Svátky jara
Foto: autorka

Svátky jara

10. 4. 2017

Když píši tyto řádky, je právě Květná neděle. Po ní začne Pašijový týden. Křesťané si připomenou poslední události Kristova života. Jidášovu zradu, Ježíšovo umučení i zmrtvýchvstání.

O Květné neděli se světí kočičky svěcenou vodou. Věřící je mají doma rok a před Popeleční středou se spálí. Svěcení kočiček přináší štěstí, ochraňují.  Otevírají se poklady ukryté v horách, ve skalách.

Modré pondělí - nemělo by se pracovat.

Šedivé úterý - vymetání pavučin.

Škaredá středa - zradil Jidáš Ježíše. Proto se peče pečivo ve tvaru J - jidáše.

Pomlázka - vyšlehání, ženám se předává tímto mládí a síla.

Letos prvně máme sváteční den nejen v pondělí, ale i v pátek. Po 24 letech si tyto svátky prvně užiji v klidu a bez práce. Nepracuji už na směny a to je bezva.

Jaro je mé nejmilejší období roku, a proto mám snad i velikonoce raději než vánoce.

Těšme se nejen na tyto svátky, ale těšme se hlavně ze svého života.

Raději hovořím fotografiemi, tak se, chcete-li, podívejte.

Přeji všem "Íčkařům" i redakci bezva velikonoční svátky, užívejte pokud možno radost v přírodě, která se také probouzí k životu. Máte-li možnost jako já, napijte se třeba ze studánky a buďte tu pro zvířátka. Jak říkal Bohumil Hrabal - "Kdo kamarádí se zvířaty, ten kamarádí s Bohem. Přes zvířata si s ním zadarmo popovídáš."

Eva - "Andělka" & Meginka

 

Můj příběh
Autor: Eva Krausová
Hodnocení:
(4.6 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Krausová
Přátelé Íčka, dnes je Velký pátek - země vydává své poklady, den je plný energie, tak si jí naberme plnou hrst.
Eva Krausová
Dalibore, jestli je zde někdo zapšklý, tak jste to právě Vy, o čemž svědčí Vámi vyřčená slova. Vlastně mi je Vás líto, protože kdo má voňavou duši, ctí tyto svátky zastavením, vzpomínkami, klidem a vědomím, že je potřeba se ze života radovat, jak řekl jeden "kouzelný" dědeček. Jak vůbec můžete tahat do svátků jara politiku, která jde mimo mne, dokonce ani nesleduji televizní noviny, raději se v té době projdu venku se svým pejskem. Pro mne jsou Velikonoce hlavně svátky jara, které je pro mne nejhezčím obdobím v roce. Přesto i Vám přeji, abyste oslavil i Vy radost z probouzející se přírody a vychutnával raději život, než se takto kabonil na svět a lidi kolem vás...
Dalibor Marounek
Zdravím všechny čtenáře portálu paní Eva Krausová bude asi těžký problém se z někým seznamit Vaše příspěvky se sice dobře čtou, ale ohlupují a půsubí jen na potenciální voliče KDU- ČSL průměr 60-70 let banda kolaborantů jak za Hitlera tak za bolševika, a víte proč píšu , jste naplněná záští tady vedete sladké kecy o bohu ( neuznávám jsem pohan) a jakékoliv foto v denní soutěži hodnotíte 1 2 i když je na profesionální úrovni, jako všechni křesťani puritáni, zapšklí, arogantní, tupci, který melou stejné nesmysli furt dokola,,,zamyslete se nad sebou a neškoďte lidem , které ani neznáte a ten prst na myši nechte na pokoji. a jedte radši na návštevu k Bělohrádkovi nebo Hermanovi Ti budou určitě z Vás mít ohromnou radost jako věrné ovečky
Eva Krausová
Zuzanko, musím se přiznat, že jsem článek psala na rychlo, jinak by byl asi obsáhlejší. Děkuji Jarmilko,Jano i Květo. Fota jsem vložila až na potřetí, nějak mi to nešlo, asi proto, že práce kvapná málo platná.... Dnes jsem myslela, že článek ještě upravím popř., ale redakce "Íčka" byla super rychlá a vidím po návratu z práce, že je již článek uveřejněn. Tak si všichni ty svátky jara užijme v radosti.
Květa Chobotová
Milá Evičko, děkuji za Vaše řádky,mám Velikonoce moc ráda....v úctě květa
Jana Šenbergerová
Děkuji a také přeji hezké jarní svátky.
Jarmila Komberec Jakubcová
Hezké povídání a spolu s fotkami moc pěkný článek. Díky Evo a Meginko
Zuzana Pivcová
Mnoho dnešních lidí už původní smysl velikonoc nezná. Je hezké si jednotlivé symboly a pojmy osvěžit, díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...