I velký pes má stres
FOTO: autorka

I velký pes má stres

6. 2. 2017

O tom, že naše rodina žije a řadu let se přátelí se psy, jsem již psala. Přiznám se také, že jsme pomyslnými členy stále se rozrůstající skupiny majitelů psů, kteří buď hledají nebo si už osvojili nějakou metodu pro nenásilné vedení psa. Bohužel stále ještě to vypadá, že většina lidí věří, že jediným možným způsobem výcviku jsou donucovací a někdy dokonce násilné metody. Výcvik je v první řadě vztah a člověk by měl především porozumět chování psa, jak se chová a proč se tak chová. Kdybych toto věděla a předem se informovala, kdyby se mi už tehdy dostala do rukou literatura prosazující pozitivní metody, nevznikl by problém, jaký mám s Grimmem. Grimm je chodský pes, letos šestiletý. Bystrý, inteligentní, plný energie, přátelský k lidem a ke všem členům rodiny, ale…

Setkání s cizími psy je pro něho problém a hodně dlouho nám trvalo, než jsme přišli na to, proč na ně štěká. A že to, co by většina neinformovaných označila za agresi a útok, je ve skutečnosti strach a stres. I velký pes může mít stres.

Začalo to na nejmenovaném hradeckém cvičáku, kam jsme šestiměsíční rozjivené štěně přihlásili v domnění, že budeme poučeni, jak správně postupovat při výcviku. Zezačátku vše vypadalo slibně. Základní povely sedni, lehni, k noze atd. zvládal a chápal rychle a správně. Ale brzy jsem zpozorovala, co mu nedělá moc dobře. Když před zahájením výcviku kolem zběsile běhá skupina rozdováděných odrostlých psů a baví se tím, že prohánějí štěně. Zaštěkal, což je přirozený projev každého psa. Tím se ovšem stal centrem pozornosti cvičitelů a byla jsem upozorněna, že tyto projevy musím rozhodně potlačit, neboť na cvičák nepatří. Jak? Trhnutím vodítka, zvýšením hlasu.

Byla jsem zároveň poučena, že domácí psi jsou přirozeně dominantní nebo se stanou dominantními, když jim lidé budou tolerovat určitá chování. Sdělili nám, že psi neustále zkoušejí přechytračit své majitele a testovat je, dokud jim energicky neukážeme, že člověk je pánem. Dobrá, nechala jsem se poučit, ale moc se mi to nezdálo.

Přečetla jsem si už něco o tom, jak je to v psí smečce s alfa (vedoucím) postavením a že se pomocí hrubé fyzické síly nedosáhne. Navíc to na mého psa moc nezabíralo a během následujících lekcí znovu zaštěkal ve chvíli, kdy se velký pes nebo psi ocitli v jeho blízkosti a on měl pocit ohrožení. Ale už tu byl výcvikář a předvedl mi názorně, jak dostat psa do submisivní pozice (říkal tomu „zklidňovací  cvik“). Drsně otočil psa na záda a držel ho násilím při zemi s úmyslem ho zklidnit. To se však nestalo, pes se (přirozeně) bránil, byla to strachová reakce a začínal se naopak projevovat obrannou agresivitou. A kolem sebe vnímal psy...Vzpouzející se Grimm nejspíš hodně naštval cvičitele, neboť na něm nedokázal demonstrovat ostatním přihlížejícím, jak se to „správně“ dělá, a já měla od té doby na cvičáku peklo.

