Mléko pod drobnohledem. Prospívá zdraví nebo ne?
Ilustrační foto: apriori.cz

Mléko pod drobnohledem. Prospívá zdraví nebo ne?

14. 6. 2017

Zdraví je považováno za základ životního štěstí. S ním je velmi úzce spjato stravování, jedno z nejvíce diskutovaných témat současnosti. Dnes je navíc velmi moderní zpochybňovat potraviny, které byly celá desetiletí nebo i staletí vychvalovány pro jejich zdravotní přínosy. Mezi ně patří i mléko a mléčné výrobky. Zaslouží si být takto kritizovány? Nebo se jedná o iracionální davové šílenství?

Úspěchy současné medicíny - potlačení infekčních onemocnění především očkováním - ale také vysokou úrovní hygieny, mohou vzbuzovat pocity, že můžeme za každých okolností dosáhnout ideálního stavu „zdraví“. Nejen našeho, ale i našich dětí. Na udržení zdraví se významně podílí náš životní styl, který si do velké míry můžeme vybrat sami. Mezi faktory, jež můžeme velmi snadno ovlivnit, patří i naše výživa. Naneštěstí mezi lidmi koluje velké množství nepravdivých nebo zavádějících informací, že některé složky stravy mají negativní dopad na zdraví lidí. „Jedním z příkladů je bezdůvodná obava mnohých lidí z požívání lepku, který prokazatelně škodí pouze lidem s celiakií. Jiné nepravdivé informace se týkají škodlivosti konzumace mléka a mléčných výrobků. Bohužel se šíří velmi účinně, aniž by byly podloženy vědeckými důkazy. Často jsou to tvrzení vytržená z kontextu,“ vysvětluje prof. Jan Krejsek z Ústavu klinické imunologie a alergologie na LF UK a FN v Hradci Králové.  

Evropané jsou schopni trávit mléko i v dospělosti
Mléko můžeme právem považovat za funkční potravinu. Tvoří se v mléčné žláze savců, včetně člověka. Je podmínkou přežití savců v časných obdobích života. Mateřské mléko obsahuje nejenom živiny, ale i řadu biologicky aktivních látek, které určují vývoj a funkce imunity, nervové soustavy, metabolismu. Člověk si, na rozdíl od jiných savců, udržuje schopnost trávit mléko i v dospělosti. Platí to především pro populaci evropského původu, ve které před několika tisíci léty došlo k šťastné mutaci, která umožnila udržení laktázové aktivity i v dospělosti. Laktázová aktivita naopak chybí v dospělosti v asijské a africké populaci. Lidé tohoto etnického původu mléko špatně snášejí. „S ohledem na informační provázanost se bohužel informace o nesnášenlivosti mléka v těchto populacích nekriticky přenášejí i na evropskou populaci. To je jeden z velkých mýtů o škodlivosti mléka. Češi patří mezi národy, kde intolerance mléčného cukru (laktózy) se týká řádově deseti procent dospělých lidí. Všichni ostatní z konzumace mléka profitují,“ upozorňuje pan profesor. 

Způsobuje mléko nadváhu či obezitu?
Častým argumentem, který můžeme také právem řadit k mýtům, je tvrzení, že mléko způsobuje obezitu. Nejsou pro to ale vědecké důkazy. „Musíme mít samozřejmě na paměti, že mléko a mléčné výrobky jsou energeticky bohaté, zvláště pokud obsahují mléčný tuk. Toho si musíme být vědomi při sestavování našeho jídelníčku. Energetický obsah mléka a většiny mléčných výrobků však z daleka nedosahuje obsahu energie ve výrobcích z masa. Navíc vždycky máme na výběr z několika tučností,“ objasňuje pan profesor Krejsek.  

