadelní představení a výstavy. Tak pojďme na to!

Návod na založení FB profilu

Ze všeho nejdříve si musíme najít facebookovou stránku. Nejprve zadejte do vyhledávacího okénka www.facebook.com. Měla by se vám objevit takto vypadající stránka:

 

FB1

 

Dále začneme vyplňovat naše osobní údaje do jednotlivých okének pod nadpisem Zaregistrovat se.

Tip: Vámi vybrané heslo si kamkoliv zaznamenejte, aby nehrozilo, že ho buď zapomenete nebo si ho budete plést s jinými hesly, jako se to často stává mně. Ale nebojte se, pokud byste si sice jen na heslo nemohli vzpomenout, můžete si pomocí emailu vytvořit nové.

 

FB 2

 

Poté, co vyplníte všechny kontaktní údaje, klikněte na zelené tlačítko Zaregistrovat se. Váš profil je v této fázi hotový, ale můžete na něm upravit ještě několik věcí. Stránka, na kterou se dostanete po kliknutí na tlačítko, by měla vypadat přibližně takto:

 

FB 3

 

Teď si vysvětlíme několik základních věcí týkajících se vašeho profilu. Podívate-li se nahoru spatříte modrou lištu. Tato část stránky je pro vás velice důležitá. Úplně nalevo můžete vidět ikonu Facebooku. Tato ikona má úplně stejnou funkci jako tlačítko Hlavní stránka, které leží na stejné modré liště vpravo.

Vyhledávání přátel

Dále tu máme bílé okénko s nápisem Vyhledávání přátel. Pokud víte, že někdo z vaší rodiny je na Facebooku, napíšete do tohoto bílého okénka její/jeho jméno a podle fotky vyberete hledanou osobu. Kliknete na její/jeho jméno a zobrazí se vám profil člověka, kterého hledáte. Vpravo od profilového obrázku naleznete zelené tlačítko Přidat do přátel, na které kliknete a poté už jen čekáte, až si vás ten člověk přidá mezi tzv. přátele. Pokud se to stane, zobrazí se vám u dvou hlaviček na modré liště číslo.

Dále můžete na liště najít ikonku s bílým panáčkem na šedivém pozadí a vedle toho své jméno. Pokud na tuto ikonku kliknete, zobrazí se vám váš profil. Hned vedle svého jména může spatřit název Hlavní stránka. Po klinutí na tento nápis se přesunete na tzv. zeď, kde můžete psát své komentáře, komentovat fotky vašich přátel, přidávat fotky a tak dále. Ikona Hledat přátele vás ihned po kliknutí přesune na stránku, která vám usnadní najít někoho, koho znáte a poté si ho můžete přidat do přátel.

Pojedeme-li dál, spatříme na liště tři bílé obrázky vedle sebe. První jsou dva panáčci, kde se vám po kliknutí ukáží vaši noví přátelé. Vedle panáčků je ikonka Zprávy, kde se můžete podívat na všechny přijaté a odeslané zprávy a poslední ikonka s obrázkem Země se jmenuje Upozornění. Zde můžete najít, komu se líbila vaše fotka nebo komentář, můžete zde vidět připomenutí různých akcí a dalších spoustu zajímavých věcí. Poslední dvě ikonky vpravo už nejsou příliš potřebné. Přes zámeček se můžete podívat, kdo může vidět vaše fotky a komentáře, ale prozatím není vůbec nutné se touto ikonkou zabývat, a trojúhelníček úplně vpravo slouží hlavně k odhlašování.

Pokud se chcete ze svého účtu, kliknete na políčko Odhlásit se a hned po kliknutí se přesunete na přihlašovací stránku Facebooku. Skvělá práce! Už máte svůj profil na Facebooku!

Příště si ukážeme, jak si přidat na profil fotku a co dalšího můžete na této stránce dělat.

 


 

internet Internet a Vy
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Thanh Hang Truong
Dobrý den, jmenuji se Truong Thanh Hang a studuji 3. rokem na Vyskoké škole ekonomické v Praze a v rámci bakalářské práce zkoumám fenomén seniorů na sociálních sítích. Poprosím vás proto vyplnění krátkého dotazníku https://seniori-na-socialnich-sitich.vyplnto.cz/
Jana Šenbergerová
Profil tam mám už dávno, ale nějak mi nepřirostl k srdci.
Jitka Prušová
FB- proč ne? Jen další z mnoha současných komunikačních nástrojů. Je jen na vás, zda to bude dobrý sluha nebo špatný pán. Každopádně i bez něj velký bratr ( nebo že by CIA?) vás už má dávno pod kontrolou, tak se toho nebojte - čeká vás další virtuální dobrodužství?
Karel Hyndrák
Krystýna Šturmová umí psát návody. Bezva.
Ladislav Vesecký
FB, nikdy ne! Proč by měla CIA o mě vědět !
Květoslava HOUDKOVÁ
Na FBjsem registrována - občas využiji pro běžné informace. Píši jen přátelům, které znám - jen pozdrav a běžný text = NIKDY zde "nevykecávám" své soukromí, ani se nepřipojuji ke kdejaké pitomosti.
Anna Potůčková
FB mám několik let, využívám jej hodně, díky němu jsem dokonce našla kamaráda z mládí, o kterém jsem roky nic nevěděla. Jinak doplním, že se konkrétní člověk dá najít i po zadání jeho emailové adresy, pokud je známá.
Helenka Vambleki
Fb mám nejméně šet let a zkušeností s ním dost. Taky mi ho kdysi napadl hacker - no nervy, ale vše dobře dopadlo. Taky si na něm občas píšu s vnoučátky.
Marie Novotná
FB mám několik let.Nikdy nedávám fotky lidí ,jen přírodu,pro potěšení ,do skupiny,která je jen pro amatárské foto.Dopisuji si s vnoučaty a přáteli,které vidím jen minimálně(nebo vůbec).Poslední dobou telefonujeme přes Messenger.Sdílím zprávy(hledání aj.).Určitě bych tam nedávala ,,do placu" svoje soukromí.Vyplatilo se mi to.Musím přiznat,že můj profil byl zneužit,ale rychle zablokován.
Jana Baloušková
Facebook nevedu, ale velmi děkuji za popis založení. Od dětí to nikdy není dostatečně podrobné a ještě ty kecy!!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%