Zimní cesty
FOTO: autorka

Zimní cesty

10. 2. 2017

Dny jsou stále dost mrazivé, a tak je mohu využít jak k vycházkám do přírody i k psaní. Ale ke všemu mi ještě "zlobí a občas stávkuje" můj počítač, a tak musím častěji chodit do místní studovny knihovny.

Moje nejčastější cesty jsou z vesničky Suchý (kam většinou dojedu autobusem) do mé rodné vesnice Protivanov (Drahanská vrchovina). Často jsem tuto hezkou cestu jela na běžkách, občas pěšky, někdy i s menšími vnoučaty.

Dnes bych Vám chtěla ukázat tuto cestu, kterou jsem šla, když svítilo sluníčko, u nás teď právě není moc vidět.

Při cestě na běžkách jsem se jednou potkala s lyžařem -  jeli jsme několik kilometrů současně a on mi vyprávěl, že jezdí také rád sám, ale že se musí dávat pozor na divoká prasata. Na toto nebezpečí jsem při svých cestách nikdy nepomyslela - v tu chvíli jsem se dívala na vysoké smrky, na které bych nikdy nedokázala před divočáky vylézt.

V dětství a mládí pro mne nebyl problém lézt po stromech, měli jsme 20 vysokých třešní, po kterých jsem celé prázdniny lezla a trhala koše a koše třešní - měli jsme i pozdní -  a moje maminka je ve velkém zavařovala. Musela jsem trhat i "ptačky" malé třešinky, které jsme přes síto odpeckovávaly a maminka z nich dělala "trnky."

Jenže kdepak ty časy lezení po stromech jsou...

Zatím mne ještě nikdy divočáci nepřepadli, ale stejně si vždy oddychnu, když už vyjdu z lesa (jdu asi 5 km) a blížím se k rodné vesnici. Zde jdu nejdříve na hřbitov, pak na meníčko do restaurace, projdu se vesnicí, popovídám trochu se známými a zpět do Boskovic už jedu dobře autobusem.

Omlouvám se, jsem zde stále začátečníkem a stále se učím - tentokrát se mi nějak divně podařilo "nahrát" fotografie od konce mé vycházky a skutečně nevím jak to otočit - vkládala jsem je správně.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Pěkná procházka.
Lidmila Nejedlá
Hezké, Maruško, také vyrážím na běžkách sama, ale není do dobře v seniorském věku kvůli úrazu. Ale mám mobil sebou. Tak hezké a bezpečné cesty.
Jana Šenbergerová
Asi je rozdíl potkat pár divočáků anebo skupinu čítající 20 a více kusů. Prý se neúměrně rozmnožili. Pak mohou být nebezpeční. Jinak je to spíše tvor samotářský, který se člověku raději vyhne.
Marie Ženatová
Aničko, moc děkuji za Tvá milá slova, tato cesta je skutečně moc hezká v každém ročním období...
Anna Čípová
Maruško, děkuji za pěknou procházku a možnost podívat se na místa, která znám. Ale nikdy jsem tam nešla v zimě.
Marie Ženatová
Díky Vám všem za Vaše milá slova i hodnocení a přeji Vám na všech Vašich cestách jen pohodové chvíle...
Elena Valeriánová
Děkuji za možnost jít s vámi procházkou. A vaše fotky jen potvrzují, že u nás je všude hezky. Taky chodím do přírody docela často sama a hlavně brzy ráno. Divočáky jsem ještě nepotkala i když ze strany foto lovce bych docela ráda, ale nehodlám zjišťovat jestli útočí a nebo utečou. Kdyby se prasátka rozhodla pro to první, tak já nemám šanci :-)
Ilona Erika Kolář
Nevím, proč pořád všichni straší s divočáky. V životě se mi nestalo, že by na mě zaútočili. Zrovna dnes zase říkali ve zprávách, že divočáci napadají psy, což není pravda. Pokud si jich pes nevšimne a nechá je na pokoji, oni na něj nezaútočí, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti.
Hana Rypáčková
Ano, prasata jsou přemnožená, myslivci mají za úkol střílet. ale neútočí na člověka.. Moc hezká procházka a ještě k tomu na běžkách. Toho jsme si moc neužili kolem města, jen po zamrzlé řece a stopy pěšáci rozdupali..
Zuzana Pivcová
Kdybych věděla, že v lese v jižních Čechách jsou divočáci, tak tam na houby nejdu. Chodím tam nárazově sama a raději nemyslím na to, co by, kdyby. To jsou moc hezké fotky z procházky, Maruško.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.