Poznáte tento kostel?
FOTO: autorka

Poznáte tento kostel?

22. 5. 2017

Tento kostel, rozkládající se nad jedním moravským městem, měl pohnutý osud. Jeho vznik je spojen s příběhem těhotné ženy, která před švédskými vojsky utekla na horu Boží Dar a prosila o přímluvu Svatou Pannu, byla vyslyšena a porodila zdravého syna. Ten pak v poslední vůli přikázal, aby byl na místě jeho narození zavěšen svatý obraz. Během deseti let byla zde vybudována kaple. V 19. století byl místo kaple postaven kostel. Bohoslužby se zde konaly až do roku 1955, pak byl zcela zdevastován a nakonec byl vyhozen do vzduchu a srovnán se zemí. Znovu byl postaven až po Sametové revoluci. A to za dva roky a pět měsíců. Jednou v roce se zde koná slavná Pouť tří národů. U kostela je postavený také klášter - poutní dům. Ke kostelu se dostanete po asfaltové silnici autem a nebo lesem křížovou cestou.

Fotohádanky
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Až teď se dostávám k našim Horám. Zuzko, zlato se tu kutalo hodně dávno, sportovně se tu ale dosud rýžuje. Hlavním produktem zdejších dolů, ve kterých skončila těžba v roce 1993, byla měděná ruda. Zlato a další kovy byly víceméně jen vedlejším produktem. :-) Pro většinu zdejších obyvatel má krásné okolí mnohem vyšší cenu.
Elena Valeriánová
Vidím, že hádanka byla snadná. Všem gratuluji. Jedná se o poutní kostel Panny Marie Pomocné (Maria Hilf) ve Zlatých Horách. Pokud do našeho regionu zavítáte, určitě stojí za návštěvu a má taky krásné okolí, stojí totiž prakticky v lese. Děkuji.
Mirek Hahn
Tak jsem se k tomu řešení konečně dohrabal....
Alena Tollarová
Eleno, Pouť tří národů byla zlatou nápovědou.
Naděžda Špásová
Nikdy jsem o takové pouti neslyšela a taky jsem tam nebyla. Ale našla jsem to rychle.
Jana Kovářová
Přesná nápověda, hodně napověděla Pouť tří národů. Jako dítě školou povinné jsem tam byla v ozdravovně.
Anna Čípová
Poznala jsem podle úvodní fotografie. Pamatuji si, že fotografii z tohoto místa měla na FD Zdenka Ž. a loni v září si tam udělala výlet skupinka přátel z íčka. Snad se nemýlím.
Zuzana Pivcová
Na první pokus mi pomohly ty tři národy. Název je podle naleziště rudy nebo se tu rýžuje? To mi určitě napíše Jana Š. :-)
Lenka Hudečková
Elenko, mám to, nápověda je super...a kostelík je krásný, doufám, že ho v létě uvidíme :-)
Jitka Hašková
Našla, dobrá nápověda, ale Boží Dar mate, já znám jenom ten v Krušných horách, ale toho se to netýká.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...