Vltavotýnské slavnosti města (fotoinformace)
Foto: autorka

Vltavotýnské slavnosti města (fotoinformace)

23. 7. 2017

Letošní právě proběhlé Vltavotýnské letní slavnosti se konaly ve spojitosti s oslavou 170. výročí úmrtí nestora českého loutkářství Matěje Kopeckého.

Zastupitelé města a pracovníci muzea spolu s členy obce baráčníků a divadelního ochotnického spolku Vltavan položili květiny k pomníku Kopeckého u zdi hřbitovního kostela. Odpoledne se pak v městském muzeu konala beseda s vzácným hostem - paní Virginií Josefou Hněvkovskou - Kopeckou, 84letou prapravnučkou slavného loutkáře, která i přes určité zdravotní potíže a nedávné úmrtí manžela přijala pozvání a spolu se svými dalšími příbuznými, žijícími v Německu, dorazila do Týna. Je jedinou žijící osobou, která se zúčastnila vltavotýnské slavnosti ke 100. výročí Kopeckého úmrtí v roce 1947, tedy před 70 lety. Poutavým způsobem vyprávěla o svém dětství, kdy spolu s otcem, pokračovatelem loutkařské tradice, hrávali divadlo v Praze a okolí, než je později zlikvidoval poúnorový vývoj u nás.

Po celý den žil Týn ve znamení kulturních a sportovních akcí. Divadelní spolek Vltavan zahrál v divadle s otáčivým hledištěm známou Noc na Karlštejně. Svou činnost prezentovali hasiči, skauti nebo včelaři. Pro turisty byly připraveny komentované prohlídky města nebo výlet lodí k modernizované plavební komoře Kořensko. Nechyběly samozřejmě ani farmářské trhy a stánky s občerstvením. O večerní program na hlavním pódiu na náměstí se postarali zpěváci Vlasta Horváth a Lenka Dusilová.

Osobně jsem se samozřejmě nezúčastnila všeho. Naše chalupa je totiž od centra poněkud vzdálena. I tak jsme se tam během dne vydaly třikrát.
Pro zájemce je zde několik obrázků pro dokreslení vltavotýnské atmosféry.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Zuzi, tam by se mi moc líbilo, mám takovéto akce ráda. Tak alespoň díky Tvé fotodokumentaci jsem nakoukla...
Marie Seitlová
Moc pěkné i fotky.
Karel Hyndrák
Ve skanzenu "Veselý kopec" u Hlinska je vystaven i "karavan" Matěje Kopeckého. Jezdil s tím po celé zemi. Je to dřevěná bedna, půdorysně cca 2 x 3 m, na dvou kolech. Tahal to jeden koník. V tom karavanu žil Matěj s manželkou a dětmi a s kulisami a loutkami. Příšerná bída! Jinak je to nádherné místo, vystavují tam historické zemědělské nářadí, které jsem jako dítě normálně používal (trakař, nůši, atd.) Mají tam i živou kozu, hned u pokladny.
Jaroslava Handlová
Kvalitní nejen fotoinformace, ale i velmi poutavý popis těchto slavností. Na fotce mezi čekajícími na komentovanou prohlídku jsem objevila i Marcelu. Srdečně pozdravuji (Vás obě).
Hana Rypáčková
Pěkná akce.Viděla jsem plakáty ve Veselí a zrovna jsme tudy k večeru projížděli cestou domů...Ale , nestavili se.
Věra Ježková
Líbí se mi takové akce. Třeba Kmochův Kolín nebo keramické trhy v Berouně. Fotky jsou hezké.
Alena Tollarová
Paní Hněvkovská-Kopecká podle fotky asi bude milá dáma a určitě bylo zajímavé poslouchat její vyprávění. A ta fotka se západem se mi moc líbí.
Elena Valeriánová
Zuzko, mám ráda podobné slavnosti. Je to taková "náhrada" poutí. Hezké fotky, ráda jsem tu byla.
Helenka Vambleki
Fotoinformace se ti moc povedly!!!
Mirek Hahn
Pěkné. Zaujala mne zmínka o paní Hněvkovské a dlouhé tradici, která překlenula to socialistické období u nás. S tím už se často nesetkáme.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...