Internet a Vy, 14.díl: Jak si založit blog?
Ilustrační foto: pixabay.com

Internet a Vy, 14.díl: Jak si založit blog?

18. 4. 2017

Máte něco, co vás zajímá a rádi byste svůj zájem předvedli někomu jinému? Nehcete psát jen na portál i60, ale chtěli byste mít své vlastní stránky? Založte si blog. Co to ale vlastně je?

Blog je webová stránka, na kterou jsou vystavovány napsané články od jednoho či více autorů. Zajímá vás například příroda a myslíte si, že byste mohli světu předvést něco zábavného nebo se sami chcete něco naučit a ještě k tomu vzdělat ostatní lidi? Blog vám s tímto rozhodně pomůže, pojďme se podívat, jak si tedy můžete založit blog.

Už jako malá jsem milovala psaní a stránka, kterou jsem používala na psaní mých článku, se nazývala Blog.cz. Prostřednictvím této stránky si můžete bezplatně vytvořit svůj vlastní blog, na který budete publikovat svoje články. Jak se to ale dělá? To si hned povíme!

 

1.png

 

Nejprve si musíte nalézt stránku Blog.cz. Úvodní stránka bude vypadat přibližně stejně jako na obrázku nahoře. V pravém horní rohu se nachází oranžové tlačítko s nápisem Založit nový blog. Klikněte na toto tlačítko, které vás přenese na novou stránku, kde musíte vyplnit údaje jako například jméno blogu. Poté, co vyplníte všechny potřebné údaje, klikněte na další oranžové tlačítko Založit nový blog.

Po tomto kroku je vám na email zaslána zpráva, kde máte aktivační odkaz spojený s vaším blogem a přihlašovací jméno. Běžte tedy do svého mailu a klikněte na odkaz, který vypadá například takto: http://blog.cz/potvrdit-email/f1c040dede43fa6e9505370795f7fd6afdcceda4/kristynasturmova@gmail.com. Po kliknutí na tento odkaz se dostanete zpět na stránku blogu, kde do zeleného okénka s nadpisem Přihlášení do Blog.cz vyplníte své údaje. Poté už jen kliknete na Přihlásit a blog je na světě.

Na další stránce, která se vám zobrazí, si můžete vybrat titulek pro svůj blog a základní vzhled blogu. Poté, co na této stránce kliknete na tlačítko Uložit, jste automaticky přesunuti na stránku, kde už můžete začít psát svůj článek. Blog.cz však není jediná stránka, přes kterou si můžete založit svůj blog.

Další velmi oblíbenou stránkou je Blogger.com, která vypadá následovně:

2.png

 

Pokud si chcete vytvořit blog na této stránce, stačí kliknout na tlačítko Vytvořte si vlastní blog. Pokud již máte účet u gmailu, zakládání tohoto blogu pro vás bude podstatně snazší. Postup k založení gmailu jsem vám již jednou popisovala v článku na téma YouTube, takže pokud byste si nevěděli rady, rozhodně se na tento návod podívejte. Dále si vyberete, jestli chcete účet google+ nebo bloggerský. Klikněte na variantu, kterou jste si vybrali, vyplňte kontaktní údaje na nově zobrazené stránce a klikněte na Vytvořit profil. Dále si ke svému účtu můžete vybrat fotku, ale není to nutnost. Nakonec kliknete na tlačítko Pokračovat do Bloggeru. Zde se vám ukáže okénko Vytvořit nový, na které kliknete, vyplníte název blogu, jakou chcete mít u vašeho blogu webovou adresu a základní vzhled stránky a kliknete na Vytvořit blog. To vás přesune na novou stránku, kde už stačí pouze kliknout na tlačítko Nový příspěvek a nezbývá vám nic jiného než začít psát.

Tak jsme to dnes opět společně zvládli a příště si ukážeme, jak svůj blog můžete designově upravit. 

 

 

Internet a Vy
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%