Štiřínské studánky
Foto: autorka

Štiřínské studánky

8. 4. 2017

Kaskáda rybníků kolem Štiřína napovídá, že je zde pramenitá oblast. Cestou kolem zdejšího rybníka se dostaneme ke studánkám v lese Pod stodůlkou. Tyto studánky zásobovaly zámek a pivovar pitnou vodou. Na počátku 15. století zde stávala tvrz, kterou vlastnili kněží. I oni zde brávali vodu ze studánky, ale teprve později s výstavbou zámku byla vodní cesta zdokonalena a studní přibývalo. Na jaře se studánky čistí a o tyto se skvěle starají ochránci přírody z Popovic. Je zde i posezení, nechybí hrnečky na občerstvení. Studánka Dinka nabízí velmi chutnou vodu všem pocestným.

výlet
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Každý má na Štiřín jiný názor. Ano patřil skautům, bývaly tam tábory, ale skaut byl přece zakázaný.. Vlastní to tam Ministetstvo zahraničí. Když je renovované v poslední době tam spí delegace ze zahraničí. Bývá tam proto často vše uzavřené. Od dubna do lidtopadu se do parku už nesmí, jen s průvodcem. Celé to bývalé panství je krásné. Atis pstří golfu a kvůli golfu je v sezóně park uzavřen. Jen přední část parku s altánkem nad rybníkem, byl ani tam svatby.. Opravdu krásné.
Elena Valeriánová
Hanko, neměla jsem ani potuchy o Štiřínských studánkách. A jen díky Tobě jsem se mohla podívat. Díky.
Marcela Broumová
Štiřínsko trochu znám, ale ne z této stránky. Zatím jsem se potěšila článkem a fotkami, až se rozchodím, půjdu po tvých stopách, Hanko.
Alena Tollarová
Já jsem v dětství chodívala ke studánce na fialky. Později to místo zpustlo, ale teď je prý zase obnoveno. Hanko, popíchla jsi mě, abych se zajela na to místečko pod lukaveckým hřbitovem podívat.
Jana Šenbergerová
Kdepak jsou časy křišťálových studánek! Štiřínské studánky neznám, ale spala jsem na štiřínském zámku.
Eva Mužíková
V dřívějším bydlišti jsem věděla o dvou studánkách, jedna v louce u stromu, druhá v lese. Napít jsem se ale neodvážila.
Helenka Vambleki
Abych pravdu řekla, dnes už mám strach pít jen tak ze studánky, civilizace nám zničila spodní vody. Každopádně tvá vycházka pěkná a fotky taktéž
Zuzana Pivcová
Vodu ze studánky jsem pila snad někdy v dětství. Škoda. Díky za hezkou vycházku!
Soňa Prachfeldová
A moc hezké fotky, také bych hrníček neodnesla.
Soňa Prachfeldová
Čištění studánek je záslužná krásná činnost.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.