Výstava kamélií v Kroměříži
FOTO: autorka

Výstava kamélií v Kroměříži

9. 3. 2017

V Květné zahradě v Kroměříži probíhá již pošesté výstava kamélií, letos s podtitulem Kamélie - královna plesových květin (končí 12.3.). Kamélie kvetou v tento neobvyklý zimní čas a bývaly velmi oblíbenou ozdobou plesových šatů dam i pánů.

Ve Velkém a Palmovém skleníku jsou desítky vzácných kamélií - více než 100letých stromů a řada menších keřů v několika odrůdách, které v tomto období bohatě nakvétají. Kamélie se v Květné zahradě v Kroměříži začaly pěstovat od druhé poloviny 19. století a ve 20. století už patřily k největším lákadlům kroměřížské rostlinné sbírky. Jejich kolekce zahrnovala tehdy několik desítek vzrostlých exemplářů v několika odrůdách a nyní patří mezi nejvzácnější sbírky v Evropě.

Viděla jsem nádherné květy nejrůznějších tvarů a barev – od jednoduchých po plnokvěté, od bílé po červenou. Výstavu doplňují předměty, které se v 19. stol. nosily na plesy - vějíře, škrabošky, vyšívané kapesníčky, knížky, porcelánové servisy. Ve sklenících byly nápaditě rozmístěny lavičky, které vytvářejí romantická zákoutí, lákající k posezení.

kultura
Autor: Irena Drob
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Nádherné fotky !! Jsi jednička !! Škoda, že mi ta výstava unikla, a že se nevešla do mého nabitého programu. Moje škoda....
Zdenka Jírová
Kamélie jsou nádherné květiny, škoda, že je Kroměříž tak vzdálená, hned bych na výstavu šla.
Anna Čípová
Podobnou výstavu jsem navštívila minulý týden v zámku Rájec nad Svitavou. Fotografie pěkné.
Alena Tollarová
Vím, že v Kroměříži se výstava kamélii koná, ale mám to trochu z ruky. Trochu moc z ruky. Pár dní už uvažuji o cestě do německého Pillniz, ale nevím, jestli mi to letos vyjde. Kamélie jsou nádherné.
Marie Seitlová
Kamélie jsou nádherné, díky za informaci a hlavně za fotky.
Jana Šenbergerová
Nádherné květiny, krásná výstava. Dík.
Věra Lišková
Moc hezká výstava, díky za krásné fotky.
Eva Mužíková
Irenko, díky za krásu.
Zuzana Pivcová
Jsou to krásné snímky krásných květin. Líbí se mi mnohem víc než květiny ve váze.
Jitka Hašková
Kamélie jsou úžasné Před několika lety byla výstava kamélií v Konírně Trojského Zámku. Tenkrát jsem si je tam úžasně užila. tyto překrásné fotky mi to připomněly.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.