Zkrátím to, vzdala jsem to. A to hned poté, co jsem se stala svědkem další výcvikové metody trestu za nevhodné chování. Buldok napadl belgického ovčáka. Za trest mu byl nasazen stahovací obojek a cvičitel ho na něm začal roztáčet. Přestal až ve chvíli, kdy pes létal půl metru nad zemí a lapal po dechu.Napůl přidušený se po výkonu klepal jako osika. "Zaručím vám,"prohlásil cvičitel,"že dnes už to neudělá. Ale nemůžete si být jistý, že se to příště nebude opakovat.". Opravdu "účinná" metoda. A tehdy jsem si řekla: A dost! Tohle přece nemám za potřebí. Ale chyba už se stala. Pes ve štěněcím věku získal zlou zkušenost, kterou dodnes napravujeme. Po konzultaci s několika poradci zabývajícími se výchovou problematických psů jsme přišli na jediné možné řešení vycházející z pozitivních metod výcviku. Setkání s cizím psem se pro Grimma musí stát příjemným zážitkem. Ideální by bylo seznámit se se psem, s nímž by si „padli do oka“, což ale není dost dobře proveditelné. Kde najít majitele, který by propůjčil svého psa k takovému pokusu? Nemluvím teď o ostatních psech v naší domácnosti, s nimiž problém nemá, protože s nimi vyrůstal a ve smečce přijal určité postavení automaticky. A tak praktikujeme následující: Při setkání s cizím psem je třeba zajistit určitý odstup, vyhýbat se přímému střetu (to konec konců nesnáší řada psů). Psa posadit, konejšivým hlasem zklidnit a přidat pamlsek jako odměnu, když zůstane tiše. Má to logiku. Pes se bojí a má stres. Mám ho za to trestat? Jedinou nevýhodou a nebo možná výhodou pro mne je být vždy ve střehu a předvídat možnou ožehavou situaci.

Nechci být přehnaně kritická vůči výcvikářům na cvičáku. Jistě mají se svými metodami úspěchy, jinak by už dávno přestali fungovat. 
Ale jako zastánkyně pozitivního přístupu se ptám: Jakou výhodu přináší přeměna "dominantního" psa na bázlivého? Oba jsou nevhodní jako společníci nebo pracovní psi. Mimoto většina majitelů psů nemá fyzické ani psychické předpoklady k fyzickým korekcím. Proč tedy radit začínajícím pejskařům zápasit se psem, když jsou odsouzeni k prohře? Proč bychom vlastně museli se psem zacházet hrubě, když je možné dosáhnout stejného cíle používáním mozku místo svalů.

Pro zájemce přikládám výběr šikovných knížek, které mi velmi pomohly:

Millerová:Pozitivní metody výchovy psa
Rugaas: Konejšivé signály
Rugaas: Štěkání zvuk psí řeči
Tellington-Jones: Výchova psa podle Lindy Tellington-Jones
Kmoníčková,Čečilová: Klikr trénink
Smolíková: Od psích triků k dogdancingu
Sdao: V životě je spousta věcí zadarmo

 

 

 

 

 

 

 

 

