Ztratili jste něco?  Svatý Antonín z Padovy Vám to najde
Foto: Zuzana Pivcová

Ztratili jste něco? Svatý Antonín z Padovy Vám to najde

12. 6. 2017

Příspěvek je vzpomínkou na mého báječného otce, který byl velmi hrdý na své jméno Antonín. Jeho rodiče byli židovští přistěhovalci ze Lvova a nechtěli pro svého prvorozeného syna typické židovské jméno. A tak dostal jméno po křesťanském patronu. Babička s dědečkem utekli před pogromy ze své země, aby nakonec oba skončili ve vyhlazovacím táboře v Polsku. Ani tatínka jeho jméno neochránilo před koncentračním táborem. Ale to už je jiný příběh.

Podle liturgického kalendáře je den 13. červen zasvěcen Svatému Antonínovi z Padovy. byl to portugalský františkánský mnich, teolog a kazatel, který se  narodil  v Lisabonu kolem roku 1195, jeho matka pocházela ze šlechtického rodu. Původně se jmenoval Fernando. V 15 letech nastoupil do kláštera augustiniánů v Lisabonu. Později byl na vlastní žádost přeložen do kláštera v Coimbře, kde získal teologické vzdělání.

Významným zvratem v jeho životě byl pohřeb pěti františkánských misionářů, kteří byli umučeni marockými muslimy. Proto se rozhodl umučené misionáře následovat. V klášteru Coimbra vstoupil do řádu františkánů a přijal jméno Antonín. Pak ihned odjel do Afriky, aby pracoval mezi muslimy. Bohužel velmi vážně onemocněl zimnicí a musel se vrátit do Evropy. Protože jeho loď byla zahnána k ostrovu Sicilie, rozhodl se, že půjde do Assisi, aby poznal zakladatele františkánů sv. Františka. Ale nemoc ho velmi oslabila a nemohl vykonávat těžké práce v klášteře. Františkáni ho proto odmítli přijmout. Nakonec ho ale přijali do osamělého horského kláštera blízko Forli, kde žili čtyři mnichové.

Antonín se nakonec stal kazatelem a velkým znalcem Bible. Byl dobrým řečníkem a jeho kázání dokázala ovlivnit prosté lidi i učence. Kázal v kostelích, na náměstích i na mořských plážích. V Rimini se mu stalo, že ho nejdříve nikdo neposlouchal, ale najednou ryby vystrčily hlavy z vody a naslouchaly mu. Všichni obyvatelé Rimini se po tomto zázraku nechali údajně pokřtít.

Antonín procestoval Severní Itálii, kde vyvracel bludy tamnější sekty katarů a v jižní Francii se zúčastnil křižáckého tažení proti sektám. Kázal i v Toulouse a říkalo se mu "kladivo kacířů". Založil několik klášterů a nakonec se usadil v Padově. Svatý Antonín měl velmi chatrné zdraví a byl vyčerpán dlouhými misijními cestami. Proto  se v  roce 1231 uchýlil na statek Campo di San Pietro nedaleko Padovy. Zde také 13.června 1231 zemřel ve věku pouhých 36 let. Byl svatořečen již 11 měsíců po své smrti.

V roce 1232 se začala stavět v Padově  bazilika zasvěcená Svatému Antonínovi a po jejím dokončení byly sem přeneseny jeho ostatky. U hrobu se udály mnohé zázraky a Svatý Bonaventura řekl ".. hledáš-li zázraky, zajdi k Antonínovi".

Svatý Antonín je patronem  františkánů, lodníků, trosečníků, starých lidí, nemocných, pastýřů vepřů a hlavně - pomáhá najít ztracené věci. k tomu ještě brání lichvě a vysokým úroků, vždy je pomocníkem v nouzi a hlavně je patronem manželství, rodin, dětí, těhotných. Neplodné  ženy se k němu modlily.

Sv. Antonín má u nás spoustu kostelů, kostelíčků, kaplí i mraky soch. Na mostech, náměstích, návsích, ve výklencích domů. A samozřejmě ve venkovských kapličkách. Jedna z nejslavnějších soch je od roku 1707 na Karlově mostě. Zde je zpodobněn s Ježíškem v náručí (podle pověsti se tak zjevil hříšníkovi, věnujícímu se lichvě) a s knihou. Tedy s hlavními atributy. Na vázách sousoší jsou znázorněny legendární výlevy - např. zázračné uzdravení jistého mladíka nebo i populární historka o tom, jak se osel poklonil hostii, když to na Antonínovu výzvu nechtěl udělat jeho pán. A hlavně tam najdete Antoníčkovo proslavené kázání rybám.

V Praze je na Strossmayerově náměstí kostel zasvěcený Sv. Antonínovi Paduánskému a také kostel Panny Marie Vítězné a Sv. Antonína Paduánského s přilehlým klášterem bosých karmelitánů se nachází v Praze 1 pod Petřínem v Karmelitské ulici na Malé Straně. Kostel proslul soškou Pražského Jezulátka.

Moje kamarádka mi vyprávěla příběh se ztracenými klíčky od poštovní schránky, prosila Sv. Antoníčka a klíčky nakonec našla. Zda to způsobila modlitba či náhoda, už nechávám na Vaší fantazii.

Použitá literatura: Rok se svatými 

 

 

 

osobnosti
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Článek mne potěšil. Vzpomněla jsem si na některá navštívená místa u nás i v cizině, spojená se jménem tohoto světce. Dík za připomínku jeho osudu. Odteď možná, co se mi již vytratilo z hlavy, třeba Antonín pomůže najít a zpět vrátit. (Ale kdyby to tak fungovalo, to by bylo prosebníků, že?)
Hana Rypáčková
Moje tetička ho vždy vyzývala, když se jí zaběhla kuřátka.. A jednoho Tondu máme bratrance.
Soňa Prachfeldová
Jarmilko, tos mi kápla do noty, ztratila jsem diář a jsem z toho nešťastná, , že bych poprosila sv. Antoníčka ? Zkusím poslední naději ! Moc hezké.
Naděžda Špásová
Jarmilko na svaté moc nevěřím, ale ty to vždycky tak hezky vysvětlíš, že by těm zázrakům člověk i uvěřil. Mimochodem, jednoho Antonína máme v rodině.
Mirek Hahn
Aleluja.
Zuzana Pivcová
Když jsem v dětství bydlela v Lomnici nad Popelkou, tak maminka nám říkala slogan tamního výrobce známých lomnických sucharů, bývalého továrníka Antonína Jíny: Nezapomeň, že má Jína za patrona Antonína. Ale tu souvislost jsem nepochopila. Jmenovce ano, ale jestli tím měl zaručen výrobní úspěch??
Věra Ježková
Článek mne potěšil. V tomto kostele se vdávala moje maminka, já tam chodím relativně často. Nedávno jsem si ho vyfotila. Takže zítra můžu fotku zveřejnit ve fotu dne.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...