Kuřácké ejchuchu i ouvej
Ilustrační foto: ingimage.com

Kuřácké ejchuchu i ouvej

15. 2. 2017

V České republice jsou v současnosti asi tři miliony kuřáků. Patří k národnímu folklóru posedět v hospodách, popít pivo, paňáky, pak si v téže místnosti a s radostí zapálit nějaký tabákový výrobek. Tím vším se uvolníme a do dalších dnů se poveselíme.

Menším zlem je teď povinnost vybavovat cigaretové krabičky odstrašujícími obrázky. Působí to ale opačně! Vystavené krabičky cigaret povznáší kuřáky k obdivu a chuti, některou si ihned zakoupit. Trafiky jsou teď vykrášlené těmito obrazy snad lépe, než Národní galerie Praha. Radost jen pohledět!

Za nesmyslné obrázky si kuřáci připlatí prý jen o dvě koruny více.

Některé obrázky na krabičkách cigaret se staly dokonce „podpultovým zbožím“. Nejpopulárnější je obrázek s dítětem, které má v dudlíku zapálenou cigaretu. Děcko se štěstím usmívá. Maminky a otcové si s chutí okamžitě zapálí!

Trapný je obrázek blondýny s krví na bílém kapesníku. Asi šla od zubaře, po vytržení zubu. Oblbování obyvatelstva!

Nelibý je obrázek děravého krku muže. Že by byl po operaci, po záškrtu?

Podivná je bílá dětská rakvička. To dítě asi začalo kouřit už na porodním sále, tak nedožilo ani tří let?!

Shnilý prst na noze je také prapodivný. Kouří se především snad ústy?! Proč tedy tenhle extrém?

Vyhnilý přední zub svědčí o hrozném lajdáctví občana. Stačí si ho nechat opravit bílou nástavbou, stále ještě za přijatelnou cenu.

V některých trafikách už to také začíná. Třeba ráno mi trafikantka tvrdí, že mou oblíbenou značku nemá, prý cigarety přivezou až odpoledne! Nechápu to?

Došel sem nesmyslný zákon „bruselských rádoby mudrců“, další to „euroblbost“! V restauracích se nebude smět kouřit od 1. června 2017. Tedy ještě dříve, než oslavíme 100 let od VŘSR!

Že by si pak návštěvníci chodili zapálit před hospody? Tím by prý ohrožovali a kazili kolemjdoucí školní mládež! Asi už pak budou hospody prázdné?!

Máme v republice dva nejslavnější kuřáky, prezidenta Zemana a senátora Kuberu.

Osobně se přichýlím k Miloši Zemanovi a jeho Hradčanům. On na nich prý protikuřácký zákon podepíše, prý ale jenom se zapálenou cigaretou v ústech!?

Obdobnou situaci zažil u Stalingradu i maršál Paulus. Prohrávající vojáci wehrmachtu se stahovali k jeho budově štábu, ke svému maršálovi.

Tak budeme asi moci kouřit jenom na Hradčanech…, možná i v některých kabinách záchodů. Pak nastoupí lynčování, snad od číšníků či „hajzbaby“? Brusel bude ale výsostně spokojený. Co si to Brusel dovoluje nařizovat, cizí zemi, ČR, s velmi přestárlým obyvatelstvem?!

Někteří naši občané, ti starší, nemohou uvolnit stolici bez cigarety! Dostanou snad od našich lékařů legitimaci pro povolení zakouřit si na veřejném záchodku, při jejich velké straně, jedinou cigaretu? Nebo dostanou vzhledem k vysokému věku výjimku, třeba i na ty dvě potřebné cigarety. Orazítkují jim to v Bruselu?

Od počátku kouření v Čechách uplynulo asi 300 let. Takže to musíme tak moc rychle zapomenout?                               

kouření
Hodnocení:
(4.5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Pokud kuřáci kouří na místech, kde nejsou nekuřáci, nevadí mi. Kde je kouř, za chvíli nevidím na oči a těm místům se vyhýbám. Je m ilíto dětí kuřáků,
Zuzana Pivcová
Jarmilko, to bylo ale sprosté. Ať si kuřáci dělají sami sobě potěšení, jak umějí. Jen sami sobě. Ale naznačovat nebo kritizovat, že je nekuřáci omezují, a pro kouření hledat ty nejsmysluplnější důvody, považuji za obracení hodnot.
Lidmila Nejedlá
Omezení kuřáků tam, kde tím trpí nekuřáci, je určitě potřeba.
Jarmila Komberec Jakubcová
Normální je nekouřit. Když jsem se v r.2000 vrátila z nemocnice po transplantaci kostní dřeně značně oslabená, moje dvě kolegyně v kanceláři kouřily a vůbec nebraly ohledy. Kuřák je bezohledný v každém případě i když v jádru to není zlý člověk. Kuřák je prostě narkoman. A mohou se tomu některé íčkařky smát až o život.
Zdenka Jírová
Zastávám logický názor - Normální je nekouřit !
Drahomíra Stínilová
Nedávno mě mladá míjející dívka na chodníku spálila ruku její cigaretou. A když jsem úlekem vyjekla, ani se neotočila. Asi v pětatřiceti jsem musela odejít z dobrého místa, protože u mě moje vedoucí po sedmi letech v malé zakouřené kanceláři způsobila sníženou imunitu a alergii na zakouřené prostředí, kde mi po chvíli začnou slzet a natékat oči. A dobrá čokoláda je naopak zdravá v malém množství a hlavně, může uškodit jen tomu, kdo ji jí a ne okolí. Když člověk neomezuje jiného, tak ať si dělá, co chce. To je prostě můj názor.
Jana Šenbergerová
Přestože jsem celoživotní nekuřák, zažila jsem obojí: ejchuchu i ouvej. :-(
Oldřich Čepelka
Já už kouření dávno neřeším. Před řadou let mi to přišlo společensky méněcenné, tak jsem našel způsob, jak toho snadno zanechat. Je to dokonce popsané v mé knížce Maléry a já. Ale nekuřáky nepronásleduji, spíš je lituji, protože nevědí, že přestat je snadné a že to je nádherné, pocit osvobození, euforie. Ale klidně si kuřte, jestli tím neškodíte sobě, svému okolí a státnímu rozpočtu.
Karel Hyndrák
U nás, v Albertu, dali před cigarety velké cenovky, aby se na ty obrázky nemuseli prodavači dívat. Nedávno jsem v Kauflandu dostal zadarmo krásnou, technicky dokonalou plechovou krabičku s velbloudem. Do ní se cigaretová krabička vstrčí a je vymalováno. Nemá to chybu. Teď už je prodávají za 100 Kč/kus.
Marie Ženatová
Jsem nekuřačka, v mé rodině také nikdo nekouří - ale chápu ty tři miliony kuřáků, je to nezdravé ale je to pro ně droga... Já v současnosti ujíždím na čokoládě - také je nezdravá, ale je to také pro mne droga... Jsem šetrná, kupuji si 100g oříškovou za 9,90 - doufám, že ji nezakážou doma konzumovat...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.