Těšíte se na jahody?
FOTO: autorka

Těšíte se na jahody?

7. 6. 2017

Já se těším moc, jenom když je vidím, mám hned lepší náladu. Jsou pro nás zdravé, mají vitamín E a další blahodárné účinky.

Mám je na zahrádce, ale jen tak zobnout. Moc ráda jezdím na pole na sběr, tam se užije srandy. Babičky, dědové, mladí i děti, všichni sbírají o sto šest. Chlapi lezou po kolenou, ženy se nemohou za chvíli ohnout, děti mají pusu celou červenou od jahod. Prostě, co jste si přinesli za nádoby, košíky, musíte natrhat.

Slunce pálí, dělají se Vám mžitky před očima, ale jahody jsou neodolatelné, mňam.

Doma je zpracovávám, některé dám do chladu, některé zamrazím.

Taková voňavá jahoda v šampáňu nemá chybu, nebo vanilkový puding, piškot s jahodami a želatinou. A což potom lívance s "kahudou". Sním asi pět lívanečků.

Léto, jahody a jeho dobroty. 

 

 

Zdravá strava
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Mošovská
Děkuji za příspěvky, dozvěděla jsem se z jihu Moravy co je to pěna (knedlíky s ovocem). Dnes jsem upekla piškotovou roládu s tvarohem, zakysanou smetanou, s kousky jahod a mátou. Chladí se.
Anna Čípová
Už čekám na nižší cenu jahod a pak budu připravovat džem. Více mi chutnají lesní jahody, ale ty teprve kvetou.
Jana Šenbergerová
K nám je začali vozit polští zelináři ve velkém právě teď, když odjíždíme. Hned po návratu je budeme kupovat a jíst denně, dokud budou k mání za solidní cenu. Občas bývá i pod 30 Kč. Jsem schopná jíst celý den jen jahody s medem. První jahodu jsme sklidili dnes ze závěsného květináče na balkoně. Mňam, ta byla! Jakkoliv tepelně zpracované bohužel víc škodí než prospívají, i když chutnají také skvěle. :-)
Lenka Hudečková
jAHODY MILUJEME, ČASTO JE KUPUJI, PRÁVĚ TEĎ JSOU CHUTNÉ A SLAĎOUČKÉ :-)
Lidmila Nejedlá
No jéjej, jahody jsou mňamka na koláči, v knedlících, se šlehačkou, v zmrzlině i jen tak přímo do pusy. Ráda mám i ty malé lesní. Jen kdyby jich byla kupa.
Alena Vávrová
Jahody miluju - také jich moc nemám, ale už mlsám i na svém. Samosběrem nemám možnost, tak kupuji, kde se namane a na korunu nekoukám.
Eva Mužíková
Po samosběru jsem vždy toužila, ale v blízkém okolí neexistuje. Určitě bych nasbírat pár kilo zvládla, i když bych asi musela lézt po kolenou. Když chci udělat jahodový džem, kupuji je od soukromníce v mém bývalém bydlišti. Ty z trhu koupím jen tak pro mlsání se smetanou, nebo samotné.
Naděžda Špásová
Každý rok si sbíráme samosběrem, letos uvidíme. Máme jahody moc rádi. Tuhle jsem ve slevě u Vietnamců koupila jahody a půlku jsem vyhodila a vůbec nebyly sladké. České jsou moc dobré.
Marie Ženatová
Když byl syn na střední škole, tak jsem s nimi často jezdila na samosběr do blízké vesnice, někdy i se svou maminkou. Dobře vím co to je - celé dopoledne sbírat, klečet na jedné noze, na druhé, ohýbat se a trhat, trhat - někdy jsem si tam na tom poli připadala jako otrok... Ale když jsem se jen koutkem oka podívala kolem a viděla ty ostatní pracovité otroky, tak mi to dodalo další elán a vydržela jsem ten pracovní nápor za žhavého svitu slunka... Při tom jsme si všichni ochutnávali a pak zase doma zpracovávali ta veliká kvanta jahod - ale bylo nás hodně, tak se nám to vždy moc vyplatilo... Dnes už sbírám jahody jen doma z malého záhonku - letos mi ještě neuzrály...
Květa Řičánková
Vdala jsem se z Valašska na jih Moravy pod Pálavu.V létě povídá tchýně-uděláme zítra pěry,já hleděla co to chce vlastně vařit.Jsou to kynuté knedlíky s ovocem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.