Vzpomínka
Foto: autorka

Vzpomínka

4. 8. 2017

Po krásně prožitém týdnu v Rožnově nastal čas návratu domů. Nespěcháme a hlavně dáváme pozor na silnicích, protože nemáme dálniční známku. A tak se stalo, že jedeme po okresních silnicích a podle mapy jsme tak trochu zabloudili. Ale nevadí. Máme čas a rádi poznáváme nepoznané.  Tak jsme si zajeli až do Bystřice pod Hostýnem. Jak je naším zvykem, prvně navštívíme íčko. "Jak je daleko na Svatý Hostýn?“ Ochotná paní nám vysvětluje cestu a nabízí další zajímavosti v okolí. Je toho tu opravdu hodně, tak to se nedá stihnout v jeden den. Ale pěšky už ani ten Svatý Hostýn nestihneme a autem se nahoru nesmí. "To je škoda, zalituji nahlas v íčku“.,,Ale paní, hned vedla nás je Městská policie a ta Vám vydá povolenku a můžete si tam zajet autem“. Moment váhám. Vždyť nejsem omezena v pohybu, ani nemám ZPS, dají mi povolení k vjezdu? "Určitě dají", ujišťuje nás paní, "je povoleno 50 aut. Snad budete mít štěstí a povolenky nebudou rozebrané.“ Nesměle mačkám zvonek MP. Rozpačitě vyslovuji prosbu o povolenku na vjezd na Svatý Hostýn. Nikdy mne nenapadlo, že až do těchto koutů naší země se dostanu. A teď tu nevěřícně stojím, s povolenkou v ruce.

Stoupáme po úzké siničce až k parkovišti. Je pravé poledne. Už z dálky vidíme nádhernou kopuli chrámu. Pod chrámem v louce je mnoho poutních zastavení. Na obzoru se točí větrná elekrárna a u ní stojí rozhledna. Kam dřív? Ve věži chrámu začalo odbíjet poledne. Pomalým krokem se blížíme k nádhernému chrámu. Potkáváme řádové sestry, které vychází z řeholního domu. Smíšený pocit na tomto svatém místě mne neminul.
Poobědvali jsme ve zdejší hospůdce a ještě sešli k vodní kapli, u které je studánka se zázračnou vodou. Tolik krás najednou.

Vybrala jsem některé fotky, snad budou dokladem o krásném místě naší zemičky.

 

https://youtu.be/3gbuhPyyuf0

cestování
Hodnocení:
(4.9 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Maruško, dík, navštívit někdy sv. Hostýn je moje přání, je to tam skutečně krásné.
Marie Ženatová
Na Svatý Hostýn jsem v minulosti občas jezdívala a proto moc děkuji za Vaše milé přiblížení všech tamních známých objektů...
Jaroslava Handlová
S tím povolením se vám to povedlo. Škoda, že stejně příznivě nedopadla rozhledna.
Helenka Vambleki
Krásná dokumentace. My tam byli za příšerné mlhy a téměř nic z objektů na tvých fotkách jsem neviděla :-)
Lidmila Nejedlá
Maruško, krásná dokumentace.
Zuzana Pivcová
To jste měli zasloužené štěstí. Musí tam být krásně.
Hana Rypáčková
Super poznatek , to by se mi líbilo i jinde, kde je parkoviště kilometry od objektu. Díky za reportáž...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.