Vlašťovičníkový olej - účinný prostředek proti klíšťatům
Foto: autor

Vlašťovičníkový olej - účinný prostředek proti klíšťatům

12. 5. 2017

Většinu volného času trávím v přírodě, buď v lese, na rybách nebo na zahradě, s klíšťaty se zde setkávám od jara do podzimu. Již několik let používám jako účinnnou ochranu přírodní prostředek vlašťovičníkový olej. Oproti prodávaným a drahým chemickým prostředkům, které jsou mnohdy neúčinné a stojí nemalý peníz, tento prostředek opravdu zabírá a nestojí vás nic. S úspěchem používám i na psa, kde je účinnější než drahé obojky proti klíšťatům, z kterých látka brzo vyprchá.

Vlašťovičník větší - Chelidonium majus - zná asi každý. Nejznámější použití vlašťovičníku v lidové medicíně je potírání bradavic oranžovou šťávou z této rostliny. Vlašťovičník je hojně rozšířená vytrvalá, jedovatá, páchnoucí rostlina vysoká až 1 m, z čeledi makovité. Lodyha je válcovitá, plstnatá, nese střídavě lyrovité, peřenosečné, světle zelené listy. Nať na lomu roní jedovatou oranžovou, šťávu. Květy jsou drobné, žluté barvy, sestavené v okolíky. Plodem jsou jednopouzdré šešule. Roste na vlhčích půdách, nitrofilní stanoviště (větší obsah dusíku), většinou rumiště, podle cest, plotů, zahrady atd. Je rozšířený v celé Evropě, pochází ze Středozemí, vyskytuje se i v Severní Americe, kam ho přivezli v 17. století přistěhovalci pro jeho léčivé účinky.

Květen je doba, kdy se vlašťovičník sbírá. Natrhám celé rostliny, které doma nastříhám na malé kousky a napěchuji do skleniček a zaliji slunečnicovým olejem, který se mi osvědčil, aby byla nať s lístky celá ponořená. Uzavřu a postavím na slunné místo, kde nechám 14 dnů. Po 14 dnech olej sliji, do staré punčochy dám nať s lístky, vymačkám zbytek oleje, naliji do malých skleniček, uzavřu. Když jdu třeba do lesa, potřu ruce k loktům, krk, nohy ke kolenům i obuv. Psovi vetřu pár kapek na hlavu, břicho a boky. Mohu říct, klíště jsem neměl 18 let a u psa ojediněle, olej jsem připravoval i pro známé, dnes si ho vyrábějí sami a nenechají na něj dopustit. Vzpomínám si, že recept byl uveřejněn někde v prvních číslech časopisu Meduňka. který se zabývá bylinkami, alternativní medicinou, netradiční léčbou atd.

Podobně si připravuji olej z třezalky tečkované - Hypericum perforatum, který je výborný na spáleniny, sbírám asi 20 druhů bylinek, z kterých připravuji různé čaje, které používám v zimním období a zjara, kdy moje oblíbené bylinky nerostou. 

Na závěr jedna rada, pro ty, kdo nemají k vlašťovičníku důvěru. V mládí jsem byl u armády, tehdy ČSLA, jako průzkumník, povinná 2letá vojenská služba (1980-82), sloužil jsem na západním okruhu a psovodi dávali psům do jídla tablety Pangamin (pivovarské kvasnice), klíšťata a jiná havět nesnášejí vitamín B, který Pangamin obsahuje, odpařuje se z kůže. I dnes se dá Pangamin koupit v lékárnách, opět velmi účinná ochrana proti klíšťatům, jak pro nás, tak pro naše čtyřnohé kamarády.

příroda
Hodnocení:
(4.7 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Stejskalová
Škoda že jsem to nevěděla dřív. Na bradavice je výborný. Snad bude fungovat i teď v srpnu. Koupený přípravky jsou fakt drahý a účinek mnohdy nula.
Iva Radová
Díky za radu, je to zajímavé. Mám ale dotaz: když bych olej používala i pro psa a vetřela mu ho na břicho a boky, neublíží mu to, když si tu část těla olízne ( jedovatý vlaštovičník) ?
Elena Valeriánová
Já taky děkuji za radu. Uvítala bych i další bylinkové rady. Zítra budu trhat vlaštovičník a nakládat. Už jsme měli každý jedno klíště a stačilo.
Soňa Prachfeldová
Prima rada, zkusím. Prý se také může dát několik hřebíčků do Alpy, také působí
Marie Seitlová
Díky za velmi zajímavou radu.
Jana Šenbergerová
Na bradavice funguje vlaštovičník výborně, to mám vyzkoušené. Podaří-li se mi najít ho víc, vyrobím si i olej, jedno klíště už jsem letos "ulovila" v parku. Pangamin funguje dobře, ale mám problém s načasováním. Díky za dobrou radu.
Hana Rypáčková
Znám ho jen na bradavice.A zrovna jsem ho likvidovala na zahradě, snad ještě najdu dostatečné množství. Sbírám je ze psa, nezakousnou se ,ale lezou na něj .Dnes mi jedna paní doporučovala voňavku. To by psa kleplo.
Jitka Hašková
Dobrá rada. Vím, že čerstvý vlaštovičník funguje i na stařecké bradavice. Vyzkouším to i na ně. Je to snadněji uchovatelné.
Marie Ženatová
Díky za dobré rady...
Jarmila Komberec Jakubcová
Také se připojuji k poděkování za dobrou radu a zkusím si udělat. Myslíte, že by to fungovalo i na kocourka? Už jsem mu koupila dvě ampule a dala za krček a mám pocit, že už to zase vyprchává.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.