Mobilní telefonní signály zpřesní předpověď počasí
Ilustrační foto: pixabay.com

Mobilní telefonní signály zpřesní předpověď počasí

20. 4. 2017

Meteorologové se už dlouho snaží předpovídat bouře a záplavy na úrovni ulic a čtvrtí. Pokrok v této oblasti může přinést rozšiřování mobilních telefonních sítí. Integrace nových dat do současných modelů předpovědí počasí by mohla podle vědeckého magazínu Nature zpřesnit varování před povodní či předpověď bouří.

Moderní meteorologické služby by tak mohly využívat i rozvojové země, pro něž bývají běžné systémy monitorování počasí finančně nedostupné.  

Princip použité technologie se opírá o mechanismus rozptylu a pohlcování mikrovln ve vodě. V roce 2006 vědci prokázali, že lze odhadnout, kolik srážek spadne v určité oblasti, porovnáním změny síly signálu mezi komunikačními body. Hlavní překážkou pro výzkumníky dosud byl přístup ke komerčním signálům společností vyvíjejících mobilní telefony, ale i na tomto poli pomalu dochází k pokroku. Společností a vědeckých týmů, které se zmíněné problematice věnují, přibývá. Nejnověji se objevila malá americká společnost ClimaCell z Bostonu. Tato firma o 12 zaměstnancích tvrdí, že na základě integrace dat z mikrovlnných signálů a dalších meteorologických pozorování dokáže poskytovat předpovědi počasí s velmi vysokým rozlišením – až na úrovni ulic – tři hodiny dopředu a dala si za cíl během šesti měsíců poskytovat předpověď šestihodinovou. Působit začíná ve Spojených státech a dalších vyspělých zemích, ale ještě v tomto roce se plánuje přesunout do rozvojových zemí včetně Indie.

Jak píše Nature, významnou konkurenci pro ni představují výzkumníci v Evropě a Izraeli. V posledních několika letech prováděli testy na úrovni zemí i měst a nedávno vytvořili konsorcium pro podporu zmíněné technologie s využitím otevřeného softwaru (tedy počítačového softwaru s otevřeným zdrojovým kódem, tzn. s kódem dostupným technicky i licenčně – pozn. red.), jehož koordinátorem je Aart Overeem, hydrometeorolog z Královského nizozemského meteorologického institutu v De Bilt. V současné době konsorcium žádá Evropskou komisi o uvolnění téměř 5 milionů eur na vytvoření prototypu systému monitorování srážek, který by nakonec mohl být zřízen v celé Evropě a Africe. „Existuje mnoho důkazů, že tato technologie funguje, ale stále ji potřebujeme testovat ve více regionech s velkými soubory dat a různými sítěmi,“ vysvětlil Overeem.  

Naděje (nejen) pro Afriku
Konsorcium evropských a izraelských vědců má na svém kontě již několik úspěšných projektů. Například v roce 2012 Overeem a spol. ukázali, že tuto technologii lze aplikovat na úrovni jednotlivých zemí s využitím komerčních mikrovlnných dat v Nizozemí. A v roce 2015 švédský meteorologický a hydrologický ústav (SMHI) se sídlem v Norrköpingu spustil prototyp projektu „mikropočasí“ v reálném čase v Göteborgu: každý den v tomto městě ve spolupráci s telekomunikační společností Ericsson a mobilním operátorem provádí kolem 6 milionů měření; výsledkem je odhad srážek minutu po minutě při rozlišení 500 metrů. Podle názoru hydrologa z SMHI Jafeta Anderssona göteborgský projekt pomohl urychlit vývoj technologie. Poznamenal, že mikrovlnné údaje například často srážky nadhodnocují, a to až o 200 –300 procent.

Výzkumníci nicméně vypracovali způsob, jímž lze tuto vadu odstranit, aniž by bylo nutné spoléhat se na referenční měření ze srážkoměrů nebo pozemních radarů, k nimž pro jejich finanční nákladnost nemají přístup rozvojové země. Nová technologie již přitahuje zájem v Africe. Předpověď počasí založená na mikrovlnných signálech podle slov členky konsorcia Marielle Gossetové, hydroložky z Francouzského institutu pro rozvoj výzkumu v Toulouse, poskytuje rozvojovým zemím systém podobný konvenčnímu, ale za méně peněz. Skupina vedená M. Gossetovou už v roce 2012 demonstrovala ověření konceptu v Burkině Faso, později pak i v dalších zemích včetně Nigeru.

Díky spolupráci s francouzským telekomunikačním gigantem Orange a finanční podpoře od Světové banky a Organizace spojených národů tento tým může doufat, že letos expanduje do Maroka a že začne používat mikrovlnné údaje v reálném čase v Kamerunu. Klíčovým faktorem je stále jednodušší přístup ke komerčním mikrovlnným datům. Výzkumníci konstatují, že telekomunikační společnosti začínají vidět hodnotu jejich uvolnění. Konsorcium nyní plánuje vytvoření centrálního úložiště pro zpracování informací. Dále vědci doufají, že vytvoří model, který umožní hladké partnerství s průmyslem. „Myslím, že tyto dveře se právě chystají otevřít,“ poznamenal J. Andersson.

Nature počasí věda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Mirek Hahn
Zajímavé... Blýská se na lepší časy. Je obdivuhodné vedlejší využití už stávající technologie. Tzn. malé náklady a rychlá aplikace. Zejména užití otevřeného zdrojového kódu zaslouží uznání, systém pak mohou zlepšovat a rozšiřovat nezávislí programátoři. Výjímečná aktivita. Na druhou stranu, jestli si zvykneme na tak spolehlivé a detailní informace o tom, kdy bude pršet...., budeme už úplnými skleníkovými květinkami :-) Ale chápu, že primární využití to má mít v oblastech třetího světa, kde jsou nedostatečné systémy varování a kde dochází k velkým živelným pohromám v důsledku počasí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%