Zámek Hošťálkovy u Krnova
Foto: autorka

Zámek Hošťálkovy u Krnova

18. 4. 2017

Krnov leží blízko polských hranic a západně za ním jsou vesničky, bývalé Sudety, vysídlené a znovu osídlené. A na to doplatil zámek v Hošťálkových. Po válce vyrabovaný, pak celé roky sloužil jako domov pro 150 postižených žen, po nové představě o sociálních službách prázdný, a před 10 lety prodaný rodině z Třince prý asi za 2 mil. Kč. A před rokem majitelé začali s otvíráním a prezentací zámku.

Jeden takový den byl včerejší. Při prvním otevření se přišlo podívat prý 1 100 lidí. Včerejší návštěvu jsem si nenechala ujít, vždyť jsem kolem jezdila k babičce a dědovi několik desetiletí. Zámek čekají ještě roky oprav a investic. Ale nádherná kaple Nanebevzetí Panny Marie se zachovala v plné kráse, stejně jako schodiště do druhého patra. Součástí zámku byla i prohlídka půdy s rekonstruovanými řadami komínů. Podle průvodkyně z bruntálského muzea je to nejzachovalejší zámek regionu. A protože byl včera mimořádně chladný den, čekal nás čaj nebo káva a výborné kousky velikonočního věnce.

Akorát se ještě nekamarádím s fotkami přenesenými z mobilu do PC, nemohu tedy poskytnout prezentaci. Ale snad to někdy doženu.

výlet
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Pardová
Díky za tip na výlet. Člověk cestuje po světě a nezná to, co je za humny.
Alena Vávrová
Také moc ráda čtu o záchraně další památky u nás.
Soňa Prachfeldová
To potěší, že se památky opravují, kolik jen vzniká i spolků na záchranu objektů, moc jim fandím. A na ty fotky se paní Heleno těším
Hana Rypáčková
Taky jsem za opravy ráda, ale znám jen ty blízké. Lepší domov postižených než statek, takové zámky dopadly nejhůř....
Jana Šenbergerová
Díky! I když je to v našich končinách, nikdy jsme tam nebyli. To je dobře, že se na opravách pracuje. Je to rozsáhlá budova a bylo by škoda, kdyby z ní byla ruina.
Elena Valeriánová
Před několika lety jsme se cestou z Krnova vydali právě přes Hošťálkovy. Byla jsem unešená krásou tamního zámku a celá ve smutku z toho, jak se z něj pomalu stává ruina. Dokonce jsem měla štěstí, že mě nějaký pán vzal i dovnitř. Ta kaple je překrásná. A ty osudy postižených žen musely být více než trpké. Určitě se tam ještě někdy podívám. Kéž by se zámek podařilo zachránit. Pani Heleno moc Vám děkuji za připomenutí.
Zuzana Pivcová
Je spousta menších zámků, které byly hodně zdevastované a dnes se teprve zpřístupňují veřejnosti. To je dobře.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.