Odvápňuje mléko kosti?
Zcela neoprávněné je tvrzení, že pití mléka způsobuje „odvápnění kostí“, i když vám to leckteří alternativní léčitelé budou podsouvat. Neexistují pro to ale jakékoliv vědecké důkazy. Mléko a mléčné výrobky ze všech běžných potravin mají prokazatelně nejvyšší obsah vápníku a jiných minerálů a také bílkovin nutných pro fyziologickou obnovu našich kostí. „Fyziologie vápníku v našem těle je nesmírně komplexní a má mnoho dopadů prakticky na všechny funkce našeho těla. Proto musí být jeho vstřebávání a další metabolismus přísně regulován. Z toho zřejmě vznikají nepravdy, že mléko snižuje vstřebávání vápníku ve střevech. Je třeba důrazně připomenout, že v mléčném tuku je (jako v málo našich potravinách) v dostatečné míře přítomen vitamín D. Ten je naprosto kriticky významný pro zdraví našich kostí. Navíc máme v současnosti jednoznačné důkazy o jeho nenahraditelnosti v řízení imunity, kde brání rozvoji imunopatologických onemocnění, i tak závažných jako je roztroušená skleróza,“ zdůrazňuje pan profesor.  

Jak je to s alergií na mléko?
Častou výhradou ke konzumaci mléka jsou tvrzení, že mnoho lidí je na mléko alergické. To je ovšem velmi nepřesná informace. Mechanismus alergií, včetně alergie na složky mléka, je velmi podrobně znám. „Naši lékaři mají dobré diagnostické možnosti, aby tato forma alergie byla u konkrétních lidí prokázána. Pokud se tak stane, platí u nich, že nesmí mléko požívat. Někdy je mohou dokonce ohrozit i stopy mléčných bílkovin v jiných potravinách. Je třeba ale zdůraznit, že je alergie na mléčnou bílkovinu velmi vzácná. Je sice poněkud častější v batolecím věku, ale většina dětí z této formy alergie „vyroste“. V dospělosti jí trpí v naší populaci pouze kolem 2 % lidí,“ upřesňuje přední český imunolog a alergolog.  

Jsme méně alergičtí na kozí mléko?
Častým mýtem je dokonce i tvrzení, že kozí mléko nezpůsobuje alergie, porovnáme-li jej s mlékem kravským. To je ovšem naprostá nepravda. Biologická příbuznost krávy a kozy je tak velká, že prakticky ve všech složkách se kravské a kozí mléko velmi podobají. Je tomu tak i v jejich „alergenním potenciálu“.  

Mléko a zahleňování – nesmrtelný mýtus
Jaký mýtus o mléce se vám vybaví nejdřív? Nejspíše ten, že mléko zahleňuje. Jedná se o velmi módní argument vyznavačů čínské medicíny. Nicméně lékaři mohou snadno tento výrok vyvrátit. „Na všech sliznicích našeho těla, včetně trávicí trubice, se nachází chemicky velmi složité struktury, které můžeme označit jako hlen. Potřebujeme ho jako přirozenou bariéru, která nás významně chrání. Tvoří ho velmi specializované buňky našich sliznic. Tvorba hlenu je přesně regulovaná podle potřeb našeho těla. Proto žádná potravina – tedy ani kravské mléko - nemůže způsobit „zahlenění“,“ objasňuje pan profesor oblíbený mýtus o mléce.  

Mléko a čínská medicína
Jiné zkreslené tvrzení o mléce vycházející z „čínské medicíny“ nám např. říká, že „mléko přináší do organismu nadměrné vlhko a ochlazení“. Čínskou medicínu musíme jednoznačně považovat za nevědeckou, zcela odlišnou od našeho pojetí medicíny. „Je pravda, že může být někdy alternativní medicína cestou k zlepšení zdravotního stavu, ale je třeba zdůraznit, že je všechno velmi individuální. Člověk, který se dá na alternativu, třeba na čínskou medicínu, většinou zcela přehodnotí svůj život. Kompletně změní své návyky. Tím se spustí koloběh, který může vést k vyléčení nebo zmenšení problému se zdravím. A protože mu mj. čínská medicína silně zredukovala konzumaci mléčných výrobků, daný jedinec přičítá úspěch léčby i omezení nebo vyřazení produktů z mléka ze své stravy. Pokud ovšem dotyčný netrpí poměrně vzácnou alergií na mléčnou bílkovinu (u nás cca 2 % lidí), nebo nějakou formou laktózové intolerance (u nás cca 5 - 10 % populace), přináší mu mléčné výrobky řadu benefitů,“ dodává prof. Jan Krejsek z Ústavu klinické imunologie a alergologie na LF UK a FN v Hradci Králové.  

