Já a brusle, aneb jsem srab?
FOTO: autorka

Já a brusle, aneb jsem srab?

2. 2. 2017

Bruslení jsem milovala. Nikdy jsem neměla tzv. krasobruslařské bílé boty, ale i v těch obyčejných mi to šlo moc dobře. Bydleli jsme kousek od rybníka, takže jsme zimu trávili tam. Pak jsem vyrostla, mládí to tam a mně se po letech  dostaly do rukou brusle. Byly půjčené a  . byly mi trochu menší, ale na chvíli jsem se zase dostala do let dospívání a ještě mi to i jezdilo. Druhý den jsem sice necítila nohy, ale bylo to fajn.

V posledním zaměstnání mi kolegyně nabídla brusle. Tentokrát moji velikost, a tak se mi splnil holčičí sen a já konečně taky měla vlastní krasobruslařské bílé boty. Vyzkoušela jsem je před pár lety, když zamrzl velký rybník v Píšťanech. Tentokrát se to bez pádů neobešlo, ale stejně se mi to líbilo.

No a v sobotu 28.1.17 mi dcera oznámila, že se jede bruslit. Rybník v Píšťanech za Žernosekama se mezitím přejmenoval na Žernosecké jezero, ale podstatné bylo, že bylo dokonale zamrzlé. Vzaly jsme s sebou i naši vnučku Aničku, která stála na bruslích jednou v životě. Já vzala ty svoje, dcera byla bohužel bez nich, Anička ty svoje a vyrazily jsme.

Jezero bylo opravdu zamrzlé, všude vrstva sněhu, až na vstup na plochu. Asi tři metry od kraje byl led hladký jak dětská prdýlka, takže vstup na něj bez držkopádu takřka nemožný. A v tu chvíli se ozval můj pud sebezáchovy. Oznámila jsem, že bruslit nebudu. Po dceřině naléhání jsem obula jednu botu, koukla na led, zmocnil se mě panický strach a bylo vymalováno. Do bruslí mě už nikdo nedostal. Našla jsem si nedaleký plůtek, který byl přesně k sněžné ploše a potupně jsem se plížením a ručkováním dostala k holkám. Neumím to vysvětlit, ale něco mě prostě od bruslení odradilo. Nadala jsem si do srabů, ale nakonec jsme si to užily. Byla tam dceřina kamarádka s holčičkama  a s přítelem, takže byla sranda. Aničce to kupodivu opravdu šlo (je skrytý talent po babičce) a pro velký úspěch si to zopakovali ještě v neděli. Tentokrát beze mě, ale se synem, Aniččiným taťkou. Dcera si konečně taky zabruslila, takže spokojenost na všech stranách. Doufám, že se přece jen ještě někdy na brusle postavím.

Nezbytný foťák byl se mnou. Kvalita fotek asi nebude nic moc, protože byla mlha, pěkná zima a začínalo se stmívat, ale snad mi to odpustíte. Jeden dotaz na konec. Myslíte, že jsem srab?

Můj příběh sport
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Ještě jednou díky za vaše příspěvky, trochu mě překvapilo, že skoro nikdo nereagoval na fotky, ale podstatná jsou vaše slova k článku. Děkuji
Jana Šenbergerová
Všechno má svůj čas a my jsme těmi, kteří jej určují svými "pocity", zkušenostmi a rozhodnutími. Moc mě bavilo rychlobruslení na zamrzlé přehradě. Když jsem jen tak bruslila na kluzišti, nějaký kluk mi podrazil nohy a já si nejen narazila kostrč, ale posunula všechny obratle. Žila jsem s tím do hluboké dospělosti, dokud to jeden vertebrolog neodhalil a nesrovnal mě od hlavy až ke kostrči. Nesmírně se mi ulevilo, i když to nezůstalo bez následků, a po bruslích už netoužím.
Ilona Erika Kolář
Proč srab? Myslím, že v tomhle věku máme právo dělat, jen to, co uznáme za vhodné. Když mi můj instinkt zavelí "nelez tam", tak tam nepolezu. :)
Eva Komínová
Paní Naďo, nevím, jak jste na tom pohybově. Jsme stejně staré, ale já už na sobě cítím určitá omezení a nejsem si jistá ani při chůzi členitým terénem, natož abych po letech ještě obula brusle. Podle mne u vás správně zvítězil pud sebezáchovy. Jsou pohybové aktivity, do kterých bychom se už asi neměly hrnout, i když by se nám třeba chtělo.
Soňa Prachfeldová
Naděnko, určitě srab nejsi. Prostě Tvoje intuice Ti řekla, děvče nelez na ty brusle a Tys ji poslechla. Vše má svůj čas a nač si dokazovat hrdinství, když má člověk strach, že si něco zlomí ? Nejsme ze železa a hlavně nemusíme si nic dokazovat, jak všechno pořád dokážeme. Už je to moc dlouho co jsem bruslila a také bych se už neodhodlala. Stačí mi můj triatlon - kolo, plavání a běh /se psem/ :-)
Naděžda Špásová
Děvčata a chlapče, děkuji za vaše povzbuzující příspěvky. Asi to ještě někdy zkusím. Díky
Alena Vávrová
Naďo, dík za hezký článek a fotky. Brusle už dlouho nemám a naposledy jsem na nich stála, kyž jsem učila svoji 10letou nejst. vnučku bruslit. Pak jsem brusle půjčila do rodiny a kde je jim konec! A to bylo bruslení mým velice oblíbeným sportem - díky jezeru - a krasobruslení dodnes "žeru". Zažila jsem už tolik různých držkopádů, že každý další by mohl být i ten poslední. Takže tě chápu a i já jsem za ten svůj zbytkový pud sebezáchovy vděčná.
Marie Ženatová
Milá Naděždo, ráda jsem si přečetla Váš článek. Před polednem jsem přišla z bruslení s vnoučaty ze stadionu, jsou dnes pololetní prázdniny. Už jsem neměla brusle na nohách 2 roky, tak vždy to velmi opatrně rozjíždím... Teď mám jednoho vnuka ve 2. třídě, tak s ním budu chodit každé pondělí do školního bruslení, pomohu dětem zavázat boty - které to potřebují - a pak si s nimi také trochu zabruslím... Ale sama bych už určitě také nechodila...
ivana kosťunová
to bych si netroufla hodnotit, ale jste upřímná.
Marcela Pivcová
Paní Naďo, myslím, že bruslení bylo v dětství mým nejoblíbenějším sportem a i po mnoha letech jsem se ještě několikrát dostala na brusle (dodnes je mám ve sklepě). Zjistila jsem, že se bruslit nezapomíná. Uteklo dalších pár roků, kamarádka po operaci kolen už asi bruslit nepůjde a já sama? Moc by mě to lákalo, ale kdo mi zaručí, že ani jednou nespadnu? A i ten jediný pád by mohl být zlý...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...