Místo mého srdce: Moravský kras
FOTO: Anna Čípová

Místo mého srdce: Moravský kras

28. 2. 2017

Své pozvání uvedu slovy Františka Halase. „Ty můj kraji, ty mé bezpečí, ty má zatvrzelosti, ty má věčnosti“. Mým rodným krajem je Moravský kras a domov jsem měla ve městečku Rájec – Jestřebí, které leží v údolí řeky Svitavy. Nebudu vzpomínat, jen uvedu místa, která stojí za návštěvu. A místa, kam se ráda vracím, uvidíte ve fotogalerii. 

Zámek Rájec nad Svitavou – knihovna s 60 000 svazky, sbírka orientálního porcelánu, obrazárna s díly holandských a vlámských mistrů a zámecká kaple. V zámeckém parku je řada vzácných dřevin a tři rybníčky.

Boskovice - zámek rodu Mensdorff-Pouilly, zřícenina boskovického hradu a židovská čtvrť.

Zámek Lysice -  barokní stavba se zajímavými interiéry a zámecká zahrada s promenádní kolonádou.

Punkevní jeskyně – mohutné dómy s krápníkovou výzdobou, plavba na lodičkách po podzemní říčce Punkvě, dno propasti Macocha.

Sloupsko – Šošůvská jeskyně  - největší zpřístupněné jeskyně v České republice, dvě podzemní patra dómů a chodeb s výškovým rozdílem 60 metrů. 

Mezi méně známé patří jeskyně Balcarka, Kateřinská a Výpustek.

Křtiny, Sloup v Moravském krasu a Vranov u Brna – poutní místa.

Začínala jsem slovy Františka Halase, tak jeho slovy budu i končit. „Kdyby mi jen oči pro pláč zbyly, já se tam vrátím, já se tam i po slepu vrátím.

 

Místo mého srdce
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Měla jsem mnoho příležitostí navštívit oblast Moravského krasu vícekrát. Vždy jsem tam měla co objevovat i obdivovat. Pěkné fotky jsou dostatečně výmluvné a vůbec se nedivím, že tak pěkně souzníte s Fr. Halasem.
Anna Potůčková
Byla jsem zde jako dítě školou povinné naposledy. Jistě se mnohé za ty léta změnilo. Určitě zejména Punkevní jeskyně a také propast Macochu chtěla ještě navštívit. No tak snad budu v důchodě trochu zdravá a budu moci si občas někde zajet
Anna Čípová
Děkuji všem za milá slova. Potěšila.
Marie Seitlová
Aničko pěkné vyznání doplněné fotkami. Já jsem byla jen v Punkevní jeskyni, ale je to hodně dávno.
Jana Šenbergerová
V Boskovicích jsem byla u zříceniny hradu a zažila tam rytířský turnaj, prošla jsem si židovskou čtvrť a v knihkupectví si koupila knihu mého oblíbeného autora. Punkvou jsem se plavila, Sloupsko - Šošůvskou jeskyni spatřila, jak to bude s tím zbytkem, se uvidí. Pěkně jsi nám Moravský kras představila.
Alena Vávrová
Nejspíš jsem kdysi jen projížděla, ale nečapu se ani jako milovnice jeskyní. F. Halas na začátku i na konci, ten také nemá chybu, no a fotky máš, jak jinak, krásné :-).
Lenka Hudečková
V Boskovicích jsem byla, měli jsme tam kdysi sraz s lidmi z jednoho internetového magazínu a vše ostatní je pro mne jedna velká neznámá. Děkuji za možnost virtuální prohlídky :-)
Elena Valeriánová
Aničko, málo slovy hodně řečeno. Krásné fotky, jak jinak. Děkuji.
Alena Tollarová
Rodný kraj - krásné místo Tvého srdce, Aničko! A krásné fotky.
Eva Mužíková
Aničko nápaditý úvod i zakončení, krásné fotky..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%