Konzumace mléka tedy představuje pro českou populaci – až na poměrně nízké procento - jasný benefit. Je nejbohatším zdrojem kvalitních živočišných bílkovin, minerálů, vitamínů a esenciálních mastných kyselin. Jeho vynikající nutriční vlastnosti jsou ještě umocněny v přirozeně zakysaných mléčných výrobcích, např. jogurtu. Jejich stravitelnost je ještě lepší než v běžném mléce a navíc mohou obsahovat zdraví prospěšné probiotické mikroorganismy.

Zdravá strava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.7 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Mléko a mléčné výrobky jsou základem mého jídelníčku. Konzumuji je denně. Bláboly o škodlivosti mléka přehlížím . Lidstvo konzumuje mléko tisíciletí a jak je vidět - nevymřelo následkem jeho škodlivosti. O máslu se dlouhá léta mluvilo jako o jedu a nyní se přišlo na to, že to není pravda. A pane Libánský, že by měl Babiš tak velkou moc, aby ovlivnil národ ve spotřebě mléka, tomu snad nevěříte ani Vy. To samé se říkalo léta o sádle, jak je škodlivé. Teď se uznává, že je lepší při úpravě potravin než rostlinné oleje. Je to pochopitelné, olej se přepaluje kolem 110 st.C, sádlo i máslo až kolem 180 st.C. Měli bychom poslouchat více zdravý selský rozum než nesmysly rádoby vědců./ Konečně, ti se chtějí při jejich množství také nějak živit./
Věra Ježková
Bez mléka by byl můj život smutnější. Dávám si ho do rozpustné kávy, alespoň jednou týdně vypiji půl litru samotného nebo kakao; miluji kefíry, podmáslí a koktejly. Obezitu mi nezpůsobuje, kosti neodvápňuje. V dětství jsem pila na venkově čerstvě podojené kozí mléko – dnes si občas dopřeji kozí sýr. Mléčné výrobky mám velmi ráda.
Hana Rypáčková
Elenko, já taky. Ale máme možnost pravého mléka , jahodový koktejl z mléka je tak hustý, že nejde vypít, musím ho lžící vyškrabovat. Zrovna to dělám....Tělo si řekne... Dnes si pivo nedám... :-)
Zuzana Pivcová
Děvčata, teď jste mě obě tou upřímností rozesmály!!
Elena Valeriánová
A teď se úplně stydím říct, že mám mléko ráda. I mléčné výrobky. Celý život. Kdyz jsem byla malá, pila jsem mléko přímo z hrotku, čerstvě nadojené od naší Stračeny. A nemyslím si, že se chovám jako dobytek.
Jana Šenbergerová
O řadě výroků v tomto článku by se dalo polemizovat, ale ze zkušenosti vím, že by to stejně nebylo k ničemu. Ať se to profesorům a vědcům líbí nebo ne, kravské mléko je určeno pro mláďata skotu a jeho složení odpovídá tomu, co z nich má vyrůst. Občas přemýšlím o tom, jestli přílišná konzumace kravského mléka nemá zásluhu na tom, že se lidé tak často a čím dál víc chovají spíše jako dobytek. Biologická příbuznost krávy a kozy je zanedbatelná v tom smyslu, že složení kozího mléka je mnohem bližší mléku lidskému než kravskému. I tady musím podotknout, že potravina, která projde trubkami fabriky, je denaturalizovaná. Nízkotučné = vykradené za účelem vyššího zisku. Když už mléko, tak od zdravé krávy chované v přirozeném prostředí. Kdo z nás se k takovému běžně dostane? Takže argumentovat tím, že naši předkové byli také odchovaní na mléku, je poněkud krátkozraké.
Zuzana Pivcová
