To jsme my, lidé
Ilustrační foto: pixabay.com

To jsme my, lidé

26. 1. 2017

Dnes jsem musela jít na poštu ověřit jednu zásilku, kde se toulá, protože mi můj kamarád zavolal, že zásilku nedostal. Když jsem kráčela na poštu, už jsem věděla, co provedu, že zkusím jeden test. A proč test? Protože když jsem jednou byla na poště, stála jsem v dlouhé frontě, podotýkám v jedné frontě, i když byla otevřena tři okýnka. Před každým okýnkem je velká cedule, tudíž tu si přečtou i lidé bez brýlí, kde je napsáno, abychom stáli u každého otevřeného okýnka a nevytvářeli jednu frontu. Píši to zjednodušeně. Tenkrát se jedna paní postavila tak, jak bylo psáno. Myslela jsem si, že ji někteří lidé "sežerou", jak se do ní pustili, že se má postavit na konec. Já jsem se jí tenkrát zastala, že stojí správně, že je to tam napsané, a že je to naše hloupost, že stojíme v jedné řadě.

Tak jsem proto chtěla vyzkoušet, jak to dopadne dnes. Ach jo, nemýlila jsem se v našich českých lidech. Stála jedna dlouhá fronta až ke dveřím a já suverénně se postavila k okénku druhému. U okénka stál ještě jeden pán, který si něco vyřizoval, a přede mnou paní, která byla na řadě. Když jsem už měla jít já, tak jsem se zeptala Romky, která stála v té dlouhé frontě, jestli je na řadě. Začala na mě zvyšovat hlas, ať mažu na konec fronty, že je jedna fronta. Tak jsem se jí zeptala, jestli se naučila říct, že to má tady jasně napsaný. Ona na mě mluvila nahlas a já se jí podřídila také stejným tonem. Ona, že taky stála tu dlouhou frontu. Já jsem jí na to odpověděla, že je to její problém, pokud ovšem umí číst. Jenže se uvolnilo místo u okýnka, tak hned tam šla.

Tak ji vystřídal mladý pan, který stál v té dlouhé frontě. Pustil se také do mě, že ten starý pán, co stojí za ním, taky už dlouho stojí a já ať mažu na konec. Já jsem řekla, že je mi to úplně jedno, že to není problém. Já se podřizuji organizačnímu řádu pošty a ne tomu, co si tady vymyslí lidé. Opět jsem se ho zeptala, jestli umí číst.

Když jsem měla jít na řadu k okýnku, tak jsem řekla tomu starému pánovi, který byl dle mého odhadu starší ode mne asi o pět let se slovy :"Když jste pane tak starý, pojďte, já vás pustím"......."Nene, já nejdu, já jdu tady k tomu okýnku". Já jsem byla vyřízena ani ne za minutu a odešla jsem. Ten pán, co mě káral a vyháněl na konec řady, tam stál dále.

To jsme my, čeští lidé, nevšímáme si, neřídíme se organizačním schématem úřadů, pošty atd., ale vytváříme si svá pravidla, raději budeme stát dlouhou frontu, než abychom se postavili tak, jak si přejí úřednici, abychom náhodou nelitovali toho, že jsme raději nešli k jinému okýnku, že tam jsme mohli být dřív.

A nyní mě můžete ukamenovat, vy, co máte stejný názor, jako ti lidí, kteří si vytváří svá pravidla.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Baloušková
Zažila jsem příšerné fronty na poště v Praze Malešicích. Tam používali staří důchodci fintu - se slovy - "Paní, já jsem za vámi a zatím se posadím, než na mě přijde řada." Sedli si u stolku a po chvíli se dožadovali zařazení u okénka, i když měli stát o 10 míst dále. Nikdo jim nedokázal odporovat. U nás si vezmem pořadové číslo a čekáme. Občas se i tu objeví chytráci, kteří dělají nemohoucí a jdou rovnou k okénku.
Lidmila Nejedlá
Ach jo, Lydie. Na naší poště je 5 okének, pracuje se jen ve dvou nebo v jednom. Za ostatními se něco píše a píše a píše.
Oldřich Čepelka
Někdy lidi stojí v jedné frontě a od jednoho místa teprve chodí, kde se to dřív uvolnilo. To doufám nebyl váš případ. Já ale mám většinou zkušenost opačnou, že předpis něco dovoluje, ale úřad se tím neřídí. - No ale jeden příklad podle vašeho mnustrtu mám taky, a sice, když se ze dvou pruh na silnici stává jeden, tak se lidi řadí dávno do jediný fronty (někteří Češi se tak chovají i ve volbách, chtějí být s předpokládaným vítězem, ať to je kdo je). Když jedu já a ještě pár dalších podle předpisů, tj. až na místo, kde se oba proudy musí spojit, tak mne řidiči... naštěstí nekamenují.
Naděžda Špásová
Hanko, nic si z toho nedělejte. To je jedno z našich specifik, frontoví bojovníci. Mám na mysli frontu na cokoliv. Taky si vždycky hledám nejkratší řadu. Na poště a úřadech naštěstí máme pořadová čísla. U doktorky už jsem si to taky vyslechla, ale mají smůlu, protože já se vždycky předem objednávám.
Jarmila Komberec Jakubcová
I u nás na poště se řeší tento problém. Také jsem byla "kamenována" když jsem udělala to o čem píšete.To samé řeším u lékaře. Jak říkával můj tatínek "všechno vědění je ve čtení". Dávám 5 hvězdiček
Zuzana Pivcová
U nás na balíkové poště jsou pořadová čísla, která jsou volána postupně k různým přepážkám. Ale malá pošta v sídlišti, tam je to obdobné, že lidi stojí v jedné frontě, ačkoliv se mohou rozdělit. Ono to bývá tak, že se stojí v jedné frontě a teprve ve finále se to rozděluje k jednotlivým přepážkám. Tak to bývá i v Čs. spořitelně u bankomatů.
Hana Skácelová
Ještě bych dodala, že mě mrzí, že nemohu hodnotit články. Při každém pokusu se dočtu, že už jsem hodnotila, což je nesmysl.
Hana Skácelová
Krásně jste vystihla lidskou povahu. Já jsem nedávno šla k lékaři, který má v čekárně vyvěšenu velkou ceduli tučným písmem o tom, že se člověk může objednat mimo jeho pracovní dobu. Objednal mě na poledne, protože od 12-13 má pauzu. Čekárna byla plná lidí, kteří přišli už ve 12hod., aby ve 13hod. byli první. Když mě zavolal, byla polovina z nich na infarkt. Když jsem vyšla z ordinace a pustili se do mě, ukázala jsem jim tu ceduli, před kterou seděli. A byl klid.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...