Práce v seniorském věku
Ilustrační foto: ingimage.com

Práce v seniorském věku

19. 2. 2017

Za pět let dvojnásobně přibylo lidí ve věku mezi šedesáti a šedesáti čtyřmi roky, kteří pracují. A čím jsou lidé vzdělanější, tím pracují déle. O práci v seniorském věku je naše další Téma týdne. Opět nám můžete psát své zkušenosti s prací v penzi či naopak o marné snaze sehnat práci nebo přivýdělek. Nejzajímavější příspěvek oceníme.

Český statistický úřad zveřejnil jasně hovořící čísla. Zatímco v roce 2000 tvořili pracující lidé v této věkové kategorii 17 procent všech českých zaměstnaných, v roce 2015 už 34 procent. Přibývá i ještě starších lidí, kteří pracují. V roce 2000 tvořili pracující lidé ve věku nad pětašedesát čtyři procenta zaměstnaných, v roce 2015 už 5,6 procent.

Podíl zaměstnaných mužů jak ve věku mezi šedesáti a čtyřiašedesáti, tak ve věku pozdějším nad pětašedesát je vždy vyšší než u žen, to je vidět v celém průběhu let 2000 až 2015,“ říká Jitka Řezníčková z Českého statistického úřadu. „Třídy, v nichž je věková kategorie šedesát a více let zastoupena nejvíce, jsou zákonodárci a řídící pracovníci, ti tvoří dvanáct procent. Dále pracovníci ve službách a prodeji spolu se specialisty, ti tvoří deset procent. Nejnižší zastoupení mají třídy technických a odborných pracovníků, to znamená úředníků, řemeslníků, opravářů a obsluh strojů a zařízení,“ uvádí.
 
Je to jasné, údaje statistiků potvrzují to, na co si často lidé vyššího věku často stěžují. Mluví se o tom, že je hodně volných míst, že firmy musejí přivážet pracovníky ze zahraničí. A souběžně s tím roste armáda nezaměstnaných ve věku nad padesát. Jenže jde především o lidi, kteří byli zvyklí pracovat manuálně, v dělnických profesích. A na ty jim už nezbývá sil nebo jim to zdravotní stav nedovoluje. Naopak lidé, kteří se živí takzvaně hlavou, mají ve vyšším věku možností uplatnění více.
 
Statistiky mluví jasně: K nejvyššímu nárůstu došlo u specialistů, z 535 tisíc lidí na 764 lidí. Naopak o třetinu klesla zaměstnanost seniorů v zemědělství, lesnictví, rybářství. Snížil se i počet seniorů, kteří pracují jako řemeslníci či opraváři i těch, kteří se živí jako pomocí a nekvalifikovaní dělníci. Takže na řečech, že o zaměstnávání seniorů není zájem, je i není něco pravdy. Kdo má co nabídnout, přesněji je specialistou v určitém oboru, má budoucnosti i ve věku kolem pětašedesátky.

 

aktivní senioři práce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Brigádička - poblíž bydliště a na 2-3 hod. - je šikovným únikem z příp .trudomyslnosti po odchodu do důchodu. Každá koruna je vítaná - dobří šéfové i spoluprac. ještě víc.
Hana Rypáčková
Já pracuji, co jsem v důchodu, až se ze mne kouří. Jde mi to čím dál hůř. Ale nepobírám mzdu a neplatím už daně. :-)
Zuzana Pivcová
Pokud je člověk specialista ve svém oboru a zůstává stále na jednom pracovišti, určitě má se svým uplatněním v seniorském věku menší problém než ten, kdo by šel do důchodu a pak by se snažil najít někde novou práci. Obávám se, že by ji jen tak nesehnal, i kdyby byl ve svém oboru odborník. Přijmout staršího člověka opravdu jen tak někde nechtějí.
Květoslava HOUDKOVÁ
Děkuji redakci za vysvětlení pojmu "příspěvek" = DALŠÍ ČLÁNEK. (Přímo u již zveřej. článku jde tedy o reakce/názory.)
Marie Pudichová
Není práce jako práce. Nesouhlasím s tím, aby lidé v důchodu setrvávali na výhodných pozicích jen proto že jsou dobře placené, i když je zvládají. Ale jestli důchodce coby podnikatel vytrvá ve firmě, která mu stále prosperuje, až do vysokého věku, zaslouží si uznání. Jestli práce člověka naplňuje, zvládá ji, nepřekáží jiným, klidně ať si pracuje. Ba tvrdím, že je moc dobře, že pracuje a nemá čas stárnou, jak zde již bylo napsáno. Zdarma pracovat a pomáhat, je moc dobře, není mi to cizí, vím o čem je řeč. Ale na druhé straně: "dělník je hoden své mzdy" a taky vím, že se najdou takoví, kteří by toho zneužili, v dnešním světě Bohu žel.
Oldřich Čepelka
A ještě: Přece v práci nejde jen o peníze. Vaše současná anketa to formulovala nedostatečně . V práci - hlavně v práci seniorů - jde taky o pocit užitečnosti, o snahu předávat a využívat získané zkušenosti atd. Každý senior by měl aspoň trochu pracovat, a klidně zadarmo. Nepoznal jsem nic hezčího, než pomáhat bezplatně těm, kteří to potřebují. O tom by se dalo dlouho psát...
Oldřich Čepelka
Každý člověk má den 24 hodin dlouhý a nějak ho musí vyplnit. Někdo se stará o vnoučky a o zahrádku, nic proti tomu. Mě baví od každého trochu a tak stále podnikám, i když se to snažím časově omezit. Za ten stres při plném zápřahu už mi to nestojí. Obecně - jasně že pracovat. Kdo pracuje, ten žije a pomaleji stárne. Má stále nové podněty, musí stále řešit nové situace, být tvořivý, podnikavý, ale taky odvážný. Ať žije práce!
Redakce i60
Příspěvkem myslíme vlastní článek na dané téma.
Jarmila Komberec Jakubcová
Pokud senior určitou práci zastane, nezáleží přeci na tom kolik je mu let.Tady funguje tržní mechanizmus. Já nabízím a někdo si můj produkt koupí - nebo nekoupí. Přestože je mi 70 let mám svou fungující firmu a to jen proto, že mám i zákazníky. Když nebudu mít zákazníky budu muset skončit-
Marie Magdalena Klosová
Jde,prosím,o literární zpracování nějaké vlastní zkušenosti, nebo jen o komentář po straně Vašeho textu ?Děkuji.mm

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.