Hrátky s češtinou:  Máme rádi zvířata - a podobáme se jim!
FOTO: autorka

Hrátky s češtinou: Máme rádi zvířata - a podobáme se jim!

8. 2. 2017

O barvitosti češtiny bylo samozřejmě psáno mnohokrát a spolu s těmi, kteří se jí zabývali, i já tvrdím, že je opravdu jazykem s nepřebernými vyjadřovacími možnostmi.

Odjakživa máme tendenci se srovnávat s někým jiným. Jsme mladší, starší, větší, silnější nebo chytřejší, máme větší byt, bydlíme ve stejné ulici, možná jsme někomu podobni. Podobnost a srovnávání je v lidové mluvě už po staletí dáváno do souvislosti s věcmi i přírodou. Někdo je statný jako buk, štíhlý jako topol, má oči jako pomněnky, vlasy jako len, ale také zuby jako noty na buben, hlásek jako vlásek nebo ruce jako lopaty. Ale napadlo vás už, kolik v našem jazyce existuje srovnání nás, tedy Homo sapiens, s živočišnou říší?

Připomeňte si teď se mnou některá barvitá znázornění vlastností, povahy nebo situačního jednání na bázi porovnání se zvířaty.

Někdo z nás je:
chytrý jako liška, pyšný jak páv, bázlivý jako zajíc, hladový jak vlk, drzý jako opice, silný jako býk, tvrdohlavý jako mezek, pilný jako včelka, mokrý jako myš, pomalý jak hlemýžď nebo želva, lehký nebo přelétavý jako motýlek, dotěrný jak hmyz, jedovatý jako zmije, čilý jako rybička, těžký jako slon, moudrý jako sova, věrný jako pes, mlsný jako kocour nebo koza, zrzavý jako liška, hubený jak žížala, špinavý jako čuně nebo prase, líný jak veš, vyplašený jako koroptev, slepý jako kotě, chudý jak kostelní myš

Někdo má:
oči jako ostříž, uši jako rys, ruce studené jako žába, vlasy jako havran, nohy jako srnka, krk jak žirafa nebo labuť, zadek jako valach, prasečí očička, kočičí oči, liščí nos, oslí uši, mroží knír, býčí šíji, koňské zuby

Někdo dělá následující:
nadává jak špaček, řve jak tur, kroutí se jako had, zpívá jako slavík, štěká jako pes, bručí nebo chrápe jako medvěd, spí jak jezevec, skáče jako koza, běhá jako fretka, pohybuje se jako slon v porcelánu, dře jako kůň nebo soumar, brečí jako želva, plave jako ryba, škrábe (píše) jako kocour, stojí jako beran, mlčí jako ryba, krade jako straka, řehtá se jak kůň, zívá jak krokodýl, kolíbá se při chůzi jako kachna, třese se jak ratlík, točí se jak holub na báni, kráká jako vrána, páchne jako tchoř, špačkuje, vejrá, zvlčí, papouškuje, opičí se, kočičatí se, syslí nebo křečkuje

A co, když  se o někom (už bez srovnání, ale přímo) řekne, že je:
vůl, osel, slepice, husa, tele, svině, zmije, hyena, koza, kráva, kobyla, kanec....?

I to však vymysleli lidé pro názornost. Rozloučím se s přáním, aby pánové byli označováni nejlépe jen jako lvi salonů a dámy zůstaly za všech okolností kočkami, a budu se těšit na další příklady.

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Vstává se skřivánkem, zpívá jako slavík, plácá se jako ryba na suchu, udělali kozla zahradníkem, rozumí tomu jako koza petrželi, kouká jako puk, je to zmije jedovatá, vrána vráně oči nevyklove.
Dagmar Bartušková
Je to takový střízlík, sedí na tom jak žába na prameni, je jak vyskákaný chocholouš, zanáší do cizího hnízda, zamáčknout ho jako štěnici.
Zuzana Pivcová
Starší rčení Rozprchli se, jak když do vrabců střelí, nebo Jde jak vůl na porážku., Sní, co by vrabec na ocase unes.
Alena Tollarová
Uf - nasazuje psí hlavu, platívala se volovská daň.
Alena Tollarová
Tancuje jako koza ledě, roní krokodýlí slzy, brečí jako želva, jsem z toho jelen, má holubičí povahu, je jedovatá jako zmije, zpívá jako slavík, kejhá jako husa, má husí kůži, vstává se skřivanem, má sílu jako ženatej brabenec.
Libuše Křapová
Čučím na to jako žaba z kyšky , tak moc se mi to líbí :-)
Dagmar Bartušková
Tak přidám ještě - ježkovy, rybí a želví oči, elefantí nohy, tulení nemoc, studený jak lední medvěd, honí se jako čubka, vypelichaný kocour, kvočna, jalová kráva, koloušek, dobrý skokan, pěkný ptáček, kouká jako sůva z nudlí, hudruje jak krocan, stará herka, vypadá jak kudlanka nábožná, krkavčí máma, stará ropucha, tvrdohlavý beran, mezek, tupá jako ovce, dobytek, brejlovec, rypouš, jepičí trvání atd. Pokud už to někdo napsal přede mnou, tak se omlouvám.
Zuzana Pivcová
Ještě jsem si zapsala (pokud to tu už je, omlouvám se, nestačím to vše zachytit): Kouká jak husa do flašky, jako by mu ulítly včely, jako čerstvě vyvoraná myš, jako kocour zpod jarmary, je žravý jak kobylka, má uši jak netopýr, slyšela jsem i Má kozí ksicht, je z toho pěkně vytelený (vyjukaný), a dokonce někdo o sobě říkal, že je tak nacpaný, že má břicho jako březí vlk.
Marcela Pivcová
Děkuji za všechny příspěvky a zároveň prosím ještě o další, kterých má náš jazyk nepřeberné množství. Člověk si doopravdy najednou na všechno nevzpomene - a pak také mnohá přirovnání a vyjádření nemůže ani znát.
Alena Tollarová
Chodím a zapisuji si, co vydoluje moje paměť. Pak škrtám co už tu je, ale jestli mi něco ujelo, omlouvám se. - Troubí jako slon, sýčkuje, má hlad jako šakal, má na hlavě vrabčí hnízdo, je mokrý/zpocený jako myš, cukrují jako hrdličky, toká jako tetřev, mlaská jako prase, chlubí se cizím peřím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...