Tip na výlet: Příbramská tajemství a zázraky
FOTO: autorka

Tip na výlet: Příbramská tajemství a zázraky

1. 6. 2017

Včera vyjel náš Klub seniorů autobusem do města Příbrami. Viděli jsme tolik zajímavých věcí a krás, o které se chci s vámi podělit.

Zavítali jsme na Svatou Horu, která vítá již více než 330  let návštěvníky tohoto poutního místa i známého  královského města Příbrami, rozkládajícího se na úpatí Brd. Nejstarší písemný doklad o Příbrami pochází z roku 1216.

V roce 2005 oslavila Svatá Hora 100. výročí povýšení na baziliku. I dnes na Svatou Horu putují lidé z celého světa. Jsou zde umělecká díla, skvosty, stojící za zhlédnutí. Svatohorská P. Marie proslula velkým počtem zázraků, které jsou vypodobněny na stropě ambitů. K památným i tajuplným objektům patří Svatoborský dub, pamatující časy Karla IV.

Náměstí Příbrami dominuje kostel sv. Jakuba Většího. V době panování Karla IV. dal arcibiskup Arnošt z Pardubic postavit ve středu Příbrami kamenný hrádek, který se stal jádrem dnešního zámečku - Ernestina. V zámečku je Info a rozsáhlé výstavní prostory. V současnosti je zde výstava Františka Drtikola, světoznámého fotografa a mystika.

Celá Příbram má bohatou hornickou minulost, se kterou jsou spojeny pověsti o mohutném systému podzemních chodeb. Svoji návštěvu v Příbrami jsme zakončili prohlídkou v  hornickém muzeu - dolu Anna, v Březových Horách. Svezli jsme se vláčkem do štoly, průvodce nám poutavě povídal o těžké práci horníků, kteří následkem dřiny umírali velmi mladí.

Příbramské podzemí je plné tajemných pověstí. Nejznámější z nadpřirozených bytostí je permon, který hlídá poklady podzemí a není vždy člověku příznivě nakloněn. Pod celým městem prý vedou tajné chodby a podle pověstí se zde mají zjevovat i děsivé přízraky.

Ovšem v nadzemí, kde se snoubí minulost se současností, spatříme tolik zajímavého, že město Příbram s okolím stojí za návštěvu!

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Na Svaté Hoře jsem byla poprvé teprve před 10 lety a bazilika mne opravdu oslnila. Při výletu do podzemí se následně dostavily smíšené pocity (2 rozdílné světy). Obojí považuji za velmi dobrý tip na výlet.
Alena Tollarová
Na Sv. Hoře jsem byla asi tak před 50 lety s vesnickým autobusovým zájezdem. Pamatuji se na tu nádheru a ráda se tam podívám znovu. A pozvánka do štoly zní taky zajímavě.
Helenka Vambleki
Pěkná podívaná, jen tak dál!
Marie Seitlová
Soni, pěkný tip na výlet. V těchto končinách jsem nikdy nebyla. Tak ti děkuji za procházku po Svaté Hoře a Příbrami. Fotky mi to pěkně dokreslily.
Naděžda Špásová
Soni, hezká pozvánka na výlet a fotky jsou taky moc pěkné. Kdysi za totáče jsem v Příbrami byla pár dní služebně. Moc si toho nepamatuju. Dneska už je to jiné město.
Zuzana Pivcová
Na Svaté Hoře jsem byla kdysi v létě 1973 během letního kurzu pro němčináře v Rakovníku. Takovou oslnivou nádheru jsem nikdy před tím neviděla. Bylo tam i plno cizinců, i když to bylo za totality. Hezký výlet a hezké vyprávění se snímky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.