O sexuálním a jiném harašení
Ilustrační foto: pixabay.com

O sexuálním a jiném harašení

19. 6. 2020

Nechci se chválit, ale byla jsem docela hezká holka. Sama jsem si to o sobě nemyslela, ale okolí mi to občas dalo najevo a občas pro mě dost nepříjemným způsobem. Obzvláště, když to bylo v práci.

Ani mě nenapadlo budovat na tom kariéru a využít toho ve svůj prospěch. Takže - sexuální harašení - jak se tomu pak začalo říkat.

Tehdy jsem ještě pracovala jako aranžérka, byla št'astně vdaná, matka dvou menších dětí... Odpoledne bude podniková schůze spojená s oslavou MDŽ. Je potřeba vyzdobit sál vhodným budovatelským heslem, praporem a nějakou tou květinou. Po vyslechnutí bláblá blá bude následovat módní přehlídka šatů, které ušily podnikové švadlenky a pak už vypukne všeobecné veselí a slavení slavného svátku. Sál jsme s kolegyní vyzdobily a čekání na odvoz jsme si zpříjemnily kafem. Přišla za mnou naše nadřízená paní Danuška s přáním, abych zastoupila za jednu "modelku," která onemocněla. Netušíc, co mi to přinese, jsem souhlasila.

Podnikový řidič mě zavezl domů, abych se mohla převléct z obyčejného a pracovního oblečení. Neměla jsem totiž původně v úmyslu se oslav zůčastnit. Vzala jsem si nějaká svoje malovátka a plesové střevíčky. Pak se jelo do kadeřnictví. Tam mi udělali novou krásnou hlavu i s "fasádou." Ti, kdož mě znali, mě vídali v riflích a pracovním plášti umolousaném od barev a lepidla, bez makeupu a s účesem, jak mi narostl, mě sotva poznávali. Oblékli mě do hezkých šatů a já si hrála na modelku. Klepala se mi kolena trémou, ale snažila jsem se projít placem rovně a s hlavou hrdě vztyčenou, jen se nehrbit a neškobrtnout. Poznámek, co dolétly k sluchu, jsem si nevšímala.

Ufff. Konečně je to za mnou a rychle domů. Čekají na mě děti s hlídací tetou, protože manžel musí oslavovat MDŽ se svými kolegyněmi. Ale ouha. Vrhli se na mě kolegové, které jsem ani neznala, a zvali mě na panáky u baru a na tanečky. Utekla jsem zadním vchodem. A bylo po oslavách a po parádě. A byl to počátek mého konce u tohoto podniku. Brzy jsme se totiž dočkali vzácné navštěvy v naší aranžovně, kterou jsem vedla. Sám pan ředitel přišel na kontrolu, snad tam byl poprvé. Nevím, co kontroloval, pokýval hlavou a vypadl. Hned nato, ač jsme plán splnily, jsme byly bez prémií, ač byl plán splněn víc, než kdy jindy. Zdůvodněním se nikdo nenamáhal. Šla jsem se zeptat naší nadřízené a ta mě s potutelným úsměvem poslala k řediteli. Madam, důležitá sekretářka, mě ohlásila a já byla přijata. Na pokyn šéfa rozsvítila nad dveřmi nápis "Nerušit" a přidala kyselý úšklebek. Pan šéf mi blahosklonně nabídl posezení na svém klíně a pak že se snad se mnou bude bavit. Měl nejmíň sto let a kilo a nebyl můj typ a neměl ani šarm.

Vyjela jsem z ředitelny jak namydlený blesk, rudá studem a bílá vzteky. Prémie jsem neukecala ani náhodou. Naopak. Následovala velká inventura ve skladu materiálu. Ředitel vyňal z účetnictví podklady k fakturaci a mně chtěl inventurník dát k úhradě vykázaný, leč neproplacený materiál. Naštěstí jsem měla ode všeho kopie a mohla prokázat nevinu. Pochopila jsem. Buď si sednu říďovi na klín, nebo na mě nakydají špínu. Podala jsem výpověď a šla pracovat jinam. Nastoupila jsem na nové místo. Na ČSD.  Ale i tam byl náčelník stanice chlap s choutkami. A situace se skoro opakovala. Musela jsem se naučit vybruslit z toho a neutíkat. Všude se totiž najde někdo, komu haraší, ať už na věži nebo v kalhotách, nebo tam i tam. Jak? O tom zase někdy příště, jestli budete chtít...

 

Můj příběh vztahy a sex
Hodnocení:
(4.4 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marta Badalcová
V kanceláři jsem se nahnula přes stůl ke kolegyni v tom okamžiku vstoupil ředitel a sáhl mi mezi nohy,dostal takovou po hubě že se mi pak klaněl div ne k zemi,vůbec jsem se nebála i když to byl soudruh až na půdu,záleží na nás samotných co komu dovolíme
Ilona Erika Kolář
Já bych mohla o sexuálním harašení vyprávět, že by to vydalo na celou knihu.
Marie Schmídová
Pěkně napsané,bohužel tak to bylo,je i asi bude.Omlouváme se za jedničky,patří tam pětky.
Soňa Prachfeldová
Harašení jsem nezažila, jako podřízená, ani jsem neharašila jako nadřízená. Je to odporné, zneužívat svého postavení.
Marie Doušová
Zažila jsem si něco podobného a mohu říci , je to velmi nepříjemné a není se jak bránit ,než odejít.
Danka Rotyková
Nezažila jsem obtěžování nebo něco podobného, ale pouze příjemný zájem mužů, kteří se mnou pracovali. A někdy byli i o dost starší. Vždy se chovali slušně a docela galantně. Měla jsem štěstí. Bohužel, po revoluci už to nějak vyšumělo. Začali jsme všichni spěchat a hledět, aby jsme obstáli.
Olga Škopánová
Myslím, že dneska už by paní měla zastání a problémy by měl pan ředitel ono i to harašení je k něčemu dobré.
ivana kosťunová
Ve svých bývalých pracovištích jsem pracovala v ženských kolektivech a harašit nebylo s kým. Vidím, že jsem o hodně přišla- co se dá dělat, už to nedoženu :))
Zuzana Pivcová
Ráda jsem si přečetla tento Věřin starší příspěvek a vidím u svého tehdejšího komentáře chybu v datu. Spartakiáda se spartakiádním vrahem nebyla 1984, ale až 1985. Harašení je protivné. Nejsem sice jako Američanky, které po 30 - 40 letech udávají režiséry atd., že je obtěžovali. Také jsem tak nikdy nebrala kolegy, s kterými jsem byla v kamarádském vztahu, že by mě pohledem či dotykem obtěžovali. Spíš, jak říká pan Antonín, je mizerné, když někdo zneužívá svého postavení. I na jazykové škole v Budějovicích jsem měla kolegyni, zcela nenápadnou a spíš ostýchavou mladou ženu, která musela odejít z předchozího pracoviště kvůli zástupci ředitele. Ten ji obtěžoval, a když neuspěl, neustále ji šikanoval.
Jana Šenbergerová
Postrádám nějaké příště. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%