Výkřik do tmy
Ilustrační foto: pixabay.com

Výkřik do tmy

1. 2. 2017

Výkřik do tmy. Co děláš, řekneš, nebo napíšeš, nebude mít žádný smysl. Křičíš a nikdo tě neslyší, křičíš a neočekáváš žádnou reakci … prostě si chceš ulevit jen tím samotným křikem – vypsáním se.

Ne zcela přesný výklad významu rčení „Výkřik do tmy“, ale v tuto chvíli mi postačí.

Jsou jisté okamžiky, které spotřebují spoustu energie se s nimi vyrovnat a poznamenají nás do konce života. Dosáhnout vnitřního klidu vyžaduje vnitřní sílu, která se získává složitým životním procesem, přes vzestupy i pády, vírou, výchovou, vzděláním, působením okolí a mnoha a mnoha dalšími faktory, které nelze zobecnit v jednom sebedelším souvětí. Ne každý dosáhne kýženého cíle. Nepřísluší mi filozofovat o cestách k vnitřní rovnováze, je pro mě velkou neznámou a ani to není účelem příspěvku.

Ale zpět k tématu retro vzpomínkou.

Sedím na schodech před domovními dveřmi, jen tak, v krátkých kalhotách a tričku, na zádech baťůžek, jehož obsah neznám, a sleduji dění na trávníku před sebou. S přibývajícím soumrakem odchází kamarádi, kteří mi dělají společnost, a já stále plna vzdoru vůči vykonavatelce „nespravedlivého“ trestu dál prožívám první výchovný exil. Tma polyká prodlužující se stíny tří lísek rostoucích před domem, vztek pětileté holčičky se mění v obavy a lítost, že maminka nepřichází a nepobízí k návratu domů. Pláču, protože volání do tmy zůstává bez odezvy. Vracím se pozdě sama, pokorně, s prosíkem o odpuštění, a zůstává doživotní vzpomínka.

O šestašedesát letech později sedím v pohodlí a bezpečí vlastního domova, navazuji nová přátelství, užívám si každého nového dne, nebráním se zajímavým aktivitám včetně virtuální zábavy na internetu. A ejhle! Je to tu zase! Motto o dobru a zlu se opět potvrzuje: „Každý dobrý skutek je po zásluze potrestán … nebo-li vybírej si komu pomáháš.“ Sdílet radost z pomoci útulku pro zatoulaná zvířata se nesetkává se zájmem – je pouhým výkřikem do tmy! Spojení ztrácí kouzlo a uvažuji o přerušení kontaktů.

Výkřik do tmy se tentokrát vymyká příkladům. TMA slyší, zhmotňuje se do konkrétních postav a ústy svých mluvčích křičí: „exkomunikovala jsi se sama, nikdo tě tu nedrží, odejdi beze slova a nepráskej dveřmi, to tě máme prosit......!?.“ Nechápu to. Chvíli jsem opět malou pětiletou holkou na schodech s baťůžkem, ale jen malilinkou chvíli, neboť SVĚTLO nabízí svou sílu a přátelskou ruku.

„Když člověk vyhledá samotu, není to tak zlé, jako když samota vyhledá jeho.“ Autor citátu neznámý. Dobrovolnou „exkomunikaci“ trávím listováním dvou fotoknih vlastních literárních pokusů, které jsou zajímavé pouze díky krásným fotografiím připojeným k příběhům kolegou z práce.

Proč to píši? Kontakt s virtuální realitou je mým adrenalinem. Určitě tam někde něco pěkného a zajímavého začíná a já bych chtěla být u toho. Zadávám přihlašovací heslo a...

Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Jano, Vy nezapřete své manažerské založení. Naplánovat, uskutečnit, zhodnotit...prezentovat úspěšný výsledek. Svému pragmatizmu jste trochu ustoupila a odhalila svoji citlivou duši. To je dobře, já jsem ráda, že jste stále s námi a těším se na další Vaše psaní.
Karel Hyndrák
Zanechme filozofie skočme do marketingu. Týká se to i voleb. Komunikuji se správnou cílovou skupinou? Nejúspěšnější hudební skupina na trhu (Eva a Vašek) si nevšímá skupiny 60+ (rock´n ´roll) ani 80+ (dechovka). Jasně cílí na 70+ (Lavička v jasmínu), která kupuje CD, eventuelně je dostane jako dárek. Reklamu mají v televizi jen dopoledne. Volby rozhodnou důchodci, neb půjdou disciplinovaně volit. Na ně se soustředí mediální smršť. Položte si otázku:"Pálím do správného hejna?"
Naděžda Špásová
Hodně z nás tento pocit marnosti určitě zažil. Já ano, ale vždycky to tak nějak zmizelo do ztracena. Pokud jsem měla a mám pocit křivdy, těžko hledám slova omluvy a trvá mi dlouho, než to vyprchá.
Zuzana Pivcová
Po nechtěném přestěhování do cizího města, od puberty po několik let, jsem žila s vnitřním pocitem, že mi lidé nerozumějí, chtělo se mi křičet: Jsem tady, cožpak mě nevidíte, neslyšíte? Přitom šlo třeba skutečně jen o můj vlastní dojem, podmíněný nějakými jednotlivostmi ze strany pár vrstevníků, který se mi ale stal na dlouhou dobu překážkou v komunikaci s okolním světem. I dnes jsem člověk, který podle vlastního názoru žije víc myšlenkami než událostmi. Ale kolem mě není tma, do které bych marně křičela. A z jednotlivosti už nevytvářím svůj postoj k lidem a jejich ke mně. I dokonalá vesmírná tělesa a duchovní energie putují po svých drahách, které se někdy neprotnou.
Jana Šenbergerová
Začnu od konce. Miluji virtuální svět, je nedílnou součástí toho mého reálného, který možná není o moc skutečnější, než ten virtuální. Snažím se v obou dodržovat stejná pravidla slušnosti, vždyť nikdy nevím, kdy se virtuální může stát reálným, případně naopak. A teď skočím rovnýma nohama na začátek. Nenechme se mýlit tím, že naše "výkřiky do tmy" nebudou mít žádný smysl. Pouhá myšlenka, která opustí stísněný prostor našich lebečních kostí, letí ničím neomezená, aby našla svého příjemce, natož výkřik, který má navíc vibrační razanci zvuku. Některé vzpomínky je dobré zpracovat, vyrovnat se s nimi a očištěn od jejich působení jít klidně dál. Myslím si, podle posledního odstavce, že my Jany, tohle umíme. A co neumíme, jsme schopné se naučit. :-)
Helena Votíková
Jano, já si myslím, že jste svůj příspěvek o útulku napsala do právě probíhající živé diskuze a tím pádem jste se nedočkala reakce. Určitě ho většina zaznamenala a řekla si super, jen to nestihla napsat... Jak píše níže pan Karel. Prostě se to tak stává.
Karel Hyndrák
Milá Jano, jste hodně zahleděná do sebe. Já jsem váš příspěvek četl, ale protože o psech nic nevím a ani nevím o nějakém útulku, tak jsem na to necítil potřebu reagovat, což neznamená že vás (Tebe) nemám rád. Já sem občas taky něco napíšu, návštěvy jsou, ale odezva aktivních registrovaných je nulová. Buď jsou ty moje příspěvky dokonalé, a není co dodat, anebo jsem trefil vedle. Íčko je jako divadlo. Na scéně je malá skupina aktivních registrovaných a ti se baví mezi sebou. V publiku je hodně čtenářů neaktivních registrovaných a mračno čtenářů neregistrovaných. Takže to nejsou výkřiky do tmy, akorát není zpětná vazba, na tu zapomeňte. Dívejte se na svět z kosmické rakety a ne z vašeho zápraží. Myslete na ty lidi v publiku.
Karel Kafka
Já teda virtuální realitu raději ne! K.
Oldřich Čepelka
Krásné zamyšlení. Byla by škoda poškodit jeho poezii a hloubku nějakými nicotnými událostmi, které mně právě napadají. Ale je to téma na velkou diskusi.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 39. týden

Až do 29. září budou na Pražském hradě vystaveny korunovační klenoty, které jsou jedním z nejvýznamnějších symbolů české státnosti. Co o korunovačních klenotech víte? To si můžete otestovat ve vědomostním kvízu tohoto týdne.