Hrátky s češtinou:  Jak "mluví" zvířata
Ilustrační foto: pixabay.com

Hrátky s češtinou: Jak "mluví" zvířata

23. 5. 2017

Setkali jste se někdy s termínem "onomatopoická slova"? Pokud jste se odborněji nezabývali češtinou, tak možná ještě ne, ale to nevadí. Stačí si říct, že to jsou slova, většinou citoslovce, která se svou podobou snaží zachytit nebo znázornit nějaký zvuk. Ať už projev živého tvora, třeba "Mňau, Haf, Píp", nebo i neživých předmětů při pohybu, třeba "Žbluňk, bum, cililink" a podobně.

A jak to tedy vyjádřit obecně slovesem? Co dělá tvor, když pronáší své "mňau"? No, jasně, komunikuje, ale ne naší lidskou řečí, nýbrž má na to svou speciální mluvu - mňouká.

Zkusíme se tedy podívat trochu na komunikaci živočišné říše? Je známo, že zvukomalebná slovesa mají i jiné jazyky, angličtina, němčina, určitě i další. Ale jak znám naši mateřštinu, dovedu si představit, že se její pestrobarevnosti i v této oblasti nic nevyrovná.

Tak tedy do toho. Ale rovnou podotýkám, že nemám Helenčiny schopnosti a trpělivost, takže nebudu hledat a zůstanu jen u toho, co mě právě napadá. A už teď vás požádám o nejrůznější doplňky.

Nejvíc samozřejmě "mluví" zvířata, a z nich zase nejvíc ta domácí. Ale možná to bude částečně tím, že je jim člověk od nepaměti nablízku a může je poslouchat.
Kočka mňouká a vrní, pes štěká, vrčí a kňučí, kráva bučí, ovce bečí, koza mečí, kůň řehtá, prase chrochtá a kvičí, osel hýká, jelen troubí, vlk vyje, medvěd bručí, pavián vřeští, myš piští, žába kuňká a skřehotá, had syčí.

Pozadu nezůstávají ani ptáci, vedou opět ti domácí.
Kohout kokrhá, slepice kdáká a kvoká, husa štěbetá, kachna kváká, krocan hudruje, holub vrká, hrdlička cukruje, vrabec čimčará, slavík klokotá, sova houká, vrána krákorá, tetřev toká.

Hmyz, tedy létající, jako moucha, včela či vosa, bzučí, komár bziká, cvrček cvrká,  a .... jsem u konce s dechem.

A tak, prosím, přemýšlejte, pátrejte, ať dáme cizím, byť světovým, jazykům patřičně na frak.

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kovářová
Vrabci cvrlikají
Eva Mužíková
Ať přemýšlím sebevíc, nic nevymyslím. Dobrý nápad a hezké fotky...
Jiří Libánský
Žížala dělá: oubď, oubď, oubď. A někdy: fifííp, fifííp. To když vábí samečka.
Alena Tollarová
Přišla jsem docela pozdě a nic mě už nenapadá. Ale zrovna jsem si říkala na zahrádce, kde má soused holuby, že fakt dělají vrků vrků ...
Hana Rypáčková
Čáp klepe /zobákem/ :-)
Naděžda Špásová
Fotky paráda, hlavně pejsek na úvodní fotce.
Naděžda Špásová
Morče píská, hlavně, když chce vzbudit pozornost a náš čivavák mručí, když se mu zdá, že nám něco dlouho trvá.
Helenka Vambleki
Kukačka kuká a jelen troubí
Marcela Pivcová
Pro Zuzku ještě dodatek - předoucí kočka není dvakrát omylem - když jsem začala pozvolna psát, bylo pole pro příspěvky bílé jak sníh, než jsem odeslala, už jedna předoucí kočka byla - viz časy příspěvků.
Marcela Pivcová
Zuzko, OK - když jsem vymýšlela témata pro Hrátky, vůbec mne takovéto zvířecí nenapadlo. Zato mne teď napadá, jak se ještě některá zvířata projevují. Kočka přede (hlasitě) a také syčí, pes i vlk skučí, kůň frká, slon troubí, svišť hvízdá, žába také kváká, pro vránu a havrana platí i kráká, menší ptáčci - vlaštovky, jiřičky - švitoří, čáp klape zobákem (a pěkně hlasitě), kukačka kuká, ježek funí, křeček prská, lev i tygr řve, keporkak zpívá a papoušci a loskuták mluví... samozřejmě, že's jistě řadu těchto citoslovcí vynechala záměrně, abys je neopakovala...určitě ani já jsem nevypsala všechna - tak teď už jen hvězdičky!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.