domácí mazlíčci
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Grimme, jsi fešák a naší Tašjence /labradorce/ by ses líbil. Zdravím Tvoji paničku.
Ilona Erika Kolář
Pamatuji, že k nám na cvičák chodila kamarádka s "choďákem" a byl absolutně neproblémový. Asi záleží na přístupu cvičitele. Tenkrát jsem tam chodila s dalmatinem. Obranu jsme vůbec necvičili, nemělo to význam, protože všichni psi byli nažhavení, ale moje princezna si sedla a kousala trávu. Cvičitel byl rozumný a nechal ji být. Ale zato na stopu byla výborná a překážky milovala. U ridgebacka to bylo úplně jiné. Nezkušený cvičitel na velkém cvičáku by ho zkazil, tak jsem od štěněte s tím chodila k psovodovi od policie, který měl zkušenosti a skutečně se to vyplatilo. Pak jsem přešla na cvičák, ale to už byl prakticky vycvičený, tak jsme jen udržovali. Skutečně jde o to, na jaký cvičák se chodí a kdo ho vede. Někdy je lepší menší cvičák.
Hana Rypáčková
To bude možná ono, konzultuji vše vždy s kynologem u nás , chová ovčáky a oni si vytváření stádo z lidí , psů, různých zvířat a právě se jim necítí rovnocenní, ale shánějí je do houfu a obíhají je se štěkotem.. Říká, že je škoda pracovního psa k tomu účelu nevyužít, asi to vážně potřebuje ...Prý se osvědčili i jako ostraha na stavbě- takhle zadrží zloděje - seženou je do houfu, obíhají je se štěkotem . Má karpatského ovčáka a na louku s ním nechodí mezi malá plemena...Je to ostrý pes.
Naděžda Špásová
PS. Krásné fotky.
Naděžda Špásová
Evo, Grimm je nádherný pes. Já bych se tím tak moc netrápila. Hlavně, že nenapadá lidi a na cvičák bych zapomněla. Máme doma dva pejsky. Jsou to gaučáci a Grimmovi by byli tak ke kolenům. Jsou to dva čivaváci, ale nedali bychom je za nic na světě. Umí základní pokyny a jsou celkem poslušní, i když blafouni.
Soňa Prachfeldová
Paní Evo, choďáci jsou úžasní psi, oni potřebují citlivé zacházení. Měla jsem fenku a ta nesnášela , aby ji někdo nutil ke kousání. Mám ji navždy v srdci o k zářijovým narozeninám jsem dostala fenečku, je jí 7 měsíců a také jsem na ni zvědavá, jak bude reagovat ve psím kolektivu. Proto jsem se přihlásila na květnový výcvik pouze choďáků v Brozanech nad Ohří. Nevím, odkud jste, ale třeba by stálo zato se tam podívat. A je také hodně uštěkaná, patří k pasteveckým plemenům a asi by nejraději sháněli ovce dohromady. Mají v sobě úžasnou energii. Na běžný cvičák bych s ní asi nechodila, Hodně zdaru a trpělivosti přeji.
Zdenka Jírová
Grimm je nádherný pes a souhlasím s Vámi, že někteří "cvičitelé" jsou spíš psí teroristi. Já sama nemám psa, jsem "kočkařka", ale moje dcera se celý život psy zabývá, chová je řadu let a dokonce kinologii přednáší na vysoké škole. Mám k pejskům vřelý vztah.
Eva Mužíková
Paní Evo, v Hradci Králové mám krom syna celou moji rodinu,, tak to nějak vymyslíme. Chystám se tam na jaře na pár dnů . Tady u nás je samozřejmě nádherně a hlavně spousta možností k volnému pohybu psů. Mám radost z Vaší reakce. Další komunikaci bych doporučovala přenést třeba na profil.
Eva Komínová
Paní Evo M., vaše nabídka mě moc potěšila, až dojala, a moc si toho vážím. Říkali jsme si s manželem, že by možná stálo za to si udělat výlet k vám do Liberce. Není to zas tak daleko od nás. Spíš třeba někdy na jaře nebo v létě, ještě si to promyslíme. Je pravdou, že občas pozorujeme, že někteří pejsci Grimmovi jsou sympatičtí a třeba by si s nimi i hrál. To když jsme na zahradě a honí se podle plotu.Jde opravdu o to zbavit ho té nedůvěry a bloku, který mu v tom brání. Než si přinesl tu špatnou zkušenost ze cvičáku, byl důvěřivý a přátelský. A dodnes žádného psa nenapadl. Když se někdy stane, že ho nemám na vodítku a neočekávaně se setká se psem, jen ho obíhá kolem a štěká, aniž by ublížil. Naneštěstí to vypadá docela hrozivě , takže většina páníčků si myslí, že je to útok a podle toho se i chovají. Pes je agresor a jeho paní naprostá blbka. Ale v poslední době se mi stále víc daří ho ukonejšit, takže nejspíš jsme na dobré cestě
Eva Mužíková
Paní Evo, ani nevíte jak ráda bych Vašemu nádhernému Grimmovi a tak i Vám pomohla. Jsem si díky mnohým a mnohým zkušenostem jista, že Bertíka by bezproblémově přijal. On má v sobě totiž něco, co ani já nechápu. Na cvičáku byl používán na př.: k resocializaci prblémových, nedůvěřivých i agresivních psů. Nikdy nezklamal, majitelé těchto pejsků nevěřili, jaký zvrat u jejich chlupáče nastal. S tímto se běžně setkávám i zde na sídlišti, jsou zde i dva pejsci, kteří nesnesou nikoho jiného, než Bertíka.Je až úsměvné, jak jej z dálky vítají. Metody výcvikáře Vámi popisované nechápu a odsuzuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%