Ráno na Islandu
ilustrační foto: pixabay.com

Ráno na Islandu

16. 6. 2017

Když se o půlnoci schovalo slunce za obzor, trvalo to jen pár minut a už zase vycházelo. Večer skončil a ani slovo švec nestačilo a bylo ráno. Dlouhé, tiché a krásně barevné ráno. Je překvapivé, že i měsíční krajina je tím ránem jako impresionistická malba, která z dálky působí jako ucelený obraz francouzských malířů.

Nikde na světě asi není zelená zelenější, červená červenější, okrová okrovější a černá černější. Sluneční paprsky mění úhel dopadu a s ním se mění i odstíny oněch úžasných barev. Není možné jít spát, protože ani černé těžké závěsy nezakryjí tu pestrou nádheru, o kterou spánkem nechcete přijít. Připustíme-li, že ráno končí asi tři hodiny před polednem, máte před sebou celých deset hodin rána. Skoro je hřích trávit ten čas pouze kocháním a ne prací. Jste totiž na dovolené, a to se nepracuje. Ale oni nepracují ani místní. Ovce mají rozběhnuté po celém Islandu, nikdo nezatápí, protože jim topí sopky, nikdo trávu neseče, protože ji spásly ovce, a nikdo se nekochá, protože to mají půl roku každý den.

A když zaprší, tak se ta nádhera mění v jinou nádheru, protože jemný vodorovný déšť (na Islandu prší vodorovně) rozkládá světlo na duhu, a tak nastupují barvy jiné. Modré, fialové, červené, žluté. Island je celý plný duhy. I hory se tak jmenují. Duhové. Když totiž slunce nemaluje a je pod mrakem, jsou hory okrově hnědé, ale když zmizí opar a zpoza mraků zazáří paprsky, slunce z nich vykouzlí neuvěřitelnou škálu barev. Duha je také u vodopádů, jezer a gejzírů. Duha je i v rozsáhlých sklenících vytápěných termální vodou. Duha je i nad Modrou lagunou, kde kontrastuje s mléčně modrou barvou jezera. Island při slunečném ránu nemá jen Duhové hory. Island je ráno celý duhový.

A to je na tom ostrovním ránu na polárním kruhu to krásné.

 

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Hezké, poetické. Ano, na Islandu bych i žila, neberou uprchlíky...Jen odborníky. Jen všudypřítomá vlhkost, ale to známe z Radhoště... :-)
ivana kosťunová
Krásný barevný popis , láká k návštěvě Islandu. Také bych se tam ráda podívala.
Blanka Macháčková
Na Islandu jsem fotografovala. Ale všechna fota mám v papírové formě a nevlastním skener. Přes telefon by ty fotky nebyly tak pěkné. U příštích cestovatelských článků se polepším. Ty už mám v digitální formě.
Elena Valeriánová
Krásná slova, ale to jste tam sama nefotila? Pokud ano, škoda, že jste nám fotky neukázala. Ta ilustrační je krásná.
Oldřich Čepelka
Pěkně napsané. Až bych měl chuť k tomu přidat pár svých fotek. Ale ty jsou běžné turistické, žádná velká poezie.
Jana Šenbergerová
Tak barvitě vylíčeno, že nakonec ani ty fotky nepotřebuji, abych byla v krásně barevném obraze.
Naděžda Špásová
Island je snem načí dcery, ale já se bez něj klidně obejdu. Na mě je tam moc zima. Ale uznávám, že země je to krásná. Ty fotky opravdu trochu chybí.
Jaroslava Handlová
Musí tam být nádherně. Škoda, že chybí fotky. Tak třeba někdy příště?
Zuzana Pivcová
To je velmi malebné a barvité vylíčení, řekla bych, že takové osobní vyznání Islandu. Sever je velmi osobitý.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.