Místo mého srdce: Ostrava
FOTO: autorka

Místo mého srdce: Ostrava

10. 3. 2017

Zajímavé téma na zamýšlení, ale nic mne nenapadlo. No nic, tentokrát nic psát nebudu, řekla jsem si, vždyť o nic nejde.

Jednou ráno mi přišel mail, hudební vzpomínání o Ostravě. Při jeho poslechu se mi zamlžily oči. Písnička a obrázky mne v tu chvíli chytily za srdíčko a vrátily zpět do dětství. Písničku jsem milovala od mala. A v tu chvíli jsem věděla, co napíši. Možná se od tématu trochu vzdálím, ale musím se o to s vámi podělit.

Narodila jsem se v Ostravě a postupně s věkem jsem ji začala poznávat. Koksovna Karolína, která byla v Ostravě zrušena a na jejím místě vyrostl veliký komplex obchodů, banky, fitka, kino CineStar... Nová Karolina. Náměstí Lidových milicí, kde dříve jezdily tramvaje, později trolejbusy a dnes Masarykovo náměstí, zde stojí Stará radnice, z níž je nyní v určitou hodinu slyšet nádherná zvonkohra. Zoo, Nová radnice, obchodní dům Ostravica, známý také pod názvem Textilia, kde jste dostali koupit vše od kapesníku po svatební šaty, oblečení pro miminka i dospělé, látky, galanterie, boty apod. Takový významný obchod, kam chodila spousta lidí, tehdy tak významný, dnes je ostudou Ostravy. Budova chátrá a pomalu se rozpadá. Moc ráda jsem tam s maminkou chodila nakupovat. 

Bazaly- fotbalové hřiště stojí od roku 1959, před pěti lety byl prodán a nově otevřený má být do konce roku 2018. Nová radnice dostala nový kabát a z její věže je vidět daleko po celé Ostrav. Za krásného počasí jsou vidět i Beskydy. Komenského sady, tady jsem jako malá chodila s kamarádkou s kočárkem a panenkou, prošly jsme se po parku plném barevných květin, růží a tulipánů. To byla nádhera. Posadily jsme se na lavičku, vedle na louku položily deku a mohly jsme si tam hrát. Dokázaly jsme tam vydržet i půl dne. V tomto parku byla postavena pionýrská dráha, kde jezdil vláček a vozil děti (asi 30min) po okružní trase parku. Vydrželo to zhruba 2 roky. Dětem se to líbilo. Dnes je v parku pěší a on-line zóna. Květiny byste hledali marně, laviček ubylo. Alespoň louka a stromy krášlí park. 

Vím, že je to nostalgická vzpomínka mého srdce, ráda bych vám vše ukázala a ne jenom o tom vyprávěla. Ne, nechtěla bych to vrátit zpátky, vždyť život jde tak rychle kupředu a vše jsou jenom vzpomínky. Ale i v těch vzpomínkách je nějaká lítost. Lítost nad zničenými památkami, historickými budovami, které mohly Ostravu reprezentovat. Škoda. Ale i radost z nového, Zoo se rozrostla, ale prohlídku dnes zvládneme za 2-3 hodiny. Jako malá s rodiči a bratry jsme prohlídku začínali v 9 ráno a končili večer kolem 17 hodiny maximálně spokojeni.

Ráda bych vás pozvala do staré části "černé" Ostravy a Vítkovic, ale i do té dnešní, nové a moderní, rozšířené o části Poruby, Zábřehu nebo Dubiny.

Zavzpomínejte si se mnou u písničky a starých fotek z mailu, snad se to bude líbit i vám. K nové a moderní Ostravě přidávám fotografie, jak vypadá dnešní Ostrava, která stále zůstává v mém srdci.

Více fotografií Ostravy v mé Galerii. 

 

 https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkomentovane.prohlidky.ostravy%2Fvideos%2Fvb.181863811876211%2F1152416398154276%2F%3Ftype%3D3&show_text=0&width=560

  Tato písnička má ještě jednu sloku:

   Přes celý svět, já šel bych hned, shlédnout tam ten krásný kout,                                                                                                                            na rudou zář, tvou černou tvář, nemohu zapomenout.                                                                                                                                            Ve dne v noci na tě vzpomínám, až se vrátím zas ti srdce dám,                                                                                                                              Ostravo má, za horama, ty jsi moje láska jediná.

