Punčový dort
Ilustrační foto: pixabay.com

Punčový dort

1. 4. 2017

Teprve v mém pozdním důchodovém věku jsem se prvně odvážil pustit do jeho pečení. Recept jsem nalistoval v prvorepublikové knižní kuchařce. Musel jsem si ho přečíst třikrát, než jsem jeho deskriptivní geometrii pochopil!

Horní a dolní pláty byly jednoduché. Složitý byl ten barevný střed. Těsto jsem musel obarvit potravinářskou červení, modří a zelení. To vše naplácat na plech, do placatých trojúhelníků. Trochu jsem modř a zeleň připálil, do hněda. Pak ty jednotlivé barvy nakrájel na kostičky.

Netušil jsem, jak silný barvící efekt má zvláště potravinářská červeň! Bílou kuchyňskou linku jsem měl rudou, zelené kalhoty také.

Pak jsem šel narovnávat jednotlivé bílé kvítky kvetoucího hyacintu, ty také zůstaly rudé! Ani genetik J.G.Mendel by se za mou novou a tak rychlou odrůdu nemusel stydět!                                                  

Nasypal jsem barevné kostky na spodní plát těsta a zalil punčovou trestí s tou rumovou. Zdálo se mi to málo vlhké, a tak jsem vše ještě zalil pitnou vodou. Vršek jsem pomazal koupenou jogurtovou polevou. Vše nechal mokvat v lednici, přes noc.

Druhý den jsem to krájel dle návodu horkým mokrým nožem.

Nijak mi mé dílko nechutnalo, nebylo takové, jako od vystudované cukrářky!  

Příště si na ten dobrý raději zajdu do cukrárny!

 

                                             

 

 

 

      

  

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Škoda, že se p. Nekv. nezúčastnil "Festivalu blafů" v Praze - tam by se uplatnil.
Věra Lišková
Libuško, máš pravdu, nám to tenkrát nedocvaklo. Okouzlené krásným obrázkem jsme vytvořily hodně barevný dort.
Libuše Křapová
Věrko, zkuste příště jednu jedinou pomazánku, silně česnekovou. Tak jsem to dělala já a měla jsem s dortem obrovský úspěch :-)
Věra Lišková
Také jsem se pobavila a vzpomněla si na náš chlebový dort. Ten jsme viděly s kamarádkou v barevném časopise a zaujal nás. Z kulatého bochníku chleba se po odstranění kůrky nařezaly tři kulaté placky a spojily různými pomazánkami. Těch drobků a špinavého nádobí, než bylo vše podle receptu hotové. Pomazánky jsme ochutnávaly a byly dobré, ale výsledný dort bylo jedno velké zklamání. Nedostavil se žádný kulinářský zážitek, byl to blaf. Jednotlivé chutě vrstev mezi chlebem spolu zkrátka neladily. Tolik práce a výsledek s poznámkou již nikdy více.
Lidmila Nejedlá
Mně jste pobavil, jak jste se svěřil se svým nezdarem. Já bych se do toho vůbec nepouštěla a umělá barviva nepoužívala.
Zdenka Jírová
Za svůj život jsem upekla řadu nejrůznějších dobrot, ale do " punčáku" bych se nepustila. Zdá se mi to dost pracné s nejistým výsledkem. Tak si ten 1 kousek, který sním, raději koupím od odborníků cukrářů.
Jarmila Komberec Jakubcová
Škoda že chybí foto, ta barevná kombinace mohla být zajímavá
Anna Potůčková
Příště už bude vše dokonalé !
ivana kosťunová
Ta modř a zeleň mě zaujala :))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.