Zamyšlení II
Foto: archiv autora

Zamyšlení II

13. 7. 2017

Tak jsem z toulek po exotické Africe zpět ve své vlasti, na chaloupce na Vysočině, kde mne tak jako vždy opět dojímají ranní mlhy a chladný dotyk andělských slz rosy v trávě bez hadů a predátorských pavouků, temnota říčních tůní bez krokodýlů, na jaře rozkvetlé třešně před chalupou plné poměrně neškodných včel a bučení pravých českých nebo moravských kraviček. To bych nikdy neopustil a za žádného broučka nevyměnil! A takto se snadno ubráním tomu pocitu jistého zklamání, že jsou ještě na světě krásná místa, která nikdy neuvidím, a krásné chvíle, které prožiji jinde a jinak. Ostatně jsou na světě miliardy lidí, které zas neuvidí ty krásy moje nejen v Africe, ale zvláště tady na Vysočině.

Světa krásy jsou téměř nekonečné, ale všichni víme, že pravá krása, štěstí a spokojenost se nejlépe hledá doma nad malým kotlíkem silného tuzemského rumu! A to je (kromě toho že je to pravda - až na ten rum) i útěchou všem peciválům z přesvědčení či nutnosti.

A protože vím, že mí přátelé jsou duchovně na výši, a že se určitě těší z toho, že mají kamaráda, který na ně myslí a vzpomíná v Africe i doma na Vysočině, tak jim občas píši nějaké to zamyšlení…

Duchovní spojení jsou těmi nejtrvalejšími a nejcennějšími svazky, které se mezi lidskými tvory můžou vytvořit. Smutné je, jak malou cenu jim lidi většinou přikládají a s jakou nedůvěrou je pozorují. Jak jim nadřazují a hledají za nimi tělesnou lásku a sex, materiální vypočítavost, touhu po rodině, nebo co já vím třeba ekonomii žití ve společné domácnosti. Na spojení srdcem, ve společném života-názoru, víře a vyznávaných hodnotách, prostě na duchovním propojení, je krásné to, že jde nad hmotným světem, napříč společností, neohlížejíc se na pohlaví, věk či peníze. Kdosi (doplnit jméno podle vlastní víry) nám naznačuje cestu k oproštění se od kotev materialismu a hmotného pinožení se. To je velká cena duchovních vazeb. Pokud jim člověk propadne naplno, nežije zbytečně a nepotřebuje si nikterak zoufat. Naopak, měl by být šťastným jak blecha. Na tomhle základě se dá i krásně a lehce odpouštět, protože ve srovnání s hvězdami se naše chyby a poklesky stávají velmi malichernými (a to je třeba těm druhým stále zdůrazňovat).
Konec kázání, obout pohorky a hurá do lesa - třeba na houby.

A vůbec - říkejte mi Todíku, pro přátele totiž pouze Todík.

 

Můj příběh
Autor: Todík 54
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Krausová
Todíku, lépe jste to sdělit nemohl. A Ilonka to pěkně doplnila.
Ilona Erika Kolář
Neni trvaleho stesti v zadnem z predmetu sveta.Je v nas.E.Tomas
Drahomíra Stínilová
Zajímavé zamyšlení, hezké slovní postřehy. Souhlasím s tím, že duchovní přátelství je v životě velice důležité. Ale každý člověk je jiný (věřím číslům) . Tak neodsuzuji nikoho, kdo touží po rodině, ani toho, kdo chce prožít dobrodružnou cestu samostatnosti a svobody. A ještě dodám, kdyby nebyl sex, ani Vy byste neexistoval.
Naděžda Špásová
Souhlasím s vámi. Vysočina je krásná a já a moje rodina na ni vzpomínáme s láskou. Jezdili jsme tam 13 let a doufám, že se tam třeba ještě někdy vrátíme. Afrika nás opravdu neláká.
Blanka Macháčková
Ač založením "konzumní" materialista, vaše zamyšlení mi přišlo k duhu.
Marie Ženatová
Děkuji za Vaše milé zamyšlení, bylo mi po ránu přímo vzpruhou a už si jdu pro srp a budu sekat na zahradě suchou řídkou trávu...
Věra Lišková
Škoda že zkušenosti jsou nepřenositelné a člověk musí vše nejprve poznat na vlastní kůži. Přeji Vám ten nalezený klid a štěstí.
Zuzana Pivcová
Vážím si Vašeho vyjádření, hlavně je pro mě cenné to poznání, že mnohdy je třeba putovat někam daleko, aby člověk poznal pravou krásu a štěstí u nás doma a přímo v sobě, ve svém nitru. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.