To si nikdy neobléknu! Ale proč?
Ilustrační foto: pinterest.com

To si nikdy neobléknu! Ale proč?

15. 8. 2017

Některou z těch vět si řekla snad každá žena: To se pro mě nehodí. To bych si na sebe nikdy nevzala. To není můj styl. Často si vytvoříme představu o tom, co nám sluší, aniž bychom experimentovaly. Čím jsme starší, tím je to častější.

Na jedné straně starší ženy slyší ze všech stran rady, že od určitého věku by každá dáma měla vědět, co jí sedí, mít svůj styl. Že stát každé ráno před přeplněnou skříní a nevědět, co si z toho všeho vybrat, je špatné. Že umění stárnout spočívá i v tom, že už žena zjistila, v čem se cítí dobře. Na straně druhé módní stylisté často upozorňují, že tyto rady mnohdy vedou k tomu, že ženy rezignují na hru s módou. Zkrátka, něco je třeba v obchodě zaujme, ale nezkusí si to, protože si pomyslí: ale tohle přece není můj styl.

Přiznejme si, že takto uvažujeme velmi často. Máme rády vše jednoduché, minimalistické, rády nosíme kalhoty a košile. Pak jdeme s kamarádkou kolem výlohy a vidíme rozevlátou květovanou dlouhou sukni. Přítelkyně říká:

„Ta by ti slušela, je úžasná, pojďme si ji vyzkoušet.“
„Blázníš? Já přece květované sukně nenosím.“
„Jen vyzkoušet. Jen tak, pro legraci. Zajímá mě, jak v ní budeme vypadat, které z nás by více seděla.“
„Zkouším si jen to, o čem uvažuju, že si to koupím. Tohle bych si nikdy neoblékla.“

Nepoznáváme se v tom? Doba, kdy ženy lehkomyslně berou do kabinek hromady hadříků, zkoušejí je a pak je klidně vrátí, aniž by něco koupily, jako by po padesátce a výše pro mnohé končila. Často nás zkoušení oblečení ve vyšším věku přestane bavit. Už si tolik nevěříme, nechce se nám svlékat, připadá nám to zbytečné a únavné.

„Nechci se koukat v kabince na své špeky a křečové žíly,“ říká jedna má šedesátiletá přítelkyně. Vypadá skvěle, ale nosí stále stejný styl oblečení: vzorkované halenky, světlé plátěné kalhoty, pohodlné sandály na klínku.
„Zkus si tohle pruhované triko.“
„To bych si nikdy nekoupila, pruhované triko jsem nikdy  neměla.“
„No právě, tebe nezajímá, jak vypadáš v pruhovaném triku?“ „
Já prostě vím, že bych si ho nekoupila.“

Některé dámy mají pravdu, že našly svůj styl a vědí, v čem se cítí dobře. Některé se naopak mýlí a protože nic nového nevyzkoušejí, to co považují za svůj styl, je v podstatě obyčejná nuda a nedostatek kreativity. Zkusme do svých životů znovu vnést to občasné bláznivé zkoušení hadříků, o kterých si myslíme, že bychom si je nikdy neoblékly. Nacpěme se do kabinek s kamarádkami, smějme se tomu, jak při zkoušení vypadáme, nosme si tam další a další hromady oblečení, takového, o kterém si říkáme, že nám zákonitě nebude slušet. Třeba bude. Nebo nebude, ale může to být zábavná hodinka.