Myslím, že mléko, které se prodává běžně v hypermarketech a česká populace ho konzumuje, si skutečně zaslouží být kritizováno. A to nesouvisí s tím, zda jsem či nejsem zastánkyní čínské nebo další alternativní medicíny. Konzumuje se mléko od krav, které jsou ustájeny v betonových stájích , nemají možnost pohybu a jsou krmeny průmyslovými krmivy, obsahujícími antibiotika a různé farmaceutické prostředky. Enormně vysoká dojivost vede samozřejmě též k tomu, že mléko obsahuje čím dál méně živin. Navíc je mléko ještě odtučněné a homogenizované, čili tuk a bílkoviny jsou v něm rozdrobeny a sraženy na malé částečky, které jsou třeba u dětí nestráveny, procházejí ještě propustným střevem a vedou k zánětům a alergiím. Rovněž pasterizace vede ke ztrátě živin a vyvolává nezdravé jevy. Mléko je tedy průmyslově zpracovaná trvanlivá mrtvá potravina, která neprospívá. K pochopení toho nemusím být součástí davového šílenství. Mně neprospívalo už před léty a zásadně ho nekonzumuji. Nevím, jak by to bylo dnes s čerstvým mlékem, pro které jsme chodily před více než 50 lety v Týně k bývalému legionáři p. Petříkovi, který měl kravku. To byla vůně a smetana. A žádné zažívací potíže.
Jiří Libánský
Konzumace kravského mléka byla po mnoho let propagována jako základní podmínka pevného zdraví. Čím více litrů denně, tím lépe. Potom vědecké výzkumy ukázaly, že to není zase až tak úplně pravda a zdravější jsou spíše některé mléčné výrobky. Teď když mlékárenský trh ovládla fa. Agrofert, vláda i média začala samozřejmě mléko vehementně propagovat. Dehonestace alternativní medicíny farmaceutickými firmami a s nimi logicky zájmově provázanými lékaři trvá už dávno. To je známá věc. Pasterované mléko je mrtvé, obsahuje minimum užitečných látek a přitom asi jen 3% středoevropské populace je schopno konzumovat kravské mléko bez toho, aniž by jim to nějakým způsobem nezatěžovalo trávicí organismus. Odvápnění (především u žen po klimakteriu) může způsobovat pouze trvanlivé mléko. Mléko může obsahovat hnis ze struku automaticky dojených krav a proto se mohou v těle nastartovat procesy, které sice imunitní systém většinou zvládá, avšak zatěžuje ho to zbytečně a může se to částečně projevovat i zahleňováním. Pro dostatečnou produkci ve velkovýrobě jsou kravám podávány hormony a antibiotika. To se bohužel promítá i do složení mléka a to bohužel našemu organizmu samozřejmě vůbec neprospívá. Jen občas sklenice mléka vám zase až tak neuškodí. Ovšem kvalitní čerstvé mléko. Nelitujte koruny a kupte si opravdu kvalitní mléko. Ideálně to v bio kvalitě, od kraviček z pastvin. Lepší je ovšem například kefír. Jogurt si vyberte živý, s bio kulturou. Nejlépe bílý. Dochutit si ho můžete doma. Také sýr vám neuškodí. Ovšem například tavené sýry tak zdravé nejsou, těm bych se spíš vyhýbal. A taková syrovátka, ta je výslovně velmi zdravá. Já si dávám sušenou syrovátku do kávy na dochucení místo smetany. Chutná to skvěle. Cpát dětem ve škole denně nekvalitní průmyslové krabicové mléko považuji za trestuhodné nadřazování ekonomických zájmů nad zdravý vývoj dětí. Tedy bych, co se týká mléka, byl zdrženlivý a trochu si mléko a mléčné výrobky vybíral.
Jan Krones
Výrok " Čínskou medicínu musíme jednoznačně považovat za nevědeckou, zcela odlišnou od našeho pojetí medicíny" ale není to argument pro nebo proti. Je to blábol.
Mirek Hahn
Mléko naštěstí nemám rád (zošklivily mi ho školní kampaně za socíku), tak nemusím řešit jeho přínos či škodlivost. Jinak je to ovšem se sýry, tam mám asi těžkou závislost, obzvlášť na sýry tvrdé a plísňové, občas i zrající.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.