Moje cuketové opojení
ilustrační foto: pixabay.com

Moje cuketové opojení

3. 8. 2017

To jsem dopadla. Také se vám s přibývajícím věkem změnily priority? Dnes nebudu psát o dětech, ani o autech, o kočkách, o chlapech, o horách, o zahrádce. Já, která celý život nerada vařím, hodlám psát o jídle a vaření. Co o jídle, chci vám vyprávět o svém cuketovém šílenství.

Před pár lety jsem poprvé ochutnala u kamarádky cukeťák. Takové ty placky smažené na pánvi, kde místo syrových brambor byla nastrouhaná cuketa. Moc jsem si pochutnala. Do té doby jsem na krámech cukety nevšímavě míjela, ale teď jsem se začala pídit. Tehdy ještě byly docela drahé a vlastně to byla jen sezónní zelenina. Sláva - objevila jsem, že se dají vlastní silou dokonce vypěstovat. A tak to začalo a stále trvá. Trochu jsem si o nich početla, zakoupila semínka a zasela. Bože, to bylo radosti, když, už nevím, po kolika dnech, vykoukly ze země první nesmělé lístečky.

Už mě tolik nebraly kedlubny, ani salát, ale nad každým novým lístečkem na cuketách jsem jásala. Jenže cukety se začaly pěkně roztahovat a listy se zvětšovaly, až jim kedlubny a saláty začaly překážet. A tak jsem přesazovala a přesazovala. Ale to se cuketám velmi nelíbilo, ty přesazené se už nevzpamatovaly. To, vlastně, bylo štěstí. Přežily jen dvě, ty nepřesazené. Nasadily obrovské žluté květy, pod květy se začaly rodit maličké cuketky. Několikrát za den jsem chodila pozorovat, jak se zvětšují, a radovala se. No, zkrátím to, brzy bylo cuketek víc a ještě víc a byly větší a větší. A teď začalo to šílenství.

Cukety jsem vařila, smažila, pekla a zapékala. S masem a bez masa, se sýrem, s uzeninou, s vejci. A také jsem je rozdávala. Recepty z internetu mě přestaly lákat. Jen Cukeťák Ládi Hrušky z televize Prima se v naší rodině usídlil natrvalo. A já vymýšlím vlastní recepty a rodina ochutnává a chválí a chválí. A protože se chci pochlubit, povím vám, jak dělám cuketový salát a cuketovou sekanou. A upozorňuju - cuketu, kromě cukeťáku, cuketové polévky a sekané, NIKDY nestrouhejte.

Tady jsou dva rychlé recepty:

Salát: střední cuketa na kostičky, jen málo cibule hodně nadrobno, rajčata a paprika (bílá, zelená, žlutá), osolit, opepřit, jogurt napůl s tatarkou. Množství, jak uznáte. Já dala 3 rajčata, 1 papriku, 3 lžičky jogurtu, 3 lžičky tatarky. Málem jsem zapomněla, ještě asi dvě hrstě nahrubo strouhaného eidamu a dvě vejce natvrdo. Na hodinu do lednice. Byli jsme na to dva, syn málem zbaštil i misku.

Sekaná: 1/2kg mletého vepřového, 1 střední cuketa - strouhat na hrubém struhadle, 2 vejce, 1/2 rohlíku v mléce rozmočit, na špeku zesklovatět cibulku, drobně nakrájenou, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, paprika, tymián, majoránka, karí, hrst ovesných vloček, strouhanka. Pekla jsem ji asi 3/4 hodiny a za necelou půlhodinu bylo po ní, byli na ni tři žrouti. No, žúžo.

Vyzkoušejte, přeju dobrou chuť.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Děvčata díky, jsem ráda, že je nás hodně cuketošílenců, já dnes dělám cuketové lečo, mám jen jednu papriku, takže cukety, rajčata, cibule, vejce. Už se mi sbíhají sliny. Jo, a ten salát je senzační i bez vajec. Hanko R. zahušťovat omáčku strouhanou cuketou jsem ještě nezkoušela, dobrý nápad, určitě vyzkouším. Cuketové chlupaté knedlíky, k tomu cuketové zelí a vepřová pečeně, nebo moravský vrabec, to nemá chybu.
Marta Nosková
Tak letos poprvé budeme bez cuket. Manžel při sázení vzal asi dvakrát tentýž sáček se semeny a tak všude na zahradě rostou pouze dýně Hokaidó a skvěle se jim daří. Takže ten salátek z cukety bude až za rok, nebo půjdu na "žebrotu" po sousedech.
Dagmar Bartušková
Z cuket jsem pred par lety delala cmundu - polovinu nastrouhanych brambor promíchat se stejným množstvím cukety. Osolit, opepřít, přidat vejce, trochu mouky, nezapomenout na majoranku. Hodit na pánev a nepripalit. Oli, ten salát zkusím.
Helenka Vambleki
Cukety miluju, vařím z nich taky kdeco :-)
Věra Lišková
Dnes jsem přidala žlutou cuketu do leča a chutnalo mi. Ještě snad bude dobrá cuketová úroda, a tak děkuji za recepty, které ráda zkusím.
Elena Valeriánová
Děvčata, přidávám se k vám, taky mám cukety oblíbené. Letos mám dvě sazenice, ale té jedné se moc nedaří, ještěže ta druhá to stíhá a plodí, že mám i na rozdávání. Mám moc ráda cuketové zelí, placky, nádivku na slano, ale i jen tak opečené na oleji i s jadérky a nebo restované kousky se zeleninou. Olinko, tvoje recepty vyzkouším. Moc tě zdravím.
Alena Vávrová
No Olinko, to jsme stejná krevní skpina. Jenom já dosud žila z cuket kupovaných a darovaných. Až letos jsem dostala 2 sazenice a usadila je na vršek čerstvě přeházeného kompostu. Jsou to obryně a plody již jsem přestala počítat. Zktaje jsem z neznalolosti, jak rychle rostou, nechala pár cuket trochu přerůst, ale nyní již sklízím takové jen "akorát". A také už hodně rozdávám. Repertoár receptů asi nemám ještě tak široký, ale naposledy jsem je např. zkusila zavařit jako okurky. Sekaná již také byla, ale zkusím ji podle Tebe, díky.
Zuzana Pivcová
Když jsem kdysi dostala od někoho cuketu s tím, že je jako okurka, udělala jsem si z ní salát, ale bylo to velké zklamání. Až po letech jsem si cukety oblíbila, hlavně je krájím do polévky nebo si je orestuji a podusím. Chutné jsou pro mě ale jen menší, ty přerostlé jsou vyschlé a ztrácejí chuť.
Naděžda Špásová
Olinko, ať ti ta vášeň pro tuto zeleninu vydrží ještě hodně dlouho. U nás se cukety nevaří. Zamlada jsem to zkoušela, ale nikomu to nechutná, takže ty v našem jídelníčku chybí.
Hana Rypáčková
Cuketu dávám téměř do všeho, zahušťuji omáčky. Ale vesele ji strouhám na hrubém struhadle do salátů, když z ní vařím zelí, taky zamražuji, je skladnější.. Letos mi žádná čuňata nevyrostla, ale malé grilované jsou skvělé. Ať se ti Olinko daří..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.