Místo mého srdce: Hradec Králové
FOTO: autorka

Místo mého srdce: Hradec Králové

3. 3. 2017

Místem mého srdce je můj domov. Město, v němž jsem se narodila, můj domek, ve kterém žiji, moje lůžko, na němž děkuji za každé nové ráno…
Jsou jistě místa, nad jejichž neokázalou nádherou se tají dech.

Ráda cestuji a poznávám jiné kraje. Mnohé jsem navštívila i žasla nad rozmanitostí, malebností, zvláštní atmosférou i dojímavou krásou oněch míst.  Na některá se i ráda vracím. Ale vždy si svůj domov nosím s sebou ve svém srdci.

Bydlím na periferii , na kopci Sv.Jana, odkud své krásné město vidím jako na dlani. Za jasného počasí lze dobře dohlédnout i na Krkonoše a Orlické hory (viz úvodní foto, které není moje, ale s oblibou je nazývám "HK pod Sněžkou")

Na dosah mám soustavu čtyř rybníků a rozlehlé lesy a tím i řadu možností k procházkám i rekreaci. Přiznávám, že jsem lokálpatriot a na své rodiště nedám dopustit. Spojuje mě s ním řada vzpomínek, které se vážou k jednotlivým místům a kdykoli se zde ocitnu, vynořují se z minulosti a přicházejí ke mně.Třeba olšový lesík, který dříve býval loukou, kam se jezdilo v létě na sena a kde jsme si jako děti na pokraji lesa stavěly domečky z kůry a mechu. Rybník Cikán, kde jsem zvládla svá první plavecká tempa. Kopeček, kterému jsme říkali „Houpačky“ a kam jsme chodili sáňkovat jako děti a pak i se svými ratolestmi. Stromy v lesoparku, které pamatuji, když je sázeli, lipová alej s omamnou vůní, která je vždy předzvěstí blížících se letních prázdnin. A další a další - nekonečná řada vzpomínek. 

A jako ty letité stromy, i já zde mám pevně zakotvené kořeny a vím, že „nebudu z těch, co opouštějí“, jak napsal milovaný básník. Až do doby, než nadejde můj čas…

 

Přikládám sérii fotek, které mluví za vše - Hradec Králové očima Roberta Průchy:

https://www.flickr.com/photos/robertprucha/sets/72157627129093341

 

Místo mého srdce
Hodnocení:
(4.5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Líbí se mi, jak jste málo slovy krásně dokázala vřelý vztah k Vašemu rodnému městu. Já jsem měla příležitost postupně HK poznávat jen při častých cestách na tehdejší krajské ředitelství našeho úřadu. Vždy musela zbýt aspoň chvilinka na seznamování se s krásami tohoto města. A moc mě to bavilo. Později se mi tyto zkušenosti hodily i v průvodcovské činnosti, ale to už jsou jen vzpomínky. Ten výhled z Vašeho bytu musí být úžasný!
Alena Vávrová
Hradec Králové mám moc ráda, tak jako mám ráda celý Východočeský kraj, protože je to kraj mých rodičů, prarodičů, mého manžela a dětských prázdnin. V HK jsem byla mnohokrát a vždycky se těším, i když třeba jen projíždím. Již zdálky vyhlížím jeho dominanty - věže chrámu sv Ducha a Bílou věž, na kterou jsem kdysi i vystoupila. Přiložená fotogalerie R. Průchy je nádherná.
Naděžda Špásová
Nevím jak se to stalo, ale aniž bych hodnotila, jsou tam jen dvě hvězdičky. Správně je 5 *****. Přijměte moji omluvu.
Naděžda Špásová
V Hradci Králové jsem byla jednou v životě, ale vím, že se mi tenkrát moc líbil. Hezké vyznání.
Eva Mužíková
Hradec Králové je město, kde žila dlouhá léta moje maminka, dosud tam mám sestru a další příbuzenstvo. Kdybych se měla rozhodnout ve ktrém velkém městě chci žít, určitě bych neváhala a zvolila Hradec Králové.
Zuzana Pivcová
Město mého dětství Lomnice nad Popelkou patřilo do Východočeského kraje s krajským městem Hradec Králové. Přesto jsem tam jako dítě byla pouze jednou a pak až po mnoha letech. Ráda vzpomínám na tamní mezinárodní výstavu koček, kde uspěl náš tehdejší britský modrý kocour, a pak tak před 15 lety na krásné mořské akvárium v jakési vilce. Věřím, že vzhledu města určitě prospěla i rekonstrukce nádraží.
Elena Valeriánová
Hradec Králové má nový autobusový terminál a prý moc povedený. To mám z přednášky z VU3.V. Je třeba toto město po Vašem hezkém vyznání prozkoumat.
Marie Seitlová
Hradec Králové znám, bydlel tu pár let můj syn po studiích a narodila se tu má vnučka. Město se mi líbí, ale nyní tudy jen projíždím.
Anna Potůčková
Nikdy jsem tu nebyla, ač manžel tady měl svého bratrance, jehož dcera před mnoha lety soutěžila v soutěži MISS Československa, kde tehdy skončila na krásném 6. místě. A dle přiložených fotek bych to měla napravit a zde se také někdy podívat. No snad někdy v důchodě to vyjde.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%