                                                                                                                                         

 

 

Místo mého srdce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oldřich Herzig
Ahoj Danuš. Moc pěkně a výstižně napsané ! Nespěchá to, ale pozdravila jsi mi Ivoše ? To jsou ale cesty a způsoby, jak různýma oklikama poznávají lidé co ? Někdy mi to třeba vyjde se stavit za Tebou na zmrzku a sděluji, že určitě nepřijdu s ČOI ! Tak se zatím měj moc hezky a atˇ máš šikovné kšefty. Olda .
Jaroslava Handlová
Danko, já ke své škodě znám z Ostravy jen velmi málo. Když jsme jezdívaly s naším boxerem po výstavách, tak jsme nevynechaly ani Ostravu. Jenže vše se odehrávalo na Černé louce a tehdy jsme se věnovali hlavně psovi. Zvítězil tam ve své kategorii (stejně, jako velmi často i jinde). Na památky tehdy mnoho času nezbylo. Snad se tam ještě někdy podívám? Tvoje krásné vzpomínky i fotky k tomu přímo lákají!
Marie Seitlová
Danuš, když má člověk své rodné město v srdci, může to být i černá Ostrava. Ale to už není pravda, Ostrava se mi také líbí. Má super divadla, dopravu, moc pěknou Zoo. Já do Ostravy ráda jezdím, mám to kousek. Díky za článek.
Helenka Vambleki
Danko, moc pěkně jsi to popsala. Já přišla do Poruby coby šestiletá a odchodila zde základku. V Porubě jsem prožila první lásku a po rozvodu rodičů a odstěhování do FM jsem sem pak jezdívala za tátou. Dnes už opravdu Ostrava není černá a nabízí spoustu kulturních akcí - však sem jezdíme se seniorklubem každý měsíc do divadla.
Marie Pudichová
Ostrava je mi taky moc blízka. Nenarodila jsem se zde, ale prožila spoustu hezkých okamžiků. První lásku, první rande, ale i zklamání. Pracovala jsem v Ostravě Vítkovicích 37 let. Vzdala jsem jí poctu básní, ale už ji celou nevylovím ze svých paměti. Alespoň kousíček... " Z komínů černých v noci plamen šlehá a dým valí se do oblak. Ale i v tomhle městě je skrytá něha i zde umíme milovat."
Danuše Onderková
Ano je to Slezskoostravský hrad a ten obchodní dům mohl být Dům Ostravice
Květa Řičánková
V Ostravě jsem byla poprvé před 50 lety,pamatuji si nějaký obchodní dům kam jsem se chodila aspoň podívat kolik tam bylo věcí.Teď tam jezdím občas k lékaři, dcera mi zatím víc než nemocnici neukázala.V Ostravě máte snad i hrad,nebo se pletu.
Naděžda Špásová
Danko, hezky jsi si zavzpomínala a posteskla. Podle fotek to zase až tak ošklivé město není. Tady musím taky napsat, že jsem v Ostravě nikdy nebyla a určitě se tam hned tak nepodívám. Hlavně si ho ve zdraví užívej.
Eva Mužíková
Danko, v Ostravě jsem nikdy nebyla, děkuji za přiblížení. Třeba se tam časem podívám.
Elena Valeriánová
Mám ráda Ostravu. Pamatuji si obchoďák Ostravicí, tam jsem si kupovala výbavu. Tenkrát jsem pracovala jako průvodčí autobusu a jezdila jsem linku Jeseník - Ostrava. Měli jsme tam skoro šest hodin volna a chodili jsme do kina Elektra. Ostrava má krásnou katedrálu a moc se mi líbí areál Vítkovic - svět techniky. A můj syn si může zpívat "vzal jsem si do hlavy děvčátko z Ostravy". Přeju Ostravě, aby dostala druhou šanci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%