Svátek "Pálení čarodějnic"
ilustrační foto: pixabay.com

Svátek "Pálení čarodějnic"

28. 4. 2017

Asi už každá z vás jednou dostala pozvánku na tzv. "Slet čarodějnic". Pálení čarodějnic bývá vždy v poslední dubnovém večeru a stalo se lidovým zvykem po celé naší zemi. A tak si určitě každá z nás opráší koště a nezapomene přiletět k obřadu.

Noc ze 30.dubna na 1.května je dodnes živý a velmi starý lidový svátek. Zřejmě pochází ze starobylého keltského svátku Beltine. Oblibu a význam tohoto svátku nedokázal zlomit ani vliv germánské kultury či křesťanství. To si ho trochu přizpůsobilo církevním potřebám. Beltine znamená v překladu "oheň".na uctění slunečního boha Belena - učitele druidů a jejich ochránce. Dalším obyčejem je pak tradiční stavění májek,.které se ozdobí barevnými stuhami. Dodnes stavění májky je výsadou svobodné mládeže, hlavně na vsích.

Beltinská noc byla také i nocí milenců, ale také naopak. Během této noci se mohl pár také rozvést. Keltská manželství uzavíraná 1. srpna bylo možno po uplynutí necelého roku ukončit. Z této doby také pochází zvyk líbat se na prvního máje pod rozkvetlou třešní, břízou i jiným stromem a zdobit své příbytky rozkvetlými květinami a větvičkami. 

Možná, že si vzpomenete na různé starší filmy, kde se tématika  okolo pálení čarodějnic  vyskytuje. Mě nejvíc oslovila  verze Babičky, natočená v roce 1971, kde část filmu s názvem "Májové tance" je věnována 30.dubnu, kdy ještě zdravá a veselá Viktorka v podání herečky Libuše Geprtové skáče přes zapálenou vatru. Také jsou vidět zapálená smolná košťata, která se vyhazovala do vzduchu, a to, aby srazila létající čarodějnice.

Naši předci byli velmi pověrčiví a věřili v magickou moc právě této noci. Zlé síly jsou prý během ní ještě silnější a právě v onen čas se čarodějnice slétávají na svůj noční sabat, vedený samotným dáblem,  kde rokují, jak lidem během roku mohou ubližovat. Úkolem každé správné hospodyně  bylo zabránit nekalostem a nepravostem čarodějnic i dábla. Na ochranu musely být dveře opatřeny křížem. Dům pak byl vykropen svěcenou vodou. Před vrata domu i chléva se položila řezanka a vyrýpnuté drny, do kterých se zapichovaly ostré trny. Čarodějnice, která by pak chtěla vstoupit, poranila by se. I muži se do boje s čarodějnicemi zapojili, a to tím, že na návsi práskali bičem, stříleli z pušek a hlavně chránili zapálenou vatru..

Bohužel církevní inkvizice pochopily očistnou moc ohně příliš doslovně. Jako prostředek k vymýcení zla. .V loni na setkání íčkařů jsme někteří z nás navštívili zámek ve Velkých Losinách .Na tomto zámku probíhalo nejvíc čarodějnických procesů .V 17. století na Šumpersku a Jesenicku byla upálena cca stovka lidí. Vypráví o tom film "Kladivo na čarodějnice" režiséra Otakara Vávry,  natočený na motivy stejnojmenného románu od Václava Kaplického, kde v hlavní roli inkvizitora Bobliga si zahrál Václav Šmeral. Film byl natočen v roce 1969.

Poslední čarodějnice v Evropě byla upálena koncem 18. století ve Švýcarsku. Dnes na zapálených hranicích si za jásotu přihlížejících pochutnává oheň jen na figuríně odporné babizny ve špičatém klobouku a stoupající kouř odnáší temné síly.

Ještě mě vždy zajímalo, proč se také této noci říká "Filipojakubská", když Filipové a Jakubové mají svátek v jiné dny? Na počátku 20.století totiž obě jména podle starého českého kalendáře slavila svůj svátek 1. května. Ten se později stal už jen Svátkem práce.

V Čechách i na Moravě jsou tradiční místa, kde prý určitě čarodějnice o Valpuržině noci najdete, protože se tam slétávají. Je to brdská hora Plešivec, na Chodsku Haltrava, Beskydy, Petrovy kameny v Jeseníkách, Třístoličník na Šumavě. Nevím, zda je to pravda. Nikdy jsem na těchto místech v noci 30.dubna nebyla. 

Přeji  všem "čarodějnicím" dobrý let a šťastný návrat.

  

 

 

 

tradice
Hodnocení:
(4.9 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Letos společně Mont Everest nepoletíme? Evko a Maruško- hoďte sem : Má má malýho... :-)
Zdenka Jírová
Jsem moderní čarodějnice a chtěla jsem kolegyně "oslnit" zbrusu novým létacím vysavačem. Dcera mi ho objednala na netu, přišel, ale bohužel nešel, tak šel zpět. Teď čekám na nový, ale asi to 30.dubna nebude, tak opráším starý mop a přiletím na něm.
ivana kosťunová
Máj jako měsíc lásky je mi sympatičtější, čarodějnice nemusím.
Jana Šenbergerová
V Horách se už po 17. koná zrovna dnes Pálení čarodějnic a zahajuje se turistická sezona. Letos byla akce moudře včas přesunuta pod střechu zdejšího sanatoria. Sejdou se tam čarodějnice a čarodějové všech věkových skupin, bude vyhlášena nejzdařilejší maska a malí i velcí si mohou zaskotačit na diskotékách - dětské a pro starší a pokročilé. Tentokrát se ale nezúčastníme.
Jarmila Komberec Jakubcová
Ani se oslav pálení čarodějnic letos nezúčastním. ne že bych se bála, že mně upálí, jsme letos s Karlem v Plzni počasí je také špatné. mám trochu rýmu a nechci víc marodit.Dříve jsem ale vždy "čarodejnice slavila".
Naděžda Špásová
Jarmilko, tvé informační centrum nezklame. Je vidět, že máš přehled. Tenhle svátek nechávám mladším. U nás se stavěly májky. Já budu slavit 1. máje, to se narodil náš synek.
Anna Potůčková
Hezký článek. U nás mělo být pálení čarodejnic dnes v 16 hodin, a kvůli nepříznivému počasí se akce bude konat v neděli ve stejný čas.
Mirek Hahn
Musím potvrdit, že této noci jsou zlé síly opravdu silné ! V jinošském věku jsem na Čarodějnice několikrát dopadl hrozně, díky zlým silám. ( slyšel jsem i alternativní vysvětlení, že je to důsledkem vypití šesti piv a půl litru rumu, ale kdo by takové hlouposti věřil...) Raději se o Čarodějnicích držím zpátky...
Zuzana Pivcová
Zase jeden z pěkných informativních článků, které mám ráda!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.