Tip na výlet: Luhačovice
FOTO: autorka

Tip na výlet: Luhačovice

23. 5. 2017

Svaz tělesně postižených v Boskovicích pořádá různé rehabilitační pobyty pro svoje členy. Posledním z nich byl týdenní pobyt v Luhačovicích a to od 13. do 20. května 2017. Protože jsem už v Luhačovicích nebyla víc jak 20 let, tak jsem přijela nadšená a ráda Vás s těmito největšími moravskými lázněmi seznámím.

Luhačovice jsou městem, která nám nabídlo jedinečné dary přírody ve spojení s prožitky krásy z lidské dovednosti. Minerální prameny přinášející zdraví, uchvacující architekturu i kulturní zážitky. Neopakovatelná atmosféra lázeńské pohody nás provázela po celou dobu našeho pobytu. Luhačovice jsou prostě městem magické síly přírody a lidského umu.

Na území Luhačovic vyvěrá 17 minerálních pramenů, které jsou využívány jak k pitné kúře, tak k inhalacím i minerálním koupelím.

Okolí Luhačovic nabízí bohaté spektrum zajímavých míst pro poznání i zábavu. Také toto jedinečné přírodní prostředí Luhačovic zde inspirovalo architekta Dušana Jurkoviče k vytvoření zcela unikátního souboru staveb ve stylu lidové secese.

Velikým svátkem v těchto moravských lázních je obřad otevírání a svěcení pramenů.

V sobotu 13. května byl celodenní jarmark, na něm bylo vedle nákupů možno ochutnávat z rozmanité a pestré nabídky regionálních produktů...

Následující slavnostní neděle nás přenesla do roviny duchovní - do poklidné atmosféry počátku minulého století a tím se zahájila lázeńská sezóna v Lázních Luhačovice.

Po slavnostní bohoslužbě v kostele Svaté Rodiny v Luhačovicích (moderní stavba z konce 20. století) se pestrý a dlouhý krojovaný průvod s knězem vydal na cestu po jednotlivých pramenech, u kterých se zpívalo, hrálo, tančilo a tím vším byly připomínány a oslavovány.

Včera jsem si dala velikou práci s popisky k jednotlivým fotečkám, ovšem nějak se mi to vymazalo - takže bohužel zase ještě dnes jsou bez popisků.

Snažila jsem se zdokumentovat obrázky hlavně nedělní velkolepou slavnost.

A to od řazení průvodu v kostele až po úžasné seskupení dobového oblečení na živé kolonádě. Také výzdobu pramene Vincentka, zajímavé Jurkovičovy stavby a jiné zajímavé vily až po Společenský dům - celou nádhernou a kouzelnou okolní krajinu a to i s liškou a jiné zajímavé výtvory na kolonádě, kapličku.

Vodník nám denně ukazoval, kdo je pánem u vody, na mnoha a mnoha stromech bylo hodně krmítek pro ptáčky. Viděli jsme také hodně originálních dřevěných výtvorů umělců, kteří vždy v červnu znovu a znovu vytváří svoje nová obdivuhodná díla.

A když jsme projížděli vesničkami kraje Zlín, tak jsme si nemohli nepovšimnout hezkých nazdobených májek, které nás vesele vítaly vlajícími ozdobami téměř na každé návsi.

Luhačovice mají i velmi dobrou krytou městskou plovárnu a také přehrada nabízí široké sportovní vyžití.

Lázně Luhačovice jsou prostě světem, který máte na dosah a nemusíte cestovat daleko. Všechny vás budou okouzlovat rozmanitou architekturou, všudypřítomnou zelení a krásným okolím. Budete potkávat dámy v kloboucích - lázně jsou nádherně vyzdobené a místní lidé se na kolonádě pravidelně scházejí v historických kostýmech.

Určitě se sem bude hodně návštěvníků vracet - protože lázně navracejí zdraví nemocným a utužují kondici zdravým.

 

 

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Známí byli nadšeni Luhačovicemi a zahajování sezóny je vždy pěkné
Marie Foltýnová
Luhačovické Otevírání pramenů jsem se zájezdem navštívila v sobotu.Ve Společenském domě jsme zhlédli natáčení pořadu Tobogán s Alešem Cibulkou a jinými známými herci.Prošli jsme kolem stánků a obdivovali místní obyvatele,které jsme potkávali v dobových kostýmech.I živé sochy a vystavená auta-veteráni,stáli za vidění.Celý den bylo krásné počasí.Před odjezdem domů se rozpršelo a děvčata v autobuse nám na mobilech ukazovala jaká spoušť byla u nás v Morkovicích.Dávali to i v televizi.Nám,protože bydlíme na kopci voda do bytu nevnikla,ale chybělo 5 cm a bylo to i v chodbě.
Marie Ženatová
Děkuji Vám všem za milé příspěvky. Luhačovice jsou obzvláště v jarních a letních měsících skutečně obdivuhodné. Jsou plné pestrých květů, krásných a přímo okouzlujících majestátních parků. Mají veliké možnosti vycházek jak kratších tak i těch delších. A mimo jiné i tu rozsáhlou nabídku večerních tanečků...
Hana Lancová
Jó, Dům Bedřicha Smetany = můj druhý domov. :o)
Zdenka Jírová
Luhačovice jsou krásné lázně, byla jsem zde několikrát. Léto je tu okouzlující. Chodoli jsme se denně koupat na přehradu, bylo moc pěkné. Okolí je také velmi zajímavé, právě tak, jako lázeňský život v parcích a při tanečku.
Hana Rypáčková
Mám to dost daleko. Ale podivila jsem se v autobusu .Do Kašperských Hor jeli senioři do lázní.A opravdu tam je lázeňský dům. Kde nejsou lázně?
Naděžda Špásová
Luhačovice bych brala hned. Dcera tam jezdila na taneční soustředění a dodnes na to vzpomíná. Třeba není všem dnům konec. Maruško, moc hezká pozvánka.
Marie Seitlová
Dala jsi krásný tip na výlet. Luhačovice jsou překrásné a otvírání pramenů je moc pěkná záležitost. Byla jsem tam několikrát v lázních a tohle tam zažila. Luhačovice mohu všem doporučit jak na delší pobyt, tak i na jednodenní návštěvu. Však se tam z i60 chystáme.
Zuzana Pivcová
Nedávno jsem se tu někde zmínila, že lázeňská města mají v sobě dodnes určitou noblesu. Luhačovice asi nebudou výjimkou. Zaujaly mě i ty popsané slavnosti.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.