Tip na výlet:  Mandloňové sady v Hustopečích
FOTO: Anna Čípová

Tip na výlet: Mandloňové sady v Hustopečích

11. 4. 2017

Jižní Morava je kouzelný kout naší republiky a na jaře je snad nejkrásnější. Chci vám přiblížit několik míst, které jsme navštívili s manželem v prvních dnech měsíce dubna.

Město Hustopeče leží mezi Brnem a Břeclaví v nejteplejší a nejsušší oblasti naší republiky. Centrem města je Dukelské náměstí, kde se nachází několik historických památek. Nejstarší je kašna Žumberák z roku 1595, která sloužila jako zdroj pitné vody a je ozdobena sousoším Tritóna s delfíny. Sloup Nejsvětější Trojice byl postaven v barokním stylu z pískovce v roce 1736 a jsou zde umístěny čtyři sochy morových patronů. Stavba Nové radnice v novorenesačním stylu byla dokončena v roce 1906. Kostel sv. Václava a Anežky České byl vysvěcen v roce 1994 a je postaven na místě, kde stál  raně gotický kostel ze 14. století. Původní kostel byl na konci druhé světové války poničen, nebyly provedeny žádné opravy a v roce 1961 došlo k jeho zřícení. Zajímavostí je, že v tomto kostele ministroval T.G.Masaryk. Na místním hřbitově odpočívají rodiče a příbuzní našeho prvního prezidenta T.G.Masaryka. V Hustopečích žila celá nejbližší rodina malíře Alfonse Muchy.

Mandloňové sady jsou turistickou atrakcí města. První rozsáhlé sady byly vysázeny v roce 1949 na zpustlých a opuštěných pozemcích, které patřily odsunutým Němcům. V šedesátých letech minulého století zde rostlo 50 tisíc stromů, jejich majitelem byly čokoládovny a ročně se sklidilo až 250 tun mandlí. Po roce 1989 z ekonomických důvodů začaly čokoládovny mandle dovážet a sady opustily. Od roku 2004 se o 1200 stromů mandloní ve dvou sadech stará město Hustopeče. První sad s rozhlednou je na Starém vrchu a druhý sad v lokalitě Kamenec. Oba sady propojuje naučná stezka s informačními tabulemi.

Přírodní památka Přední Kopaniny se nachází v blízkosti mandloňových sadů a slouží k ochraně stepních trávníků a křovin, vzácných druhů rostlin, hmyzu a ptáků. Některé části území jsou pravidelně koseny, některé části zůstávají bez zásahu. Více než stromy mandloní mne více oslovila divoká krajina. A jak náramně chutnal ráno usmažený kuřecí řízek na prosluněných terasách.

Zvu vás do fotogalerie na krátkou procházku městem Hustopeče a jeho okolí, jen ten řízek vám nenabídnu.

Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Čípová
Děkuji všem za milá slova. Jsem ráda, že jsem se s vámi mohla podělit o své dojmy. Naše putování pokračovalo v Mikulově, to bude další můj tip na výlet. Ještě jednou děkuji.
Věra Lišková
Krásné, nikdy jsem rozkvetlé mandloně neviděla.
Alena Tollarová
Požehnaný kraj, kde zrají mandle! Procházela bych se tam asi jako v Jiříkově vidění a na tu rozhlednu vystoupala. Pěkný tip!
Marta Nosková
Aničko, pěkně napsané a fotky kouzelné! Jak je vidět, počasí vám přálo. Díky za tip na výlet.
Alena Vávrová
Hezké připomenutí! Přes Hustopeče jsme před lety jezdívali na Moravu k přátelům k Břeclavi. Pamatuji si ten moderně pojatý kostel. O mandloňových sadech však čtu poprvé až nyní, díky Ančičko.
Zuzana Pivcová
To je zvláštní, víc jak 40 let si pamatuji, že mi na jazykové škole říkala jedna žákyně, že se narodila v Hustopečích, a já jsem vůbec nevěděla, kde to je. To je ale hezká krajina, díky!
Naděžda Špásová
V Hustopečích jsem před pár lety byla, dokonce jsme tam spali. Navštívili jsme i ten zvláštní kostel. Květy mandloní jsou krásné a hezké jsou i ostatní fotky.
Jana Šenbergerová
Tak jsem si právě vzpomněla, že jsme byli v Hustopečích ve sklípku. Po prohýřené noci, kdy jsme si k výbornému vínku dávali stejně výborné řízečky, jsem zašla na náměstí, kde mě upoutal ten zvláštní kostel. O mandloních jsem neměla ani potuchy. Díky, žes mi to místo tak hezky slovem i obrazem připomněla a přiblížila.
Marie Ženatová
Aničko moc děkuji za krásné povídání a nádherné fotečky mandlońových sadů...
Jitka Hašková
Moc pěkné a zajímavé.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...