Fotoreportáž: Lednová zima i na peci je znát
FOTO: autorka

Fotoreportáž: Lednová zima i na peci je znát

4. 2. 2017

Letošní leden je takový, jaký má leden být. Studený, mrazivý, sněhový. Jesenicko patří k oblastem, kde bývaly zimy tuhé, plné sněhu, vánic. Kupodivu odevšad hlásí kalamitní stav a u nás je zima docela mírná. Napadlo sice pár čísel sněhu, ale kolem cest nejsou metrové sněhové bariery, mráz štípe do tváří, ale nezalézá pod nehty. Jeden den je zářivě jiskřivý a pak ho vystřídá další, kdy mračna se snoubí s vrcholy kopců a kopečků, nad krajinou visí šedivá huňatá deka.

Nejsevernějším koutem Olomouckého kraje protéká řeka Bělá, která v mrazivých dnech nevypadá zrovna vábně. Mráz nakupil na její hladinu ledové kry, které postupem času jsou čím dál špinavější. Řece chybí zadumanost letního rána a romantika podzimních barev. Ale na řece, kde si voda proráží cestu ledem, můžeme vidět volavky popelavé, kormorány, nespočet divokých kachen, vzácnou volavku bílou, otužilého skorce, morčáky velké i úchvatného ledňáčka říčního.

Příchodem jara, kdy se řeky otevřou rybářům, tito zřejmě zapláčou. Řeka bude určitě vodním ptactvem vylovená. Nedaleký Otmuchow a Nyské jezera v Polsku zamrzla, a tak k našim domácím volavkám popelavým se přidali zdatní lovci – kormoráni.

Řeka je tak trochu „můj rajón“. A tak lovím, s menším či větším úspěchem, fotky opeřenců. Nevěřili byste, jak je těžké slušně vyfotit takového kormorána. Letí bezhlesně a rychle. Fotoaparát ukrýváte před mrazem pod zimní bundou, a než ho vylovíte, kormorán už je pěkně daleko. To volavky jsou pěkně ztuhlé zimou a celkem poslušně pózují, a když je zkracující se vzdálenost mezi námi donutí vzlétnout, tak hlasitě nadávají.
Leden 2017 už je minulostí, zůstanou nám jen fotografie a vzpomínky.

Pojďte se podívat na lednovou fotoreportáž, kterou bych chtěla věnovat Liborovi Farskému a všem ostatním, co si zimu v lednu nemohli užít procházkami venku.

cestování fotografování příroda
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Díky za překrásné fotky...
Helena Votíková
Elen fotky jsou nádherné. Jak se říká, kdo umí ten umí. Já se kochám :-)
Zuzana Pivcová
Myslím, Eli, že vy jste na zimu celkem zvyklí, zatímco já už jsem za ty roky zde poněkud městsky zchoulostivěla. Tady není v ulicích zima moc vítaná. Tys ji literárně i fotograficky ztvárnila krásně a věřím, že se to bude líbit i Liborovi. Díky!!
Jana Šenbergerová
I v zimě je tu krásně a ty to umíš podat. :-)
Naděžda Špásová
Elen, leden je pryč, únor je krátký a bude březen a bude jaro. Hezké fotky.
Eva Krausová
Snímky skvělé prostě.
Eva Mužíková
Elen, to jsem se pokochala nádhernými fotkami, zkrátka UMÍŠ !!!!
Marie Seitlová
Elenko krásná fotoreportáž, jsi úžasná na zachycení přírody i o ní psát. Moc jsi mě potěšila.
Lenka Hudečková
Elenko, překrásné fotky, věřím, že dalo hodně práce i času všechno ptactvo tak nafotit...A ty ledy, no paráda.... ani netuším, jak se těšíme...(snad je již rozhodnuto - červenec a bydlení U Petrů, jak jsi nám poradila)..
Anna Čípová
Elenko, jako vždy milé a krásné. Povídání i fotografie, prostě umíš. Ptáky pozoruji každý den, ale fotit je neumím. Smekám, máš můj obdiv. A snad fotoreportáž pozvedne náladu panu Liborovi i ostatním marodům. Hodně dobrých fotoúlovků a dobré světlo!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...