Jak k nám vtrhla velká voda 3
Foto: archiv autorky

Jak k nám vtrhla velká voda 3

30. 4. 2017

A je tady nedělička neděle, vyskočíme z postele!

Jo, houby vyskočíme, žádné skákání, pěkně pomaloučku, polehoučku, přece jen už jsme obě trochu křupavé, takže musíme opatrně posunovat.  Nezbytná ranní údržba, obvyklá snídaně, vyprané zapopelené gatě se suší na terase, a tak než uschnou a Zdendula se odebéře zpět do Prahy, chystáme, tedy já chystám oběd, ona dělá inventuru fotek, zmeškaných mailů a zpráv.  Po včerejší vydatné svíčkové byl dnes oběd téměř dietní, jen narubáky, tj. řízky na ruby s bavorským salátem.

Odpolední kávu v altánu na zahradě nám zpestřila moje dvouletá pravnučka, takže to spíš bylo malé fitness studio místo siesty. Dítko totiž neposedí, a tak jsme se dost naběhaly.

Zdenča také musela zvizitýrovat zahradu i moje skromné obydlí, pořídila si ze zahrady nezbytnou fotodokumentaci, nevynechala ani synovu dílnu, která ji nadchla natolik, že prohlásila něco o stěhování své maličkosti k nám.

Tak rozzářené oči u ženské v tak ryze mužském království jste ještě neviděli. Zdenina svítila jak lampiónek. Nadšení projevovala nad každou částí dílny (syn to má totiž pečlivě rozdělené na části, podle druhu činností). K vytržení ji přiváděla vrtačka na stojanu, bruska, svářečka, všechna možná udělátka. U části, určené pro práci se dřevem, se rozjásala nejvíc. Objevila tam totiž velmi starý originální truhlářský ponk, což ji vrátilo do vzpomínek na dětství, protože stejný míval její dědeček a ona v jeho dílně trávila svá učňovská léta (byly 4 holky, a tak která o něco projevila zájem, byla v tu ránu přijata do učení a Zdenče dřevo učarovalo). Tak jsme si trochu zavzpomínaly na dávná léta (abyste si nemysleli, že jsme už staré, to ne, jen máme v sobě naakumulovaných už asi 50 let mládí) .

Naše malé kvítko z čertovy zahrádky nás ovšem dlouho vzpomínat nenechalo a prohánělo nás po zahradě, až se z nás kouřilo. Ale jako vždy se potvrdilo moje krédo, že všechno špatné je k něčemu dobré, a tak, ač obě splavené honičkou za malou Deniskou, utrpěly jsme úspěch v podobě nabídky na přepravu  Zdeňulky s příslušenstvím na autobusové nádraží od Denisčiny maminy (další mé vnučky), což je z našeho konce Kladna prostřednictvím MHD dost problematické.

Nevím sice, jestli ta její ochota pramenila z vděčnosti, že jsme Denisku zabavily a ona si konečně mohla vypít jednu kávu teplou, nebo protože se nás obou chtěla rychleji zbavit, ale i tak jsme její nabídku s radostí přijaly. 

Tak jsme se přesunuly zpět do domu, sundaly opět bělostné kalhoty ze sušáku, doufajíce, že už je Zdenča nestačí do svého odjezdu vyřadit z provozu, a ta začala balit kufry. No, tedy kufry ne, jen tu svoji veledůležitou kabelu s kartáčkem na zuby, vlastně bez něj, anžto, jelikož a protože si ho tu moje milé JÁ nechalo na příště, protože, uznejte, převážet ho neustále sem a tam, to se pronese.

S kabelou a baťůžkem, v pevné víře, že ho snad milá Zdeňulinka už nikde nezapomene, usadily jsme ji s vnučkou do vozidla, ač nerady, rozloučily jsme se a bohyně lásky odfrčela směr autobus do Prahy.

Žádný smutek z rozloučení nenastal, protože jsme obě věděly, že tenhle víkend nebyl náš poslední, a já navíc vím, že proti Zdeničce neexistuje obrana, proti ní nepomůže ani protitankový zátaras, neboť tuhle velkou vodu nic nezastaví. Takže nás čekají ještě mnohé uchechtané víkendy a vy všichni můžete jen litovat, že u toho nemůžete být taky.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helenka Vambleki
Přeji ještě hodně pěkných společných chvilek!
Marie Ženatová
Malé děti jsou naše největší dobíječe baterek, sama to mám vyzkoušené na svých vnoučátkách... Přeji Vám i nadále moc a moc radostí se všemi Vašimi milými...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%