Pozor na čtení při ostrém slunci. Oči trpí.
Ilustrační foto: ingimage.com

Pozor na čtení při ostrém slunci. Oči trpí.

16. 6. 2017

Knihu, čtečku nebo notebook? Dilema, co z toho si vzít na dovolenou, řeší v létě hodně lidí. Je příjemné číst si na pláži nebo u rybníka. Ale pozor, naší zálibou ve čtení často trpí oči. Při slunci to platí dvojnásob.

Mnoho lidí cítí, že dlouhé čtení nedělá jejich očím dobře. Někdo je zvyklý hodiny koukat do notebooku či tabletu a ponořit se do vyhledávání zajímavých informací, jiný preferuje vzít do ruky klasickou knihu. A čím dál více lidí propadá kouzlu čtení elektronických knih. „Každý rok se s kamarádkami přeme, co je lepší, zda si vzít na pláž čtečku nebo klasickou knížku,“ říká dvaašedesátiletá Věra, která je vášnivou čtenářkou. „V posledních letech pozoruji, že mě od čtení čím dál víc bolí oči i hlava. Často knihu odkládám, protože se cítím být unavená, i když bych si ráda četla dál. Zkoušela jsem proto loni na pláži čtečku, ale měla jsem pocit, že koukání do displeje mi také nedělá nejlépe. Letos si však vezmu opět čtečku, přece jen knihy zabírají více místa, takže čtečka je pohodlnější. Mám už koupenu řadu e-knih, takže se těším, i když nevím, zda dělám to, co je pro moje oči nejvhodnější,“ přemítá.

Vzrůstající zálibů Čechů v elektronických knihách už zaznamenávají i lékaři. Přesněji, setkávají se s dotazy, jaká forma čtení je vlastně z pohledu očního lékaře nejvhodnější. „Šla jsem se zeptat na oční, zda je méně škodlivé koukat do notebooku nebo čtečky,“ říká osmapadesátiletá Dana. „V poslední době mám totiž pocit, že pořád jen koukám do mobilu nebo tabletu nebo notebooku a navíc ještě manžel s velkou slávou přinesl čtečku, kterou si chce vzít na dovolenou. Nevím, ale mám pocit, že mě stále pálí oči, cítím se po čtení unavená, což dříve u klasických knih nebývalo,“ vysvětluje. Různé studie uvádějí shodný údaj a sice, že devadesát procent lidí pracujících s počítačem si stěžuje na únavu očí.

Stejný jev zaznamenávají lékaři i u lidí, kteří čtou elektronické knihy. „Při sledování monitoru je přirozené, že člověk při soustředění na danou činnost mrká asi pětkrát méně než normálně,“ vysvětluje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. „Tím ale povrch oka velmi trpí, protože nedochází k potřebnému zvlhčení slzami. Syndrom suchých očí způsobuje osychání rohovky. Je proto nutné oči každých dvacet minut promrkat. Zároveň je dobré dodržovat pravidlo 10 – 10 – 10. Po každých deseti minutách by se člověk měl po dobu deset sekund dívat na předmět vzdálený aspoň deset metrů, nejlépe z okna,“ doporučuje. Lékaři se shodují, že čtečky jako jediné z jiných přístrojů, na nichž čteme, nejsou podsvícené a jejich displej je odlišný, proto jsou na čtení e-knih nejvhodnější. „Nejméně namáhají a unavují oči. Zároveň je jejich rozlišení uzpůsobeno právě čtení. Nízké rozlišení tabletů nebo počítačů způsobuje kostrbatost písma, což zraku škodí,“ dodává Pavel Stodůlka.

Z různých statistik vyplývá, že devadesát čtyři procent Čechů se na dovolené neobejde bez mobilního telefonu. Třicet šest procent si na dovolenou s sebou bere notebook. A čím dál více lidí si místo papírové knihy odváží na dobu odpočinku elektronickou čtečku. Tu už nyní používá více než třetina Čechů, kteří se považují za čtenáře. Lékaři tento trend nezatracují, naopak. „Výhodou e-knih u lidí s dioptrickou vadou je, že si je mohou přizpůsobit svým potřebám, Pokud čtou knihy na čtečkách, znamená to pro zrak zhruba stejnou zátěž jako při čtení klasických knih,“ říká Pavel Stodůlka. Mnohem více očím škodí to, na co často nemyslíme: Čtení bez slunečních brýlí. To vidí lékaři velmi neradi. Upozorňují, že v takových případech oči bolí i proto, že se sluneční paprsky odrážejí od bílého papíru a zátěž na oči je tak mnohem vyšší než při čtení za běžného světla.

Takže, ať už se chystáme na pláž či kamkoli na slunce s knihou, je celkem jedno, jestli bude klasická nebo natažená do čtečky, vždy to bude lepší než tam koukat do tabletu nebo notebooku. Podstatné je, abychom u ní neseděli dlouho a chránili se kvalitními slunečními brýlemi. Aby se doba odpočinku nezměnila v dobu bolesti hlavy a únavy.

oči zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Anderlová
Také ráda čtu a příští týden se chystám k moři a už balím 2 knížky nedovedu si představit ,že bych nečetla .... snažím se číst ve stínu nebo aspoň pod slunečníkem ...pěkný den
Hana Rypáčková
Mám zabarvovací skla a čtu si ve stínu papírovou knihu.
Zuzana Pivcová
Souhlasím, že čtení na slunci je velmi zákeřné. Vzpomínám si, že kdysi coby začínající němčinářka jsem seděla na lavičce v budějovickém parku a četla si. Přišel ke mně starší pán a řekl mi, že to nemám dělat, že si uškodím. Tak jsem nějak kývla a čekala, že odejde. On u mě stál a důrazně mi znovu řekl, ať toho čtení nechám. Nebyla jsem drzá, tak jsem knihu zavřela a šla. Škoda, že jsem takových rádců nepotkala v životě víc.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.