Autorce příběhů o lvici Else přirostla k srdci krajina kolem Budišova
FOTO: Petr Žižka

Autorce příběhů o lvici Else přirostla k srdci krajina kolem Budišova

13. 4. 2017

Asi málokdo by si troufal říci o autorce příběhů o lvici Else, že poznala málo krásných míst. Spisovatelka Joy Adamsonová procestovala Evropu a nový domov našla v africké divočině. Tam vytvořila své knihy, které se pak staly předlouhou k dojemným filmům, u nichž zaslzelo nejedno oko divákovo.

Přesto, že poznala kus světa, celý život vzpomínala na své dětství v okolí Budišova nad Budišovkou. A přesto, že se sem v dospělosti už nikdy nevrátila, považovala zdejší krajinu za nejkrásnější na světě…

Joy se sice narodila v Opavě, ale dětská léta trávila v osadě Seifenmühle, která leží na dně dnešní Kružberské přehrady. Mimochodem, praděd Joy Adamsonové, Carl Weisshuhn, je tím mužem, který nechal vytesat ve skalách kanál, aby voda z řeky Moravice proudila do nedalekých papíren v Žimrovicích.

Dnes je toto vodní dílo národní technickou památkou, kterou obdivují turisté. Tak malebná, že i autorka silného příběhu z africké divočiny na ni nezapomněla, je tedy krajina kolem Budišova nad Budišovkou, města na hranici Moravy a Slezska. O co krásnější je tu příroda, o to těžší byl život lidí v minulosti. Město poznamenaly válečné vřavy, požáry a nemoci.

Sedím na kopci a dívám se na místa, kde se odehrála jedna z nejznámějších bitev mezi pruskými a rakouskými vojsky. Stalo se to na planině sevřené okolními kopci. Kdo ví, jak tenkrát vypadaly zdejší lesy, ale fantazie pracuje naplno a tak právě na okrajích lesa určitě stáli rakouští vojáci…

Je druhá polovina osmnáctého století, pruský král Fridrich II obléhá strategické město Olomouc. Docházejí mu zásoby a tak se z Pruska vydává na pomoc konvoj s proviantem a žoldem. Právě tady, u Budišova, Guntramovic a Bohušova si na 10 tisíc Prušáků počkal v té době už generálmajor Laudon se šesti tisíci císařskými. Boj trval několik dní a Laudon zvítězil. Pruský král se pomoci nedočkal a s nepořízenou od Olomouce odtáhl. Lípa na kopci se nazývá „zlatá“. Vojáci si prý v jejich kořenech zakopávali zlaťáky. Ernst Gideon von Laudon byl necelý měsíc po bitvě povýšen – stal se polním podmaršálkem. Dnes tudy netáhnout pluky ani rakouských ani pruských vojsk.

Přestože si toto místo oblíbili turisté, ani oni tady netáhnou v nekonečných konvojích. Je tady spíše klid na to, aby člověk mohl rozjímat a přemýšlet o krajině a o lidech, které ta krajina poznamenala. A třeba i o životě Joy, v níž tato místa formovala lásku k přírodě. Krajina je tu opravdu famózní – horizont netvoří žádné ostré křivky, je to spíše taková vlnovka táhnoucí se horizontem.

Za návštěvu stojí muzeum břidlice, která dávala lidem v tomto drsném kraji obživu. Barokním skvostem je kamenný most se sochou svatého Jana z Nepomuku a historii vypráví nejen kostel Nanebevzetí Panny Marie, ale též historický hřbitov, na kterém mimochodem odpočívají i prarodiče Joy Adamsonové, jejíž původní jméno bylo Frederika Viktorie Gessnerová.

 

cestování
Autor: Petr Žižka
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Dílo známé spisovaeelky znám, moc se mi její povídání o Else líbilo. Také jsem se přčed lety dozvěděla, že pochází z Čech, ale konkrétně odkud jsem nevěděla. Zase jsem se dozvěděla něco nového.
Eva Krausová
Tak to je pro mne novinka o spisovatelce J.A. - zajímavé a řekla bych skutečně malebné místo na rozjímání.
Hana Rypáčková
Malebné místo, nedivím se jí...
Svatava Páleníková
Tento kraj neznám, ale po vašem zajímavém vyprávění se tam určitě letos rozjedu. Děkuji.
ivana kosťunová
Tak to jsem tedy nevěděla, a díky za informaci. Fotky jsou skvělé.
Květoslava HOUDKOVÁ
V době, kdy byly tyto krásné filmy, nad spisovatelkou jsem moc nepřemýšlela, ale lvíčata- lvici bych snad brala i domů (místo kočky)- ještě,že se nevešla.
Zuzana Pivcová
Ačkoliv mám příběhy lvice Elsy ráda, a to i ve zfilmované podobě, tak vlastně jsem dodneška věděla jen o konci cestovatelky spisovatelky, nikoliv o jejím původu. Velmi zajímavý článek, díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...