Tady je malá inspirace, že i věci, o kterých si myslíme, že se pro ženy od určitého věku nehodí, mohou vypadat skvěle: zvířecí motivy, obrovské šperky, výrazné brýle, podivné střihy…

móda
Hodnocení:
(4.8 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Tomanová
Pěkný článek. Vybavily se mi super hlášky Elišky Balzerové z filmu Ženy v pokušení...mj. : "Proč? Já bych to nosila klidně i obráceně." Stále mne baví experimentovat, nakonec, proč ne, jen už s ohledem na ty zmiňované faldíky. Líbí se mi pěkně upravení starší lidé...a když jsou ještě k tomu šmrncovní, to nemá chybu. Nezáleží na tom, jakou mají figuru, ale na tom, jak to umí nosit... a někdy je to opravdu zábavné :-)
Soňa Prachfeldová
Líbí se mi 3 a 9, oblékám si to, co si myslím že mi sluší, jinak sportovně při mých aktivitách
Elena Valeriánová
Už vidím nadšení prodavaček, když tři čtyři pubertální šedesátce (sedmdesátníce) se narvou do kabinky a nosí si tam ke zkoušení (za rozpustilého chichotání) náruče hadříků. Bohnice příští stanice pro ty pražské. Pro nás asi Opava, atd. Chtěla bych se dočíst v módním okénku o skutečných typech oblečení pro ženy nad šedesát a třeba i s odkazem na web výrobce. Jinak je to jen mlácení prázdné slámy.
Marie Foltýnová
Když vybírám vodorovně,tak se mi docela líbí model č.3, 7,ale bez klobouku a 10.Ty tři modelky na posledním snímku taky mají docela slušné obleky.Ostatní jsou dost odvážné,až extravagantní.
Věra Lišková
Souhlasím se Zdenkou J. Chodit po ulici v modelu č. 1,2 nebo jako předposlední dvojice, okolí by nabylo dojmu, že už mě dostihla demence.
Zdenka Jírová
Objevit se v některém navrhovaném modelu v našich ulicích, asi bych musela čelit otázce, jaký film se tu natáčí? Netvrdím, že by starší žena měla chodit jako černá vdova nebo šedá myška, ale začít zkoušet nosit výstřední kombinace v 60 nebo i dokonce v 70 letech, si myslím není ten nejlepší nápad. Většině svých známých bych se nedivila, kdyby si mysleli, že jsem se zbláznila.
Věra Ježková
Zkoušení oblečení mě nikdy nebavilo a nebaví ani dnes. A to jak v obchodě, tak doma. Když jsem chodila do práce, připravila (vyzkoušela) jsem si ho na druhý den už večer, abych se tím ráno nemusela otravovat. Nemám ráda extravagance, ale několikrát jsem si zkusila něco, o čem jsem věděla, že bych na sebe běžně nevzala. Celý život si udržuji sportovně – elegantní styl, cítím se v něm dobře. Nejraději jsem laděna do více odstínů jedné barvy. Nejsem šatová, nosím hlavně kalhoty, které považuji za praktické a pohodlné.
DR KS
Mám svůj oblíbený styl a vím přesně, co mi sluší a co si mohu dovolit, abych vypadala dobře. Experimenty bohužel nedopadají prostě mám ráda to, co na mně vypadá hezky a lahodí mému oku. Velice obdivuji chanel styl a snažím se ladit do maximálně dvou základních barev plus jedna doplňková. Můj šatník je plný barev a kvalitních materiálů a střihů. I když jsou šaty důležité, důležitější je, že jsem velice pozitivní člověk .
Naděžda Špásová
Z těch modelů bych si nic moc nevybrala. Jsou věci, které bych si na sebe opravdu neoblékla. Řídím se vnitřním hlasem, který mi řekne, že tohle tedy ne. Zatím to skoro vždy vyšlo. Ovšem i mistr tesař se občas utne, že. Nosím barvy, mám ráda vzory na trikách a jednobarevné 3/4, nebo barevnou sukni. Sumasumárum, nosím to v čem se cítím dobře a co zakryje případný nedostatek. Prostě, abych nevypadala jako klimakterický diblík.
Dagmar Bartušková
Ráda experimentuji. Mohutnějším šperků se nevyhýbám. Z těchto modelů bych si určitě vybrala č. 3 a č. 9. U modelu č. 8 mne zaujaly boty.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.