Česnekové výhonky nevyhazujte. Jsou ideální pro přípravu pokrmů
FOTO: autor

Česnekové výhonky nevyhazujte. Jsou ideální pro přípravu pokrmů

8. 6. 2017

Začátkem června začíná kvést česnek paličák, na vrcholu se objevuje květenství, které se zaštipuje, aby česnek nevykvetl. Květenství tvoří malá pacibulka a dlouhý zelený výhonek. Většina zahrádkářů vyhazuje výhonky na kompost, přitom se dají výhonky i pacibulky zpracovat v kuchyni.

V Asii jsou považovány za lahůdku, jsou křehké, nemají ostrou chuť jako paličky česneku, jen lehkou česnekovou příchuť, v pokrmech připomínají mladé fazolky a dodají pokrmům pikantní jemnou česnekovou chuť.

Česnekové výhonky zpracováváme přes 20 let, v posledních letech se tato delikatesa objevuje i na farmářských trzích nebo v internetových obchodech zaměřených na zeleninu, ovoce, bylinky. Právě červen je doba, kdy se česnek zaštipuje, pěstujete-li na zahradě česnek, můžete výhonky použít v kuchyni.

Zde je několik rad na využití:
Z výhonků odkrojíme pacibulky, které dáme stranou, výhonky pokrájíme na 3-5 cm kousky, které důkladně propláchneme, blanšírujeme ve vroucí vodě 1-2 minuty, aby neztratily česnekovou chuť. Takto připravené výhonky použijeme podle vlastního uvážení. U nás se zpracovávají na 2 způsoby, část se zamrazí, většinou po 200 g  porcích. Zbytek naskládáme do skleniček, zalijeme lákem, osvědčil se znojemský na okurky, a sterilujeme, podobně jako mladé fazolky. Zmražené můžete použít v čínské kuchyni, kde nahradí bambusové výhonky nebo mladé fazolky, chutné jsou i jako netradiční příloha, opečené třeba s anglickou slaninou, šunkou, fantazii se meze nekladou. Sterilované jsou vhodné do polévek, masových směsí, salátů, nebo jako příloha k masitým pokrmům, uzeninám atd.

Pacibulky lze také zpracovat, osvědčila se z nich pasta. Pacibulky se rozemelou, nebo rozmixují, přidá se trochu soli, zjemní lžící oleje, pasta se napěchuje do skleniček a uchovává v lednici. Využití všude tam, kde se používá k ochucení česnek, polévky, bramboráky, guláše, osvědčila se i na potírání masa při grilování.

Tak jestli jste ještě letos na zahradě česnek nezaštípali, tady je inspirace na využití chutných, zdravých česnekových výhonků. My zaštipovali česnek a zpracovávali výhonky tento víkend, pro inspiraci přikládám i pár fotografií pokrmů s česnekovými výhonky, které v kuchyni s úspěchem používáme pěknou řádku let.

gastronomie Zdravá strava
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
To se mi líbí, ale nemám zahradu. S česnekem ale také umím. Jedná se o malé stroužky z palic, když je rozebereme. Většinou se nám je nechce ani loupat. Tak je dejte do misky na mokrou vatu, vodu denně vyměňujte. Misku dejte na světlo. Brzy z vyklíčí a vytvoří křehkou nať. Tu pak seřízněte a použijte v kuchyni. Ty malé stroužky také povyrostly a dají se rovněž použít jako čerstvý česnek. Toto "pěstování čerstvého česneku" má tu výhodu, že se dá pěstovat i v zimě.
Dana Tomanová
Děkuji za radu, to jsem nevěděla, jídla na obrázcích vypadají pěkně, moc dobrý nápad. Zamrazují se i květy medvědího česneku, který je v podstatě jedlý celý. Květy se dají využít jako ozdoba na slané obložené mísy, chlebíčky, atd.
Marie Foltýnová
Předloni jsem pomleté výhonky spolu se solí a sádlem dávala do sklenic a.A vloni krájela na kousky a dávala do mrazáku.Ušetří se tím dost česneku.Jen to se solí se musí opatrně,aby jídlo nebylo přesolené.
Eva Balúchová
Bohužel,letos skončily minulý týden v kompostu.Ale příště si budu tuto radu pamatovat.
Hana Rypáčková
Všechny výhonky rozmixuji a zamrazím na zimu. Když se nesní čerstvé.
Libuše Křapová
Já dnes zaštipovala první várku. Nejsou všechny výhonky ještě vidět, vlivem pozdního jara i česnek má zpoždění. Polovinu výhonků jsem celé hodila do hovězího vývaru, zbytek ještě leží na lince. Tak ještě uvážím, co s nimi :-) Nejspíš to zamrazím :-) nebo že bych to posekala na chleba s kačením sádlem? to by taky šlo :-)
Eva Mužíková
Zase jedna úžasná rada, člověk se stále učí. Díky íčku už nevyhazuji květy pažitky, zamrazila jsem si papenec, no zkrátka, ÍČKO jede.:))))))
Marie Ženatová
Česnek jsem ještě letos nazaštipovala, díky za dobré rady a skvělé nápady. Já je budu asi víc jen mixovat - tak je to pro mne nejjednodušší využítí...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.