Poznáš toto nádraží?
FOTO: autorka

Poznáš toto nádraží?

6. 3. 2017

Při cestování jsem narazila na toto nádraží.

nádr2

Vůbec se mi nelíbí, ale možná bych o něm psala jinak, kdybych byla jedním z jeho 6129 obyvatel žijících zde k 1.1.2016. První písemná zmínka o újezdu pochází z roku 1233 a nachází se v listině moravského markraběte Přemysla. Pražské biskupství drželo sídlo od dvanáctého století až do doby husitského hnutí. Po skončení husitských válek bylo panství pronajato panu Jiřímu ze Šternberka za 5000 zlatek uherských. Panství a město vzrůstalo za pánů z Pernštejna. Tomu přispělo udělení práva výročního trhu, které na žádost Jana z Pernštejna udělil místu český král Ludvík Jagellonský v roce 1523. Od roku 1948 do roku 1960 bylo místo v nadmořské výšce 200 m okresním městem. Provoz železniční trati, na které zastavují rychlíky jezdící mezi Brnem a Bohumínem, byl zahájen v roce 1869.

 

nádr

Ze stanice vychází dvě další tratě, ale na jedné byl provoz osobní dopravy zastaven v roce 1981. Nápovědou může být znak města, který mi připomíná výšivku. Prosím, kdo uhodne, nepiš hned název, ať můžou hádat další.

Fotohádanky nádraží
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helenka Vambleki
Činnost je kojení :-) ...a místo je Kojetín
Anna Čípová
Z Rožnova p.R. trvá jízda do K.....na osobním vlakem dvě hodiny.
Helenka Vambleki
Ano, Zuzi, trochu severoamerické prérijní šelmy (Canis latrans) v názvu je. Správně uhodly všechny íčkařky a Jarmilu omluvíme, když bydlí na opačném konci Česka, snad si to najde podle Zdenčiny nápovědy.
Zuzana Pivcová
Aha, mně pomohla ta nápověda. Není v tom skryta trochu psovitá šelma?
Naděžda Špásová
Už to také vím je to K.....n. Tak tam jsem taky nikdy nebyla. A ta tyč od vozu tam je.
Jarmila Komberec Jakubcová
Helenko, já vlakem jezdím málo nebo vůbec - tak se dám podat - neuhádnu.Mně všechna nádraží připadají skoro stejná. Jedinou trať znám dobře a to Plzeň - Praha. Ale mám hledání ráda, je to zajímavé.
Jana Šenbergerová
Po tolikém napovídání by byla ostuda, kdyby mi to nedošlo, takže došlo. Nikdy jsem tudy nejela, ale uváděnou činnost dvakrát absolvovala. :-)
Anna Potůčková
Jasně, že poznám. Město od nás není daleko, okresním městem byl v období od roku 1948 do roku 1960. V názvu města je také tyč od vozu jinak (v křížovce časté)
Marie Seitlová
Je to K-----n.
Zdenka Žichovská
PSČ města je 75201

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.