Výlet do Olomouce
Foto: autorka

Výlet do Olomouce

31. 7. 2017

Vypravila jsem na výlet s Věrkou. A kdo je Věrka? Je to jedna z mých nových kamarádek, se kterou jsme se našly v "íčkové" seznamce. Nechci tento portál glorifikovat, protože nečtu všechno, nicméně musím podotknout, že mi pomohl, jak se zdá, najít člověka na stejné vlnové délce.

Obě bydlíme v Praze, a vypravily jsme se do Olomouce. Věrka mě nalákala na Botanickou zahradu s růžemi. Domluvily jsme si itinerář včetně návštěvy zajímavých míst, objednaly jízdenky na pendolino a dva dny před odjezdem s obavami sledovaly předpovědi počasí. Ty nevěstily nic dobrého, jen ochlazení a deště. Nestalo se tak. Celý den nás provázela příjemná teplota, slunce občas vykouklo, občas nás ofoukl větřík a nespadla ani jedna kapka.

Viděly jsme, to jsme si naplánovaly: vstupní cestu výstaviště Flory, Bezručovy a Smetanovy sady, botanickou zahradu se zahradou smyslů a růží, kde nás expozice královny květin vůbec nenadchla. Zřejmě proto, že jsme očekávaly hustě kvetoucí záhony, ale ve skutečnosti na stoncích růží sem tam probleskovala růžová, nažloutlá, oranžová nebo červená barva. A asi kvůli počasí zela zahrada prázdnotou, my dvě byly jedinými návštěvnicemi.

Nebudu nosit dříví do lesa a popisovat pamětihodnosti, o nichž každý zájemce může najít dostatek informací na internetu. Napíši, co nás na naší krátké návštěvě překvapilo kladně i záporně.

Zklamané jsme byly z rozkopaných ulic, památek halících se do lešení a hadrových hávů. Z přeslazených zákusků, i když možná jen v té jedné cukrárně, z přeplněné sklenice ledové kávy, z níž obsah vytékal ještě před zahájením konzumace, a z nedodání ubrousků. Ke kávě, jak by to mělo být běžné, jsme nedostaly decku obyčejné vody, ale měly jsme si zaplatit půllitrovku v plastové lahvi. Odmítly jsme. Nelíbili se nám bezdomovci, kteří nás v uličce vedoucí z Václavského náměstí bez skrupulí oslovili, zda bychom na ně nechtěly přispět, když už jsme v té Olomóci.

Mile nás překvapila čistota v tramvajích a v autobusech, a to nejen brzy dopoledne, ale i odpoledne po půldenním provozu. Ochota a úsměvy každého, nejen těch, kterých jsme se na něco zeptaly. Ulice bez papírků, zbytků potravin, psích hovínek, a to i mimo centrum města. Ale co nás nejvíce zarazilo, bylo chování lidí v prostřecích MHD - neviděly jsme jediného cestujícího s mobilem u ucha. Staří, mladí, hubení, tlustí - nikdo v tramvaji nehrál na mobilu nebo tabletu hry, neposílal esemesky, jednoduše řečeno, neviděly jsme člověka, který by v ruce držel elektronickou vymoženost, bez které se v Praze většina cestujících neobejde. Lidé se na sebe usmívali, kluci školou povinní bez vyzvání pouštěli starší sednout a my jsme se obrazně řečeno štípaly do rukou, zda se nám to nezdá. Nezdálo, jen jsme se utvrdily o pravdivosti přísloví: jiný kraj, jiný mrav.

Den uplynul jako voda v Moravě v Olomouci a ve Vltavě v Praze. Náš první společný celodenní výlet přispěl k našemu bližšímu poznání, prověřil naše schopnosti empatie, pomohl nalézt styčné body, oddělil aktivity bez společného zájmu. Ještě ve vlaku jsme si obě pověděly o místech, která bychom chtěly navštívit: Babiččino údolí, rozhlednu Vrškamýk, Blaník, zříceninu u Senohrab. Předběžně jsme naplánovaly výlet někam na středu 30. srpna. Ještě nevíme, kam, někam do dvou hodin jízdy vlakem z Prahy v kombinaci s krátkou turistickou procházkou. A kdyby se k nám chtěl někdo přidat, každého přivítáme. Když nás bude víc, zažijeme víc zábavy a legrace. 

 

 

 

Můj příběh
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Přeji vám oběma, ať vám přátelství vydrží.
Marie Novotná
Také jsem na íčku našla kamarádky.( Dokonce i íčkodvojče ) Přeji hezké chvilky a příjemné cestování za poznáním.A nejen přírody,památek,ale i dalších íčkařů osobně.Určitě to stojí za to.Srazy a výlety jsou neopakovatelně krásné.
Lidmila Nejedlá
Tak ať si rozumíte, děvčata a hezké výlety.
Naděžda Špásová
Je to hezké, najít spřízněnou duši, ať je to kdekoli. Přeji vašemu přátelství dlouhé a spokojené trvání.
Jana Šenbergerová
Měly jste štěstí, že jste se tu našly a padly si do noty. Smůlu v tom, že jste si vybraly Olomouc v tomto období, kdy se jí všichni znalí stavu rozkopanosti raději vyhnou. Přesto si myslím, že patří k nejpohodovějším větším městům, která znám. Vždycky se mi tam líbilo a líbí, i když jsem už před lety byla smutná ze stavu růžové zahrady. Je to škoda, protože letos se růžím obzvláště daří. Přeji vám oběma hezké chvíle na íčku a ještě hodně krásných společných výletů.
Zuzana Pivcová
Mám radost, že se díky portálu i60 mohou najít nejen páry, ale i kamarádky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...